Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUŽEN S DEVET PLANINA

Karlovac ima četiri rijeke, no znate li koji hrvatski grad leži na sedam rijeka?

Poplave na području Knina
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/6
15.10.2023.
u 17:30

Kroz sam grad, odnosno u neposrednoj blizini, podno Dinare protiče ukupno sedam rijeka - Krka, Butižnica, Radljevac, Kosovčica, Krčić, Orašnica i Marčinkovac, koju domaći zovu i kninskom Čikolom.

Karlovac, znamo to da nas netko probudi usred noći, leži na - četiri rijeke. I Kawasaki 3P posložio ih je u stihu "Znaš li na kol'ko rijeka leži Karlovac grad? Na Mrežnici se Kupa Korana, Dobra bila si tad..." Lako je i reći da ispod Savskog mosta metropolom teče rijeka Sava, Rijekom rijeka Rječina, a Varaždinom, Belišćem i Osijekom rijeka Drava. Dakako, rijeka Drava teče i kroz sam - Dravograd na granici Sloveniji i Austrije.

Ipak, koji hrvatski grad ima čak sedam rijeka? Gore smo već spomenuli sedam rijeka, ali uz njih i isto toliko gradova. Prva asocijacija na hrvatski grad sa sedam rijeka bila bi - da je on smješten podno planina, a ima ih čak - devet! Okružen je, počevši od sjevera, Orlovicom, Vilicom, Plješevicom, Bukovcem, Badnjom, Dinarom, Kozjakom, Svilajom i Prominom.

Grad je to u kojem se dobro jede, poznati su restorani poput Šime i Joso gdje se jedu pizze, odnosno Tri lovca u kojem putnici često staju na - janjetinu. Da ne dužimo, odgovor na pitanje koji je hrvatski grad na sedam rijeka, otkriva kako je to - kraljevski grad Knin. Uostalom, grad koji je jedan od najstarijih u Europi, pod nazivom Ninia spominje se 7. godine prije Krista.

VEZANI ČLANCI: 

Kroz sam grad, odnosno u neposrednoj blizini, podno Dinare protiče ukupno sedam rijeka - Krka, Butižnica, Radljevac, Kosovčica, Krčić, Orašnica i Marčinkovac, koju domaći zovu i kninskom Čikolom.

Marčinkovac te Orašnica dugi su pet kilometara, dvostruko je duži Krčić, trostruko odnosno 15 kilometara ima Kosovčica, Radljevac 20, Butižnica 39, a Krka je duga 72 kilometra. Uostalom, Krka je jedna od najljepših rijeka starog kontinenta, a izvire ispod slapa druge rijeke Krčić u samom Kninu, što je svjetska atrakcija, te se ulijeva u Jadransko more kod Šibenika.

Najvažnije, sa svih se sedam rijeka u kraljevskom gradu, vidi - kninska tvrđava. A Krka, domaćima, ne nudi mnogo spasa za kupanje, jer kad je u Kninu temperatura 40 stupnjeva Celzijusa, rijeka je tu na izvoru - 9.8 stupnjeva. Za kupanje prehladno...

VIDEO Zagrepčani ostali šokirani prizorom u jednoj trgovini: Što se to zaplelo u kolica?

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar vila velebita
vila velebita
20:41 15.10.2023.

Definirajte rijeku i definirajte potok!!! Od sveg nabrojanog, ja bih rekao da je rijeka jedino Krka!!!

Avatar Stradun
Stradun
18:17 15.10.2023.

" ispod Savskog mosta metropolom teće rijeka Sava".... Teče rijeka Sava.

VO
Vorta13
22:47 15.10.2023.

Knin ima jednu rijeku i 6 potoka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije