Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIRANJE ČLANOVA

Kaos oko izbora članice DIP-a: Čijoj kvoti ona mora pripadati?

Konferencija za medije Mrak Taritaš i Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
10.04.2019.
u 12:41

HDZ iz oporbe prozivaju da namjerno krši zakon i zdravu pamet, dok se u vladajućoj stranci pravdaju time da je Vresk bio prijedlog HSS-a koji u međuvremenu postao oporba

HDZ protuzakonito predlaže svoju kandidatkinju Ivanu Belec u Državno izborno povjerenstvo, čime će biti narušena neovisnost tog tijela i ako tu odluku kao nezakonitu ukine Ustavni sud, svi rezultati izbora koji su pred nama pod nadzorom DIP-a mogli bi postati upitni, poručili su danas sa zajedničke konferencije za medije predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš te šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

HDZ ove optužbe odbacuje i pojašnjava kako bi izborom oporbenog kandidata zapravo bio prekršen zakon. Do različitih tumačenja očito dolazi zbog promijenjenih odnosa među strankama, pa HSS koji je nekad bio partner HDZ-a sada stoji uz ljevicu, a HNS koji je bio partner SDP-a sada stoji uz HDZ, no bitno je naglasiti kako zakon ne govori o strankama nego o vladajućima i oporbi.

Objasnimo, prema Zakonu o DIP-u Povjerenstvo čine predsjednik Povjerenstva (odnosno predsjednik Vrhovnog suda), četiri potpredsjednika i četiri člana Povjerenstva.

Predsjednike koji nisu iz reda sudaca i članove bira Sabor na osam godina, i to tako da se jednog potpredsjednika i dva člana bira na prijedlog većinske stranke, odnosno koalicije, a drugog potpredsjednika i druga dva člana na prijedlog oporbenih stranaka, propisuje zakon.

Godine 2015. birani su svi članovi osim jednog kojemu mandat istječe ove godine, i tada je, kako je i zabilježeno u službenoj odluci Odbora za izbor i imenovanja 25. veljače 2015. godine, HDZ predložio troje svojih kandidata (potpredsjednicu Anu Lovrin te članove Emila Tomljenovića i Josipa Vreska), a SDP samo dvoje (potpredsjednicu Vesnu Fabijančić Križanić i člana Slavena Hojskog).

Tom logikom člana kojeg se sada bira treba predložiti oporba, a ne HDZ, drže u GLAS-u i SDP-u, no u HDZ-u kažu kako Josip Vresk nije bio njihov prijedlog, nego HSS-a, koji je tada bio njihov partner, a sada je u oporbi.

– HDZ može tvrditi da pokazuje novo lice, ali su razotkriveni, ne samo da krše određene vrijednosti, nego i zakone, pa Državno izborno povjerenstvo, odnosno DIP, sada možemo zvati HDZ-ovo izborno povjerenstvo, odnosno HIP.

Odlučili su nepoštovati zakon i zdravu pamet i ne ostaviti ništa slučaju, jer treba imati na umu da su pred nama ove godine prvo europski, pa i predsjednički izbori, a slijede i parlamentarni pa lokalni. Ovo izgleda kao da nas netko potkrada pokraj zdravih očiju – kaže Mrak-Taritaš ustvrdivši kako HDZ radi što želi, mimo zakona i propisa.

Arsen Bauk, koji je i član Odbora za izbor i imenovanja, kaže kako su SDP-ovci glasovali protiv ove odluke jer se njome krši zakon.

– Kvota vladajućih je ispunjena. Ovom odlukom kojom HDZ na silu želi uzurpirati mjesto četvrtog člana DIP-a koje mu ne pripada, ugrožava se legalitet budućih izbora. Prođe li HDZ-ov prijedlog, u DIP-u će biti HDZ-ovih kandidata kao Kineza – kazao je Bauk.

U HDZ-u priču gledaju malo drukčije, pojašnjava predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

– Prilikom svakog dopunjavanja članova ili članica DIP-a poravnavaju se odnosi između oporbe i vladajućih, dakle, gospodin Vresk je u vrijeme kad je predložen bio prijedlog HSS-a koji je u međuvremenu postao oporba, a u isto to vrijeme gđa Drobnjak-Horvat bila je predložena od HNS-a koji je tada bio u oporbi, a danas je HNS dio vladajućih.

Kada se sada analizira arhitektura članica ili članova DIP-a, prema ovom prijedlogu odnos je 3:3, a kada bi se prihvatio prijedlog GLAS-a, u tom bi slučaju odnos bio 4-2. to je potpuno jasno i jedini način na koji prema zakonu može funkcionirati DIP – pojašnjava Bačić.

Na komentar kako se Vresk tada vodio kao prijedlog HDZ-a, a ujedno je i smjer HSS-a prilično promijenjen izborom Kreše Beljaka na čelo stranke, pa je pitanje uz koga je Vresk danas, Bačić odgovara kako bi, vodeći se tom logikom, HNS danas trebao birati svog člana, ali to je prepustio HDZ-u.

– Tada je Drobnjak-Horvat bila u HNS-u, a to što je ona promijenila stav i prešla GLAS-u, njen je problem – tvrdi Bačić.
Predsjednik odbora za izbor i imenovanja, HDZ-ov Ante Sanader također odbacuje oporbene kritike, kaže da oporba trenutačno ima svoja tri kandidata, dva koja su birali 2015. i Vreska (koji se zbraja s njima jer je HSS sada oporba), a vladajući dva.

– Od klubova vladajuće većine HDZ je jedini prijavio svoju kandidatkinju, i to je prihvaćeno na odboru i sad je sve u skladu sa zakonom, odnosno imamo omjer 3:3 – ustvrdio je Sanader.

Iz oporbe pak odbacuju ovakva objašnjenja tvrdeći kako je Vresk sigurno na svoj prvi mandat 2007. izabran kao HSS-ov prijedlog, no u drugi mandat 2015. izabran je kao prijedlog HDZ-a, što govore i službeni saborski dokumenti.

– HSS je tada imao samo Hrga u Saboru, druge stranke imale su više članova, tako da ni po kakvoj logici HSS 2015. nije imao pravo na svog kandidata – zaključuju iz oporbe.

Prosvjed u Dvoru protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada

Komentara 4

DI
dirižabl
12:52 10.04.2019.

Uklonite uznemirujući sadržaj

NE
Neo001
15:48 10.04.2019.

Partija na aparatima

Avatar kolindin_crveni_tepih
kolindin_crveni_tepih
12:47 10.04.2019.

hdz(SKH) sve po starom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije