Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JE LI NUŽNO MIJENJATI

Kako se piše ime novog kralja, Charles III. ili Karlo III.? Institut za hrvatski jezik objavio svoju preporuku

FILE PHOTO: Britain's Prince Charles visits Cumnock
Foto: POOL/REUTERS
1/8
09.09.2022.
u 12:52

Institut preporučuje pisanje imena u izvornome liku kralj Charles III., ali budući da se imena pojedinih svjetovnih vladara mogu pohrvatiti, nije pogrešno ni pisanje kralj Karlo III. Tomu u prilog govori i činjenica da su potvrđena imena kraljeva Karla I. i Karla II.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u vezi s pisanjem i izgovaranjem imena novoga kralja Ujedinjenoga Kraljevstva poslao je preporuke. 

U Hrvatskome pravopisu navodi se pravilo: "Prilagođuju se hrvatskomu jeziku: osobna imena pojedinih svjetovnih i duhovnih uglednika te povijesnih osoba: Ivana Orleanska, Karlo Veliki, kraljica Elizabeta, Luj XIV., papa Franjo, car Franjo Josip."

"Izričaj pojedina imena i povijesne osobe ne uključuje obveznu prilagodbu svih osobnih imena, posebno suvremenih, živućih vladara. Ime Charles može ostati i prema načelu tradicije i proširenosti u uporabi. Hrvatima je princ Charles pod tim imenom poznat od rođenja, pa nije nužno njegovo ime sad mijenjati u Karlo", kažu iz Instituta.

Video: Otkriveno je što se točno događalo u sobi kada je kraljica umrla i tko je bio s njom kada je izdahnula

Tradicionalno su se imena pojedinih vladara pohrvaćivala (npr. Đuro umjesto George, Jakov umjesto James, Ljudevit i Luj umjesto Louis, Franjo Josip umjesto Franz Joseph, Marija Terezija umjesto Maria Theresia, Elizabeta umjesto Elizabeth), međutim u posljednje vrijeme od toga se pravila odustaje i ne provodi se sustavno za imena svih vladara (primjerice, bivšega španjolskoga kralja Juana Carlosa nismo nazivali Ivanom Karlom). Danas je tako potvrđeniji zapis imena nizozemskoga kralja Willem, a ne Vilim ili švedskoga kralja Carl Gustaf, a ne Karlo Gustav. S druge strane, danska se kraljica pak češće naziva Margareta umjesto izvornoga Margrethe, a ime belgijskoga kralja potvrđenije je u liku Filip od Philippe, dodaju.

Smrću kraljice Elizabete i preuzimanjem kraljevske dužnosti kralj Charles nije promijenio ime nego je svojemu imenu samo dodao redni broj – Charles III. K tomu, nije riječ o vladaru koji je i na koji način povezan s Hrvatskom kao što su to bili neki povijesni vladari.

Zaključno preporučuju pisanje imena u izvornome liku kralj Charles III., ali budući da se imena pojedinih svjetovnih vladara mogu pohrvatiti, nije pogrešno ni pisanje kralj Karlo III. Tomu u prilog govori i činjenica da su potvrđena imena kraljeva Karla I. i Karla II.

Kad bismo prihvatili ime Karlo III., imena engleskih prestolonasljednika ne bi bila William i George, nego Vilim i Đuro, dodaju iz Instituta. 

Video: Brojni Londončani ispred Buckinghamske palače spontano zapljeskali: 'Ona je bila naš ponos'

 

Komentara 37

Avatar Agresor
Agresor
13:42 09.09.2022.

Adriatica Kosor ili Francicso Tudjman.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
13:37 09.09.2022.

Pa zašto je onda papa Franjo ??

SI
silvano
13:51 09.09.2022.

nikako ne može biti charles iii jer nije bilo prvog i drugog charlesa. znači: karlo treći, papan frane, itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije