Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kapetan Dragan ostaje u zatvoru do izručenja Hrvatskoj

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine 1990-ih, nije protuzakonito u zatvoru i kojemu će ostati do daljnjega.
20. studenoga 2010. u 20:20 58 komentara 505 prikaza
kapetan Dragan
Foto: Ray Strange/THe Australian

Kapetan Dragan ostaje u zatvoru do izručenja Hrvatskoj Savezni sud Australije donio je odluku da Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine 1990-ih, nije protuzakonito u zatvoru i kojemu će ostati do daljnjega, javili su danas srbijanski mediji pozivajući se na australski dnevnik Australian.

Sudac Saveznog suda Richard Edmonds odbacio je u petak Vasiljkovićev zahtjev za hitno oslobađanje, ističući da predstavlja "zlouporabu procesa", obzirom da je Visoki sud Australije u veljači odobrio njegovu ekstradiciju Hrvatskoj. Srbijanski mediji pojašnjavaju kako je Vasiljković, nekadašnji zapovjednik paravojnih postrojbi "knindže" u tkz. RSK, od suda zatražio da bude oslobođen stoga što ga "Hrvatska traži zbog ispitivanja za kaznena djela pod kaznenimm zakonom koji nije postojao u vrijeme kada su navodni zločini počinjeni, a zatražio je i odštetu od australske i hrvatske vlade".

Ovaj slučaj trebalo se pred sudom naći do kraja godine, ali su vlade dvije zemlje zajedno zatražile da Vasiljkovićev zahtev bude odbačen što je Savezni sud i učinio. Sudac Edmonds je presudio da Vasiljković "nema osnovanih izgleda"  dokazati kako se u zatvoru nalazi protivno zakonu, jer je u ovom slučaju već donešena konačna presuda, u skladu s odlukom Visokog suda od prije osam mjeseci. Vasiljković je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine nad vojnim zarobljenicima i civilima u Kninu 1992., i sudjelovanje u napadima i razaranjima nekoliko sela na Baniji 1993.

Hrvatska je prije četiri godine zatražila Vasiljkovićevo izručenje kako bi mu sudila za ratne zločine, ali je on taj zahtjev osporavao do posljednje sudske instance nakon čije odluke nepovoljne po njega, jednostavno je pobjegao i skrivao se 43 dana. U zatvoru u Australiji nalazi se od 12. svibnja kada ga je nakon 43-dnevne potrage uhićen u akciji australske policije

U UREDU
Nakon razvoda od Doris Pinčić glazbenik Boris Rogoznica ima novi posao
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • -obrisani-:

    Rece gedzo jedne prilike da u HR ponovo moze samo na tenku! Moj mu je savjet da umjesto tenka priprema i podmazuje SUPCINU trebace mu.

  • jalnus:

    Pa di mu je lova da plati kauciju? Sta je radio sranja po Hrvatskoj samo iz zadovoljstva? E, znaci da nije profesionalac nego samo cetnik.

  • dalibor.hren:

    A, gdje bi trebal biti nego u zatvoru? Jedino primjerenije mjesto je dva metra pod zemljom!