Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogledajte ples

Dok Izrael brine, Trump u S. Arabiji pleše s mačevima

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.05.2017.
u 15:16

"Ovo je pitanje koje nas stvarno treba zabrinuti", rekao je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz komentirajući dogovorenu prodaju oružja

Izgleda da se američki predsjednik Donald Trump dobro zabavlja u Saudijskoj Arabiji, gdje je ovih dana u službenom posjetu.

Trump je tako između ostalog sudjelovao u tradicionalnom plesu s mačevima, a kako je to izgledalo možete pogledati ovdje:

Trump bi kasnije danas u Rijadu trebao održati govor na kojemu će, kako se očekuje, naglasiti da borba protiv ekstremizma nije borba protiv različitih vjera, već borba između dobra i zla, prenosi BBC.

Ova najava pokazuje nešto blaži ton u odnosu na ranije Trumpove izjave, koje su izazvale zabrinutost u islamskom svijetu.

U međuvremenu, u Izraelu su zabrinuti zbog jučer dogovorene američke prodaje oružja Saudijskoj Arabiji.

"Ovo je pitanje koje nas stvarno treba zabrinuti", rekao je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz uoči tjednog susreta kabineta. Premijer Benjamin Netanyahu nije spomenuo američko-saudijski sporazum u svojim tradicionalnim obraćanjima javnosti. 

Netanyahu je ranije izrazio želju poboljšati odnose s Saudijskom Arabijom i drugim zaljevskim državama kako bi pripremio put za mirovni sporazum s Palestincima, te stvorio frontu protiv iranskih nuklearnih ambicija. 

Izrael je na oprezu zbog održavanja svoje vojne prednosti na bliskoistočnom području, a Steinitz je istaknuo kako želi čuti detalje dogovora između Rijada i Washingtona. Trump i njegovo izaslanstvo stići će u ponedjeljak u Izrael.

"Moramo osigurati i da stotine milijarda dolara vrijedno oružje koje ide Saudijskoj Arabiji ne ugrozi izraelsku kvalitativnu prednost jer je ta država i dalje neprijateljski nastrojena prema nama i s njom nemamo nikakve diplomatske odnose, a nitko ne zna što nosi budućnost", naglasio je izraelski ministar. 

Izrael je 1980-ih izražavao zabrinutost oko američke prodaje tada naprednih F-15 borbenih zrakoplova Saudijcima, no ta kraljevina nije nikad zaprijetila da će ih koristiti protiv njih. 

Komentara 9

PL
@ploto@
15:52 21.05.2017.

Jedino što može brinuti Izrael je da je zbog ulaska Rusa i Irana u rat u Siriji,ugrožen projekt velikog Izraela.Saudijski vehabije su saveznici Izraela i korisni idioti koji najvećim dijelom uz Katar,financiraju teroriste iz preko stotinu država koji su došli ubijati sirijski narod.Pri tom je zamišljeno etničko čišćenje terena od Sirijaca i njihovo slanje u EU.Toliko o Izraelu i njegovoj zabrinutosti.

KO
konzervativac
16:02 21.05.2017.

Kada bi Amerikanci prodavali oružje samo onima koji su bez rezerve naklonjeni Izrealu i od kojih, po mišljenju Izraela, ne prijeti nikakva opasnost, nebi puno prodali. To bi Izrael trebalo više brinuti od trenutnog dogovora Amerike i Saudijske Arabije o prodaji oružja.. Osim toga i Amerikanci moraju zarađivati kako bi mogli braniti, između ostalog, i Izrael koji u potpunosti ovisi o njima. Nisu oni nikakvi ravnopravni partneri i u tom smislu treba tretirati i ovaj ovaj događaj sa Saudijskom Arabijom.

Avatar nekakav
nekakav
12:55 22.05.2017.

ovo je samo mamac za javnost, svi znamo da saudijci nemaju ništa protiv izraelaca niti njihovog odnosa prema palestincima. samo kad je s arabija jako stisnuta i ugrožena radi optužbi za potporu izraelu, e onda oni reagiraju, kao nekad sa naftnim ratom, tj. embargom. u zbilji, ove dvije zemlje surađuju kao rijetko koja. ne zaboravite da se jedni i drugi obrezuju, dijele ista uvjerenja što se tiče nevjernika i prava na sve na ovom svijetu. i jedni i drugi žive na tuđem teritoriju, jedni protjerali palestince, koji tu žive prije i duže od izraelaca, koji su otišli prije 2000 god, a drugi protjerali jordanskog kralja/imama, i uz pomoć engleza okupirali do dana današnjeg cijeli poluotok. izrael može brinuti samo jedna stvar, a to je prestanak ovisnosti svijeta o nafti, a što se približava, mada ni za 50 godina mi nećemo bez nafte moći. a bez nafte arapski svijet se ruši, i ide najveća migracija stanovništva koju je ovaj planet ikad vidio. naravno, neće ići u afriku! zato, slikajte svoje krajeve, i stavljajte na mrežu, jer će jedino tamo se te slike moći naći za 50 godina, kad će vašim putevima šetati muhamedi, amiri, sulejmani, munire, ajše, i ostale zulejke, fino omotane crnim velom. jer naša budućnost je budućnost među msulimanima, koji su se pokazali kao čvršći od ovog zapadnog nazovi otvorenog društva. imajte uvijek u glavi činjenicu da se muslimani ne integriraju u nova društva, već na novoj lokaciji grade svoje zajednice, sa svojim pravilima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije