Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uz fondove EU i nove tehnologije do većih prinosa

Kako očuvati ruralne krajeve, podići životni standard na agraru te pokrenuti stvari nabolje, samo su neke od tema Večernjakove konferencije
02. listopada 2017. u 09:18 0 komentara 354 prikaza
Ministar Tomislav Tolušić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Projekt Večernjeg lista “Hrvatska kakvu trebamo” ovoga tjedna, 4. listopada, nastavlja se konferencijom “Poljoprivreda za 21. stoljeće”, koja bi trebala odgovoriti na pitanje kakva je budućnost poljoprivrede u Hrvatskoj. Večernji list ovaj put konferenciju u zagrebačkom hotelu Esplanade, od 9.30 do 14 sati, organizira uz podršku svojeg specijaliziranog poljoprivrednog portala Agrobiz.hr.

Plenković u Ogulinu Požari, suše, poplave Tolušić: Štete su milijardu kuna, a mi imamo 40-ak milijuna. Osigurajte se

Proizvodnja hrane i turizam

Kako potaknuti modernu i održivu proizvodnju uz bolje korištenje izdašnih fondova EU te uvođenje novih tehnologija i osiguranje usjeva, koji su načini udruživanja poljoprivrednika mogući i provedivi te što je potrebno učiniti da se dvije ključne gospodarske grane, proizvodnja hrane i turizam, bolje povežu, samo su neke od tema koje želimo otvoriti. Potvrđen je dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na konferenciju, a na naša pitanja odgovore će, na predavanjima i trima panelima, ponuditi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sa suradnicima, predstavnici Ministarstva za regionalni razvoj i fondove EU, HAMAG BICRO, Croatia osiguranja, uglednici iz prerađivačkog sektora poput Podravke te predstavnici obiteljskih poljoprivrednih proizvođača.

Budžet za ZPP 58 mlrd. eura

Hrvatska je od ulaska u EU postala dio velikog tržišta koje ima više od 500 milijuna potrošača, a novom financijskom perspektivom i programskim razdobljem Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) dobila je mogućnost podizanja svoje konkurentnosti te ostvarivanja ciljeva, među kojima se ističu: osiguranje okolišno-održive proizvodnje te opskrba potrošača zdravstveno ispravnom i sigurnom hranom.

Među ostalim tu je i briga o očuvanju ruralnih krajeva te unapređivanje životnog standarda ljudi koji žive u ruralnim sredinama. ZPP ima proračun koji čini više od 40 posto ukupnog zajedničkog budžeta EU koji iznosi više od 58 milijardi eura. Hrana je u EU postala jeftina, tržište je puno velikih količina kvalitetne i vrlo raznolike hrane, a potrošači imaju izbor, kvalitetu i cijenu. Kako se u tome snalaze hrvatski poljoprivrednici i što je potrebno učiniti da se stvari pokrenu nabolje, dio je odgovora koje želimo dobiti na ovoj konferenciji.

Sastanak s proizvođačima mlijeka PRIJETE PROSVJEDIMA Mljekari Tolušiću: Situacija je neizdrživa. Izvest ćemo stoku na ulice Zagreba Tomislav Tolušić Andrej Plenković DAVOR IVANKOVIĆ I ako premijer makne Tolušića, trebat će mu novi 'Robin Hood' Tomislav Tolušić Borislav Ristić Naivnom Tolušiću dogodila se Jugoslavija
f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.