Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupo, skuplje

Katamaran za turiste poskupljuje 50%, za otočane 11?

Katamaran
Goran Kovacic/PIXSELL
27.04.2013.
u 07:53

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić objasnio nam je da usklađivanje cijena radi agencija te kako se njihov prijedlog odnosi isključivo na brze katamaranske linije, a ne na trajektne linije, kako su to neki mediji pisali.

Iako je u četvrtak dio medija objavio informaciju da će putničke karte na brodskim i brzobrodskim linijama od 1. lipnja otočanima poskupjeti 20 posto, a ostalim putnicima između 40 i 173 posto, jer je Agencija za javni obalni linijski prijevoz dobila znatno manje novca za subvencioniranje brodskih linija, u agenciji su jučer takve informacije demantirali.

Priznaju da je točno da je predloženo da se od 15. lipnja na brzobrodskim, odnosno katamaranskim linijama uvedu nove tarife, no dodaju i da se konačna odluka tek mora donijeti nakon konzultacija s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture te brodarima koji imaju takve linije. Bude li poskupljenja, ono će za otočane, dakle za osobe stalno nastanjene na hrvatskim otocima, biti minimalno, nekoliko kuna.

Tako bi za otočane karta, primjerice, od Splita do Lastova sa 27 poskupjela na 30 kuna, od Splita do Rogača sa 16,50 na 18 kuna, između Šibenika i Žirja sa 11 na 12 kuna, a između Zadra i Silbe sa 16 na 18 kuna. Na nekim linijama, kao što su Zadar – Sali i Dubrovnik – Sobra, korekcija cijena za otočane nije predložena.

Obnova flote

– Na temelju svih analiza koje smo proveli planirano je prosječno povećanje cijena od 26,87 posto u izvansezonskom i 50,33 posto u sezonskom razdoblju, pri čemu bi cijene povlaštenih karata koje koriste otočani bile prosječno povećane 11,59 posto – objašnjavaju u Agenciji za javni obalni linijski prijevoz te dodaju da, iako su svjesni mogućih problema zbog povećanja cijena, smatraju ovu mjeru jedinim rješenjem za održavanje sustava brzobrodskog prijevoza i obnovu flote.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić objasnio nam je da usklađivanje cijena radi agencija te kako se njihov prijedlog odnosi isključivo na brze katamaranske linije, a ne na trajektne linije, kako su to neki mediji pisali.

– Cijene trajektnih linija i cijene za otočane u najvećem broju slučajeva ostaju iste. Moguće su minimalne korekcije cijena na katamaranima, ali apsolutno poštujemo pravo otočana – poručio je Hajdaš Dončić.

Poskupljuju i ukidaju

Jučer se oglasio i gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić, koji je reagirao na prve medijske napise, poručivši da je poskupljenje od 173 posto, za koje se utvrdilo da ipak nije točno, ubojstvo za otočane, za njihov turizam i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, pa je ironično primijetio kako je Vladin Plan 21 za otoke – ukinuti život na njima.

– I ne samo da poskupljuju karte nego je SDP-ova vlada ponovno ukinula brodsku liniju u ljetnim mjesecima, koja je bila u 13.30 sati iz Hvara za Split, a ne želi subvencionirati ni liniju koju smo mi uveli u 15 sati i koju većim dijelom sami financiramo kako bismo barem donekle bili pristojno povezani s kopnom – kritičan je Bebić.

>>Trajekti će biti skuplji i od pelješkog mosta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije