Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Švedska pokrenula trend

I Hrvatska će priznati Palestinu

Palestinian women walk near the ruins of houses, which witnesses said were destroyed by Israeli shelling during the most recent conflict between Israel and Hamas, in the east of Gaza City December 1, 2014. According to housing minister Mufeed al-Hasayna,
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
04.12.2014.
u 20:30

Izrael: Palestinska država moguća je samo u dogovoru Izraela i Palestine

Više od dvije tisuće poginulih Palestinaca ovoga ljeta u Gazi ključni su razlog zbog kojeg se činilo da zemlje Europske unije zaista, kako je to potkraj listopada, najavila šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić, idu prema priznanju Palestine.

– Hrvatska na tragu ostalih zemalja EU namjerava priznati Palestinu – rekla je.

Priznanja u pripremi

Ubrzo nakon njezine izjave prva zemlja EU, Švedska, priznala je novu državu na Bliskom istoku, a takvu mogućnost najavile su neobvezujućim rezolucijama i druge države Unije, Danska, Velika Britanija, Francuska, Belgija, Španjolska. Dio zemalja EU priznao je Palestinu prije nego što su ušle u Uniju. Iz Izraela stižu izjave velikog negodovanja zbog toga, a izraelska veleposlanica u Zagrebu Zina Kalay Kleitman ističe kako se Izrael protivi jednostranom priznanju Palestine i protivit će se takvoj odluci bilo koje zemlje.

– Pozicija Izraela je dobro poznata i jasna: nikakvo jednostrano priznanje ili najava priznanja neće donijeti mir u regiji niti će riješiti izraelsko-palestinski sukob niti će pomoći pomoći ostvarenju održive palestinske države – kaže veleposlanica te ističe kako se rezolucija koja će dovesti do osnutka Palestinske države može prihvatiti samo bilateralnim pregovorima između Izraela i Palestinaca. Boris Havel, autor knjige o arapsko-izraelskom sukobu, ističe kako je Švedska već u prošlosti odigrala važnu ulogu jer je, kaže, radikalno lijevo orijentirani švedski premijer Olof Palme promovirao Jasera Arafata, kojega su do tada na Zapadu smatrali teroristom, u političkog partnera.

– Švedsko priznanje Palestine nastavak je te politike, ali pitanje je koliko zaista Šveđani podupiru tu odluku lijeve vlade – kaže Havel. Ključni argument Izraelaca tiče se opasnosti od palestinskih udara.

Kako se Izrael oslanja na SAD, koji nije bez utjecaja u EU, čini se da priznavanje Palestine ipak neće biti tako prošireno.

Vesna Pusić kasnije je pak preformulirala svoje stavove. Rekla je kako se o toj temi razgovaralo na Vijeću za vanjske poslove u Bruxellesu te da države članice imaju različite stavove, a Hrvatska će donijeti odluku autonomno i bez pritiska. Čini se tako da se Europa još jednom povlači.

Promijenjen stav

– Izrael se ne slaže s aktivnostima koje se tiču Izraela, a koje nisu u obzir uzele stav Izraela – kaže izraelska veleposlanica u Hrvatskoj Kalay Kleitman.

EU zastupnik Tonino Picula nedavno je pak rekao kako je pitanje koliko je Izrael uopće raspoložen pregovorima okončati sukob s Palestincima te kako su u mnogim zemljama, naročito onima s više muslimanskih imigranata, promijenili stav nakon sukoba u Gazi.

>> Britanski parlament priznanjem Palestine ogorčio je Izraelce

Komentara 32

PA
pacoje
22:04 04.12.2014.

izrael ne priznajem kao drzavu,kao narod da

PA
pacoje
22:06 04.12.2014.

as zasto ne priznajem izraelsku drzavu,to se tice povijesti, jer i oni (ne svi) nisu bpriznali mnogo cega,i dan danas to ne zele priznati,ali i zbog toga sto se nisu promenili kao narod.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
22:12 04.12.2014.

Palestina je okupirana vec punih 47 godina i okupatorima ne pada na pamet otici. Priznanje Palestinske drzave protiv kojeg se bore okupatori svim sredstvima omogucilo bi sankcije protiv okupacijskog rezima i medjunarodni sudski postupak protiv zlocina pocinjeni nad Palestincima, ali ono sto je najvaznije ogromne reparacije zbog kradje Palestinske imovine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije