Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA ZA EU PARLAMENT

Na užem predsjedništvu HDZ-a Brkić je predložio 
da listu nosi Kovač, a ne Ressler

Kovač i Brkić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
09.04.2019.
u 12:24

Hrvatskoj u EU parlamentu pripada 12 mjesta ako se dogodi Brexit

Danas u ponoć istječe rok za predaju lista za euroizbore 26. svibnja, većina stranaka to je već jučer učinila, dok su Neovisni za Hrvatsku tek predstavili listu, a Marijana Petir tek prikuplja 5000 potpisa kako bi se, uspije li ih prikupiti, sa svojom nezavisnom listom mogla kandidirati na europskim izborima jer je izbačena iz HSS-a, a s HDZ-om nije postigla dogovor da bude na listi te stranke.

I dok šef HDZ-a Andrej Plenković tvrdi kako je lista HDZ-a izuzetno snažna i kvalitetna, na vidjelo izlaze novi detalji o sastavu 12 HDZ-ovih kandidata.

Nepoželjni kod šefa stranke

U petak je na užem Predsjedništvu HDZ-a Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, predložio da nositelj HDZ-ove liste bude Miro Kovač, smijenjeni međunarodni tajnik HDZ-a, umjesto Karla Resslera, Plenkovićeva savjetnika i bivšeg bruxelleskog asistenta.

Budući da je Plenković prije tog užeg Predsjedništva na razgovor pozvao Miru Kovača i ponudio mu mjesto na listi s kojeg bi morao loviti preferencijalne glasove, a Kovač je postavio uvjet da će na listi biti jedino ako bude nositelj, moguće je da su Brkić i Kovač bili u svojevrsnom dogovoru, što bi bio prvi pokušaj ujedinjavanja Plenkovićeve oporbe.

I Brkić i Kovač dio su grupe HDZ-ovih zastupnika koja je bila protiv Istanbulske konvencije, a obojica su podjednako nepoželjna kod šefa HDZ-a. Plenković je odbio Brkićev i Kovačev prijedlog, a Brkić je podržao listu koju predvodi Ressler. Bila je opcija da na listi HDZ-a bude i Marijana Petir, barem tako tvrde neslužbeni izvori, a ona i šef HDZ-a Plenković navodno su se dvaput sastali i o tome razgovarali.

Plenković joj je, tvrde izvori, navodno nudio peto mjesto na listi, ali pod uvjetom da se učlani u HDZ. Marijani Petir nije bilo prihvatljivo učlanjenje u HDZ, a navodno je pregovarala i s Mostom. U zadnji trenutak M. Petir odlučila je da na euroizbore ide sa svojom listom pa će danas do ponoći pokušati prikupiti potpise i predati listu.

Na desnom političkom spektru stvara se gužva, birače iz istog bazena lovit će i HDZ i Most i Neovisni za Hrvatsku, ali i Hrvatski suverenisti.

Neovisni Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića jučer su predstavili listu koju nosi B. Esih, slijedi Tomislav Jonjić, pa predsjednik HSP-a i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović, potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Krešimir Kartelo, Ana Lederer, Davorin Karačić, Martin Mladen Pauk, Vladimir Kovačević, bojovnik HOS-a koji je do zadnjeg dana bio u Vukovaru, HSP-ovac Damir Markuš, dr. Mato Artuković te Zlatko Hasanbegović.

Listu Hrvatskih suverenista predvodi Ruža Tomašić, koja je na listi HDZ-a na zadnjim europskim izborima osvojila 107.000 preferencijalnih glasova, slijedi Ladislav Ilčić, a 12. na listi je Hrvoje Zekanović.

Masovna turneja SDP-ovaca

Listu je jučer predao i SDP čiji su kandidati već krenuli s neformalnim kampanjama. Naime, SDP dozvoljava, dapače potiče snažnu preferencijalnu kampanju što je i logično s obzirom na to da su na listu doista završila neka od najprepoznatljivijih stranačkih imena.

U tu svrhu treba promatrati i ideju bivšeg ministra branitelja Predraga Matića da promijeni ime, odnosno svom imenu doda i službeni nadimak Fred, a posebice zadnje istupe saborskog zastupnika SDP-a Gordana Marasa koji, s obzirom na to da je dobio sedmo mjesto na listi, na svom Facebook profilu “izigrava” agenta 007 Jamesa Bonda.

Uz te pojedinačne preferencijalne kampanje da se primijetiti i da su SDP-ovci krenuli već i na masovnu turneju na kojoj članstvu predstavljaju svoj program za EU izbore i svoju viziju. Na turneji kandidate za Europski parlament prati uglavnom i šef stranke Davor Bernardić pa se već sada među kandidate uvukao i strah da bi im to moglo štetiti, a samom Bernardiću koristiti.

Plenković tvrdi kako u stranci nema nezadovoljnih iako su pojedini članovi Predsjedništva, nakon što su digli ruku za HDZ-ovu listu, Večernjem listu komentirali da na njoj nema nijednog političkog kapitalca. Osim toga, Domagoj Maroević uopće nije prijedlog HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije. – Meni nitko ni najmanji signal nezadovoljstva nije artikulirao – tvrdi Plenković, a na komentar kako se iz stranke ipak može čuti da nema “političkih kapitalaca” na listi, odgovara da je ta formulacija primjerenija lovstvu.

– Ako imate aktualne eurozastupnike, saborske zastupnike, župane, ako na čelu imate potpredsjednika mladeži EPP-a, čovjeka koji je uz mene zadnjih šest godina i koji najbolje iz prve ruke, puno bolje nego bilo koji apstraktni kapitalac u nekom anonimnom spinu, razumije što radi Vlada, EPP... onda su svi kapitalci tu – rekao je Plenković.     

HSLS predao kandidacijske liste za europske izbore

Ključne riječi

Komentara 70

Avatar darkkati
darkkati
12:50 09.04.2019.

hdz-e je vriti

IS
istjerivačzloduha
14:38 09.04.2019.

Volim sprovode i to duple.SDP HDZA Uf,to je samo jedna partija.

OD
otac_domovine
13:24 09.04.2019.

Kako Plenkovic i Seks ponizavaju clanove to nije normalno. Moram priznati da se vec pomalo i gustam jer sad cak i najrigidniji hdzovac vidi koliko ih ponizavaju. Bit ce jako interesantno gledati lica hdzovaca kada ih budu privodili taksijima na glasanje. Uzivancija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije