Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODIŠNJICA ODLASKA

Papa emeritus Benedikt XVI. je u miru sa sobom i s Gospodinom

Benedikt XVI.
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
11.02.2014.
u 11:15

Joseph Ratzinger (87) čita knjige, moli krunicu i svira Beethovena, Bacha i Mozarta

U Vatikanu više ništa nije isto. Prije točno godinu dana, 11. veljače, papa Benedikt XVI. odustao je od svog pontifikata. Mjesec dana poslije, odnosno 13. ožujka, na konklavi je argentinski kardinal Bergoglio izabran za novog papu te prvi u povijesti kršćanstva uzeo ime Franjo.

Često se viđa s Franjom

Sada u Vatikanu žive dvojica papa i susreću se i razgovaraju češće no što o tome mediji izvještavaju. Pišu si, telefoniraju i viđaju se. To je potvrdio nadbiskup Georg Gänswein, jedini u povijesti koji opslužuje istodobno jednog i drugog papu. Gänswein je ostao osobni tajnik umirovljenom Benediktu XVI., a istodobno je kao prefekt Papinskog doma na usluzi papi Franji.

“To je kao imati djeda u kući”, odgovorio je papa Franjo novinarima u zrakoplovu tijekom putovanja u Brazil na pitanje kako je živjeti u Vatikanu s Benediktom XVI. Kada se uvečer čuju zvuci klavira, znači da je Joseph Ratzinger proveo dobar dan, povjerio je Gänswein.

Joseph Ratzinger (87) živi u bivšem samostanu Mater Ecclesiae unutar vatikanskih zidina, bavi s teološkim izučavanjima, moli krunicu i sluša, pa i zasvira, Mozarta, Bacha i Beethovena. Četiri žene katoličke laičke udruge Memores Domini (Rossella, Loredana, Carmela i Cristina) uređuju prostorije, brinu se o pismima, pripremaju hranu papi emeritusu. Benedikt XVI. ne izlazi, kao što je i najavio kada je obznanio svoj odlazak s Petrove stolice. Povukao se u molitvu. Naravno, nije mu zabranjen izlazak, a i papa Franjo je kazao kako njegov prethodnik može izlaziti kada želi. Tako je 4. siječnja ove godine otišao u bolnicu Gemelli posjetiti svoga starijeg brata Georga. Ni Franjo ne živi u papinskim prostorijama, već u domu Santa Marta. Iako u Vatikanu istodobno žive dvojica papa, apostolska palača je prazna, odnosno, u njoj Franjo prima u audijenciju državnike i biskupe, ali živi u hotelu, kao i državni tajnik Parolin.

Benedikt XVI. budi se u 5.30 sati i na misi je prije sedam sati. Zatim čita knjige i odgovara na osobna pisma. Poslije ručka odlazi na popodnevni odmor pa u šetnju u pratnji osobnog tajnika Gänsweina vrtovima oko samostana koji je preuređen za njegov boravak. Moli krunicu, a zatim se vraća čitanju i pisanju u biblioteci koja je uređena u bivšem samostanu kako bi mu knjige bile pri ruci. Benedikt XVI. gotovo svaku večer gleda TV dnevnik u 20 sati, a u 22 sata gasi svjetla i odlazi na počinak.

Dva pape, kuća do kuće

To je uobičajeni Ratzingerov dan. No, prima i posjete. Nedavno je ručao s kardinalom Tarcisijem Bertoneom, bivšim državnim tajnikom. Posjetio ga je i pročelnik Kongregacije za nauk vjere Gerhard Ludwig Müller.

Podsjetimo, 11. veljače 2013. godine Benedikt XVI. je na konzistoriju pročitao tekst na latinskome jeziku i najavio da treba kazati “nešto važno za život Crkve”. U današnjem svijetu, izloženom brzim promjenama, kazao je, za upravljanje lađom svetoga Petra potrebni su tjelesna i duševna snaga koja se kod njega smanjila te nije sposoban dobro obavljati povjerenu mu službu. Najavio je da će napustiti Petrovu stolicu 28. veljače u 20 sati. Od tada nastupa razdoblje prazne stolice, sede vacante. Taj tekst Ratzinger je osobno napisao večer prije, a ujutro 11. veljače dan je na prijevod. Prevoditelji su zamjeniku državnog tajnika Angelu Becciu obećali da neće otkriti tajnu, koja je to ostala zapravo samo nekoliko sati, odnosno dok ju nije pročitao Benedikt XVI. Tajna je odjednom postala svjetskom viješću broj jedan. Od tada su nizane svjetske broj jedan vijesti. Bergoglio je prvi papa s južnoameričkog kontinenta, prvi papa isusovac, prvi koji je uzeo ime Franjo... Prvi put u povijesti dvojica papa žive u Vatikanu, u susjedstvu, gotovo kuća do kuće.

“Papa emeritus je u miru sa sobom i s Gospodinom”, kazao je mons. Gänswein Reutersovu vatikanistu Philipu Pullelli u razgovoru u povodu godišnjice Benediktove ostavke.

Komentara 1

Avatar Dolar=0
Dolar=0
21:36 12.02.2014.

naravno čita i Darvinovu teoriju evolucije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije