Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon blokade

Katar preko noći ostao u izolaciji, građani panično kupuju hranu

Katar
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
06.06.2017.
u 10:11

Neke fotografije pokazuju i gotovo potpuno prazne police u dućanima

Nakon što su Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i UAE prekinuli odnose s Katarom optužujući ga za podržavanje terorizma, ugrožen je i uvoz hrane u tu zemlju. Naime, Katar, poluotočna država, jedinu kopnenu granicu dijeli s Arabijom te se uvelike oslanja na nju kod uvoza hrane, koja u velikoj mjeri dolazi iz zaljevskih zemalja.

Katarski dužnosnici poručili su građanima da nema razloga za paniku, no mnogi su ipak pohrlili u trgovine kako bi kupili zalihe. Neke fotografije pokazuju i gotovo potpuno prazne police u dućanima. U supermarketu Carrefour, u trgovačkom centru u Dohi, zabilježeno je više redova od do 25 ljudi, samo nekoliko sati nakon prekidanja diplomatskih veza.

Katar, jedna od najbogatijih zemalja na svijetu, tako je praktički preko noći izoliran te se našao u društvu država kao što su Sjeverna Koreja. Katarski dužnosnici umiruju javnost poručujući da zračni i morski promet i dalje ostaje otvoren za uvoz. Ali nije problem samo u uvozu, već i izvozu. Katar cestama preko Saudijske Arabije izvozi dobra kao što su strojevi, elektronička oprema i stoka.

Također nam ostaje vidjeti hoće li ova blokada i njezine posljedice ostaviti traga na domaćinstvu Svjetskog prvenstva u nogometu, koje bi se trebalo održati 2022. godine u Kataru, a koje je već kritizirano zbog sumnji u korupciju i loše uvjete za radnike na organizaciji.

U utorak je stupio na snagu i prekid letova prema Dohi i iz nje, o kojem je odlučilo nekoliko arapskih zemalja. Nekoliko velikih zaljevskih tvrtki prekinulo je letove zbog čega je došlo do poremećaja zračnog prometa. Na internetskoj stranici Dubai Airports svi letovi u Dohu otkazani su u utorak ujutro. Ukupno je šest zrakoplovnih kompanija Zaljeva te EgyptAir objavilo prekid letova "do nove odredbe". Saudijsko civilno zrakoplovstvo zabranilo je od utorka zrakoplovnim kompanijama Katara da nadlijeću Kraljevinu, što će dovesti do preusmjeravanja, kašnjenja i povećanih troškova.

U noći s ponedjeljka na utorak činilo se da Katar traži izlaz iz krize pozivajući na "otvoreni i pošten dijalog". U govoru emitiranom na televiziji Al-Jazeera, šef diplomacije emirata, šeik Muhamed ben Abderahman Al-Tani kazao je da neće biti "eskalacije" od Katara.

Nekoliko je zemalja pokušalo posredovati u krizi, najtežoj od nastanka 1981. Vijeća za suradnju u Zaljevu, poput Kuvajta koji nije prekinuo odnose s Katarom.

Kuvajtski emir šeik Sabah al-Ahmad Al-Sabah ugostio je u ponedjeljak savjetnika kralja Saudijske Arabije Salmana te je potom pozvao emira Katara, šeika Tamim ben Hamad al-Tanija na "suzdržanost", navodi kuvajtska agencija Kuna.

Turska, koja održava bliske odnose sa zaljevskim monarhijama, također se založila za dijalog. "Pružit ćemo svu podršku da se stanje vrati u normalu", rekao je šef turske diplomacije Mevlüt Çavuşoğlu.

U ponedjeljak navečer kralj Salman primio je telefonski poziv od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Erdogan je razgovarao i s dužnosnicima Katara, Rusije i Kuvajta.

"Važnost regionalnog mira i stabilnosti istaknuta je u razgovorima, kao i važnost diplomatskih napora i dijaloga radi smanjivanja napetosti", navodi se u priopćenju.

Nakon razgovora Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina, Kremlj je objavio kako poziva na dijalog i kompromise.

SAD, saveznik Rijada i Dohe, putem državnog tajnika Rexa Tillersona pozvao je u ponedjeljak zemlje Zaljeva da ostanu "ujedinjene".

Katarski ministar vanjskih poslova istaknuo je u utorak "strateški" karakter odnosa sa SAD-om.

U Kataru se nalazi najveća američka zračna baza u regiji s 10.000 pripadnika te sjedište američkog vojnog zapovjedništva zaduženo za Bliski istok. Ta je baza ključna za borbu protiv Islamske države u Siriji i Iraku koju vodi međunarodna koalicija predvođena Washingtonom, a čiji je dio Doha.

Katar je isključen iz arapske vojne koalicije predvođene Rijadom koja se bori protiv proiranskih pobunjenika u Jemenu. Predbacuje mu se da podržava radikalne islamističke skupine te da se nedovoljno distancira od Irana, velikog suparnika Saudijske Arabije.

Komentara 18

DU
Deleted user
11:13 06.06.2017.

Koji festival licemjerja...

Avatar navijač
navijač
10:32 06.06.2017.

Eto šta im vrijedi i sva ta nafta , kad nemaju šta ni jesti ni piti? Silne milijarde su zaradili na izvozu nafte , a gdje su sada? niti šta proizvode niti imaju uložen kapital po svijetu. Kad se nafta više ne bude koristila oni se vraćaju pustinji

Avatar nekakav
nekakav
11:43 06.06.2017.

sve te zaljevske monarhije podržavaju terorizam, jer su oformili teroriste, da se assada makne s vlasti, i uvede šerijat i u siriji, jednoj od najslobodnijih arapskih zemalja. tamo, u siriji, žene imaju prava o kojima saudijke mogu samo sanjati. voze aute, studiraju, pjevaju, sunčaju se u bikiniju, hodaju ulicom u trapericama, nemaju one zastore na glavi i tako dalje. kriza se polako pojačava u ovim arapskim autokracijama, nema više novca za plaćanje računa za vodu, struju, stanove, studiranja, stanovnicima, već se polako dižu porezi, uvode novi, smanjuju dotacije. a europa će najkasnije za 5 godina osjetiti pad u arapskim financijama, kad u ligi prvaka više ne bude arapskog novca. ajd, bude kineskog, pa će liga prvaka početi u podne, kako bi pošten kinez moga odgledati nešto nakon večere...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije