Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uz fondove EU i nove tehnologije do većih prinosa

Kako očuvati ruralne krajeve, podići životni standard na agraru te pokrenuti stvari nabolje, samo su neke od tema Večernjakove konferencije
02. listopada 2017. u 09:18 0 komentara 350 prikaza
Ministar Tomislav Tolušić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Projekt Večernjeg lista “Hrvatska kakvu trebamo” ovoga tjedna, 4. listopada, nastavlja se konferencijom “Poljoprivreda za 21. stoljeće”, koja bi trebala odgovoriti na pitanje kakva je budućnost poljoprivrede u Hrvatskoj. Večernji list ovaj put konferenciju u zagrebačkom hotelu Esplanade, od 9.30 do 14 sati, organizira uz podršku svojeg specijaliziranog poljoprivrednog portala Agrobiz.hr.

Plenković u Ogulinu Požari, suše, poplave Tolušić: Štete su milijardu kuna, a mi imamo 40-ak milijuna. Osigurajte se

Proizvodnja hrane i turizam

Kako potaknuti modernu i održivu proizvodnju uz bolje korištenje izdašnih fondova EU te uvođenje novih tehnologija i osiguranje usjeva, koji su načini udruživanja poljoprivrednika mogući i provedivi te što je potrebno učiniti da se dvije ključne gospodarske grane, proizvodnja hrane i turizam, bolje povežu, samo su neke od tema koje želimo otvoriti. Potvrđen je dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na konferenciju, a na naša pitanja odgovore će, na predavanjima i trima panelima, ponuditi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sa suradnicima, predstavnici Ministarstva za regionalni razvoj i fondove EU, HAMAG BICRO, Croatia osiguranja, uglednici iz prerađivačkog sektora poput Podravke te predstavnici obiteljskih poljoprivrednih proizvođača.

Budžet za ZPP 58 mlrd. eura

Hrvatska je od ulaska u EU postala dio velikog tržišta koje ima više od 500 milijuna potrošača, a novom financijskom perspektivom i programskim razdobljem Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) dobila je mogućnost podizanja svoje konkurentnosti te ostvarivanja ciljeva, među kojima se ističu: osiguranje okolišno-održive proizvodnje te opskrba potrošača zdravstveno ispravnom i sigurnom hranom.

Među ostalim tu je i briga o očuvanju ruralnih krajeva te unapređivanje životnog standarda ljudi koji žive u ruralnim sredinama. ZPP ima proračun koji čini više od 40 posto ukupnog zajedničkog budžeta EU koji iznosi više od 58 milijardi eura. Hrana je u EU postala jeftina, tržište je puno velikih količina kvalitetne i vrlo raznolike hrane, a potrošači imaju izbor, kvalitetu i cijenu. Kako se u tome snalaze hrvatski poljoprivrednici i što je potrebno učiniti da se stvari pokrenu nabolje, dio je odgovora koje želimo dobiti na ovoj konferenciji.

Sastanak s proizvođačima mlijeka PRIJETE PROSVJEDIMA Mljekari Tolušiću: Situacija je neizdrživa. Izvest ćemo stoku na ulice Zagreba Tomislav Tolušić Andrej Plenković DAVOR IVANKOVIĆ I ako premijer makne Tolušića, trebat će mu novi 'Robin Hood' Tomislav Tolušić Borislav Ristić Naivnom Tolušiću dogodila se Jugoslavija

VIP izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.