Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiže Veliki brat

Kamere će snimati javne površine, omogućit će se veća sigurnost

kamere
Hrvoje Jelavić/Pixsell
18.04.2018.
u 07:02

Čakovec je još prije deset godina uveo videonadzor, a sad to planiraju i još neki međimurski gradovi i općine. Novac planiraju dobiti iz EU

Nakon Čakovca, još neki međimurski gradovi i općine dopustit će videosnimanje javnih površina. Na kolegiju gradonačelnika i načelnika raspravljalo se o projektu videonadzora javnih mjesta na inicijativu Policijske uprave međimurske, a cilj je “stvaranje suvremenog sustava sigurnosti” u Međimurju.

Kvalitetniji sustav sigurnosti

Načelnik uprave policije Kristijan Srpak ističe da bi se snimanjem javnih površina omogućila visoka razinu sigurnosti imovine i ljudi, djelovalo bi se preventivno, a i pomoglo bi policiji u otkrivanju počinitelja kaznenih djela i prekršaja. To je i priprema za ulazak Hrvatske u schengenski prostor i nadziranje ulazaka i izlazaka vozila i osoba.

– Gradovi i općine, kad izaberu lokacije, trebaju ishoditi rješenje. Procedura je jasna i definirana – dodaje Srpak.

U PU međimurskoj oformit će se radna skupina, a novac za opremu pokušat će se namaknuti iz EU fondova i proračuna.

– Želimo graditi kvalitetniji sustav sigurnosti u Međimurju. Definirat ćemo mjesta u gradovima i općinama i predati zahtjev PU međimurskoj. Na taj način podignut ćemo razinu sigurnosti još više, pogotovo u gradovima i općinama u kojima je sad relativno niska – napominje župan Matija Posavec.

I građani će predlagati lokacije

I građani će moći predlagati koja bi mjesta bilo dobro snimati. Inače, Grad Čakovec je još prije deset godina uveo videonadzor na gradskim ulicama i postao prvi grad u Hrvatskoj s jedinstvenim bežičnim fiksnim i mobilnim sustavom videonadzora koji je osmislila PU međimurska. Policijski mobilni videonadzor 2008. nadograđen je fiksnim u gradskoj pješačkoj zoni. PU međimurska će u suradnji s Međimurskom županijom naredna tri tjedna provesti veliku anketu o stanju sigurnosti u Međimurju na uzorku od 560 ispitanika. Građani će se izjašnjavati o osjećaju sigurnosti, strahu od kriminala, o tome kako štite svoju imovinu, jesu li bili žrtve nekih kaznenih djela i slično.

– Razvijene zemlje takva istraživanja provode od početka 1990-ih i na temelju njih se prilagođava ustroj policije. Očekujemo da ćemo nakon ankete dobiti pokazatelje stvarnoga stanja kretanja sigurnosti u Međimurju – rekao je jučer zamjenik načelnika PU međimurske Vladimir Faber.

Komentara 15

TU
Tupilan
07:55 18.04.2018.

Na koji to način kamere mogu povećati sigurnost? Ako me netko napadne na ulici, hoće li ga kamera u tom trenutku spriječiti da me prebije, opljačka ili što već? Orwell postaje stvarnost.

CA
campa
10:16 18.04.2018.

Treba knarod kontrolirati.Tako se lakše otkriju sitni lopovi i prekršitelji jer se pravi kriminal ne događa na ulici.Koja privatnost.Toga više nema jer se otome brine represivni aparat i državna birokracija.Nema više privatne imovine u pravom smislu jer ako ne platišš namete dolazi pljenidba.Kažnjavanje će se vršiti iz ureda odabirom jer partijski sudruzi i rodjaci će ionaka moći raditi što žele kao i do sada.Očekujem kroz neku godinu i u stanovima i kućama i gdje će se najvjerojatnije uvesti porez na obvljanje bračnih obveza.Penzioneri će imati kvote i popust.

DU
Deleted user
07:11 18.04.2018.

Sto ce nam kamere kada ministar mupa laze i kad kamera snimi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije