Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kasapović: Moralna je obaveza Europe priznati Palestinu

Idući tjedan Europski parlament priznaje Palestinu
11. prosinca 2014. u 21:00 21 komentara 940 prikaza
Palestina
Foto: ilustracija

Ljetošnja izraelska ofenziva na Gazu, koja je, doduše, bila potaknuta napadima iz Gaze na Izrael, ali je opsegom napada i brojem palestinskih žrtava zgrozila svijet, dovela je velikih izgleda Palestine da je prizna niz europskih zemalja. Nedavno je švedska vlada pod vodstvom premijera Stefana Löfvena priznala Palestinu pa, iako švedski parlament to nije učinio, prouzročilo je to potres u Europskoj uniji, neke zemlje kao što su Velika Britanija, Francuska i Španjolska donijele su rezolucije o priznanju, koja još ne znači i formalno priznanje, ali očito je da se raspoloženje promijenilo.

Ljutnja veleposlanice

O tome se raspravljalo u Europskom parlamentu, koji bi iduće srijede mogao donijeti rezoluciju o priznanju palestinske državnosti! Najava mogućnosti da Hrvatska prizna Palestinu naljutila je i izraelsku veleposlanicu u Hrvatskoj Zinu Kallay Kleitman, koja je izazvala mali diplomatski skandal jer je izjavila da bi priznanje Palestine naškodilo odnosima Hrvatske i Izraela te da Hrvatska treba imati na umu posljedice takve odluke, što je zazvučalo prijeteći.

Ipak, čini se da hrvatska diplomacija neće ići ispred ostalih članica EU. Predsjednik Ivo Josipović tako kaže da Hrvatska nikad nije osporavala pravo palestinskog naroda da dobije svoju državu, ali da ostvarenje prava samo jedne strane nije rješenje.

– Izrael ima jednako pravo na priznanje svoje države i život u trajnoj sigurnosti i miru – kaže Josipović ističući da je najvažnije obnoviti pregovore.

Kao što je 1948. godine trebalo priznati državu Izrael zbog moralnih razloga, zbog moralnih razloga treba priznati Palestinu

Mirjana Kasapović

– Međutim, pregovora nema još od proljeća, a američka inicijativa za obnovu pregovora je propala pa priznanje Palestine i nema što pokvariti – kaže SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula. Dodaje kako se čini da bi i SAD-u odgovaralo da Izrael bude pritisnut i da ozbiljno shvati pregovore.

– Amerika službeno ne potiče priznanje, ali odnosi predsjednika Obame i premijera Netanyahua na niskoj su razini – kaže Picula.

Švedski premijer slijedi primjer prethodnika Olofa Palmea, koji je u svijet međunarodne politike uveo Jasera Arafata, do tada nepoželjnog sugovornika, terorista. I danas je jedan od ključnih argumenata protiv priznanja Palestine to što se Hamas, koji vlada u Gazi, smatra terorističkom organizacijom, s čim se teško ne složiti. Međutim, upozorava politologinja Mirjana Kasapović, i aktualna vladajuća stranka u Izraelu, Likud premijera Benjamina Netanyahua, nekad je bila teroristička organizacija, a nekad teroristički palestinski Hezbollah sad sudjeluje na izborima, terorističke se organizacije pretvaraju u političke stranke. U svojoj knjizi “Politički sustav i politika Izraela” Kasapović nabraja niz izraelskih vođa koji su karijeru počeli kao članovi paravojnih terorističkih organizacija, pa je i Menahem Begin za britansku mandatnu upravu bio jedan od najtraženijih terorista. Begin je osnovao stranku Herut, iz koje je nastao Likud, pa tako nijedna strana ne oskudijeva terorizmom.

– Kao što je 1948. godine trebalo priznati državu Izrael zbog moralnih razloga, zbog moralnih razloga treba priznati Palestinu, a na to obavezuje i rezolucija Ujedinjenih naroda iz 1947. godine – kaže Kasapović. Na Europi je, ističe, posebna odgovornost, jer je Židove natjerala da se sele iz Europe, nasele Palestinu i sukobe se s Palestincima. K tome, Palestinci su praktično ostavljeni i od arapskih zemalja, a zemlje iz kojih su imali podršku, kao što su Libija, Irak, Sirija, sad su u raspadu, kaže prof. Kasapović.

Palestinian women walk near the ruins of houses, which witnesses said were destroyed by Israeli shelling during the most recent conflict between Israel and Hamas, in the east of Gaza City December 1, 2014. According to housing minister Mufeed al-Hasayna, Švedska pokrenula trend I Hrvatska će priznati Palestinu Vesna Pusić Komentar Opet se Hrvatska skriva iza zajedničke odluke država EU

Promjena definicije Izraela

Picula kaže da bi Europa mogla priznati Palestinu jer bi se ova onda mogla organizirati kao država, a k tome, u Europi je sve više muslimanskog stanovništva čije stavove osluškuju europski lideri. Mnogi analitičari kažu da je u ovom trenutku teško opaziti želju Izraela da zaista ozbiljno pregovara s Palestincima, umjesto toga Netanyahu mijenja definiciju države pa više neće biti demokratska židovska država, nego samo židovska. “Netanyahuova vlada radi prekovremeno iscrpljujući nas stavovima i zakonima koji uzdižu nejednakost, produbljuju ortodoksnu rabinsku teokraciju, obespravljuju i otuđuju manjine, huškaju protiv nemoćnih”, pisao je nedavno izraelski list Haaretz, nakon što je Netanyahu najavio izbore za iduću godinu.

135

zemalja svijeta dosad je priznalo Palestinu. Uz Švedsku, zemlje iz EU koje su priznale Palestinu, su zemlje istočne Europe, dok su još bile dio Varšavskog pakta: Češka, Slovačka, Rumunjska, Mađarska i Poljska.

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • Tihi:

  Kasapović: Moralna je obaveza Europe priznati Palestinu; Hoče priznati, kad im Ameri dozvole da slobodno moralno funkcioniraju !

 • Avatar nocni_kupac
  nocni_kupac:

  Datum: srijeda, 10. prosinca 2014. Autor: Hina Palestinski predsjednik Mahmud Abas je upozorio na brutalan napad koji je izazvao smrt Ziada Abu Eina, ministra zaduženog za pitanje naseljavanja u palestinskoj vlasti. Jedan palestinski dužnosnik je ubijen u srijedu u sukobima ... prikaži još!ma s izraelskim vojnicima tijekom skupa na okupiranoj Zapadnoj obali, doznaje se od palestinskih medicinskih i sigurnosnih izvora. Palestinski predsjednik Mahmud Abas je upozorio na brutalan napad koji je izazvao smrt Ziada Abu Eina, ministra zaduženog za pitanje naseljavanja u palestinskoj vlasti. To je barbarski čin kojeg ne možemo ni prihvatiti ni tolerirati", rekao je, prenosi službena agencija WAFA. Prema palestinskom sigurnosnom izvoru, izraelski vojnici su ga tukli kundacima pušaka i kacigama tijekom skupa protiv izraelskog naseljavanja u selu Turmus Aja, blizu Ramalaha. Palestinski dužnosnik je bio među 300 okupljenih koji su namjeravali posaditi stabla masline, koje su spriječili izraelski vojnici i izbio je sukob. Izraelska vojska navodi da prikuplja podatke o događaju.

 • Avatar abcd
  abcd:

  Ratni zlocinci, cionist Netanyahu i cetnik Vucic su se neki dan bratimili u Tel Avivu tako bi i Hrvatska trebala sto prije priznati Palestinu, kao i cijela Europa, sto i je moralna obveza civiliziranog kontinenta da se sto dalje distanciramo ... prikaži još! od zidovskog plemena.