Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA IDENTIFIKACIJU

Papa Franjo nema vatikansku, već argentinsku putovnicu

papa Franjo,osobna
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
18.02.2014.
u 10:15

Želim putovati po cijelom svijetu s argentinskom putovnicom, rekao je papa

Papa Franjo produžio je valjanost argentinske putovnice i nije uzeo, kao što je uobičajeno da ima šef vatikanske države, diplomatsku putovnicu.

- Želim putovati po cijelom svijetu s argentinskom putovnicom - rekao je papa Franjo argentinskom veleposlaniku pri Svetoj Stolici, Juanu Carlosu Cafieriju.

Stari dokumenti Jorgea Maria Bergoglia su bili pred istekom, pa je papa Franjo zatražio pomoć argentinskog veleposlanstva i konzulata kako bi produžio valjanost dokumenata, obznanjuje internetska stranica Vatican Insider. Službenici argentinskog konzulata u Rimu otišli su papi Franji u Vatikan sa svim potrebnim sredstvima za obnovu putovnice, kao i osobne iskaznice. Na njima piše pod naznakom prezime: Bergoglio, a pod naznakom Ime: Jorge Mario. No, na slici je Bergoglio odjeven u papinsku bijelu odoru i s papinskom kapicom. Ali na dokumentu ne piše da je riječ o papi.

Osobna iskaznica obnovljena 14. veljače ima valjanost do 2029. godine. Dokumente je izdalo Ministarstvo unutarnjih poslova i prometa Republike Argentine.

Kao šef Države Grada Vatikana, papa Franjo bi mogao zatražiti diplomatsku putovnicu s tradicionalnim brojem 001, ali Bergoglio je ne želi upotrijebiti. Nova argentinska putovnica će papi Franji stići iz Argentine u Vatikan, kao što u Italiju stižu putovnice argentinskih građana koji žive u toj državi i trebaju produžiti valjanost dokumenta.

- Papa je načinio istu proceduru koju čine svi argentinski građani za produženje valjanosti dokumenata: načinio je digitalnu sliku, otisak prstiju i potpis. Sve je trajalo oko 15 minuta. Narednih dana će u Domus Santa Marta u Vatikanu dobiti dokument - izjavio je argentinski ministar unutarnjih poslova i prometa Florencio Randazzo, te naglasio kako taj papin potez ispunjava Argentince ponosom, prenosi Vatican Insider.

>>Papa Franjo: Skandalozna je razlika između bogatih i siromašnih!

Komentara 7

Avatar deziderij
deziderij
20:25 17.02.2014.

I, što je tu neobično ? To što načinio dokumente kao i svaki obični smrtnik. Pa on to i jest i normalno je što ima dokumente kao i svaki normalan čovjek.

Avatar insideout
insideout
15:01 18.02.2014.

ahahaaa I koga briga koju putovnicu papak ima...

Avatar Dolar=0
Dolar=0
20:12 17.02.2014.

jer ima žig zveri 666

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije