Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRATEŠKO PITANJE

Katar blokiran zbog terorizma: Hoće li i SAD u blokadu?

Katar
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
05.06.2017.
u 13:21

U ponedjeljak rano ujutro, Saudijska Arabija, Egipat i Bahrein službeno su prekinule sve odnose s državom Katar

U ponedjeljak rano ujutro, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati službeno su prekinuli sve odnose s državom Katar.

Razlog zatvaranja svih zračnih prostora i pomorskih luka, navodi Forbes, izvire iz prihvaćanja terorizma od strane Katara, koji ne samo da je neprihvatljiv zbog rastuće prijetnje islamskog terora u svijetu, već i zbog toga što Katar ovim potezom pruža podršku Iranu i 'destabilizirajućim faktorima u regiji'.

Nije neobično što je ovakav potez povučen samo nekoliko tjedana nakon posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Bliskom Istoku. U svom govoru, Donald Trump je naglasio kako upravo muslimanske nacije moraju pomoću u globalnoj borbi protiv terorizma, što su države kojima su u interesu dobri odnosi s SAD-om objeručke prihvatile.

Pitanje je hoće li i SAD blokirati Katar, državu Perzijskog zaljeva s kojom usko surađuje kada su u pitanju diplomatski i gospodarski odnosi. Sjedinjene države u Kataru su pozicionirali vojnu bazu još 2003. godine, nakon sporazuma sa Saudijskom Arabijom. Mediji su zatim pisali o premještanju terorista iz Guantanama upravo u katarsku vojnu bazu.

Katarska vlada dobila je zadatak čuvati zatvorenike Guantanama i spriječiti ih u vraćanju islamskom terorizmu, što je upitan koncept rehabilitacije s obzirom na to da sama država naginje podupiranju terorizma.

U diplomatskoj blokadi koja je nastala, zbog sigurnosti, nitko nije u mogućnosti davati izjave, no iz neslužbenih izvora doznajemo kako državljani Katara imaju 14 dana za napustiti Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). 

 

Komentara 11

Avatar nekakav
nekakav
13:31 05.06.2017.

strašno, sponzori terorizma se svađaju! kud je ovaj svijet otišao, ovo već boli i gledati. i da, iran je kriv, on je problem. nije izrael, i okupacija golana, zapadne obale, već iran. koji nikog nije napao više od 300 godina, a niti ikome od susjeda ne prijeti već pola tisućljeća.

Avatar toxic alien
toxic alien
15:13 05.06.2017.

Ha, ha, ha..., ovo je crni humor! Saudijska Arabija prekinula odnose s Katarom... to mogu prihvatiti ali ne i razloge za prekid odnosa! Mozda se ne slazu u tome na koji nacin ubijati "nevjernike", kamionima u gomilu ili eksplozivom!?

LI
Liberdad
16:43 05.06.2017.

Neka se sponzori terorista samo kolju međusobno, isto kao i sami teroristi na prostoru Siriji koji su stalno u nekom sukobu jedni s drugima u svim područjima, Kad bi se barem međusobno istrijebili i jedni i drugi i treći. Ovo su zapravo odlične vijesti. Samo naprijed!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije