Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRETEKLA JE ZA 2 MINUTE

Kako je moguće čudo s upisom u gruntovnici?

08.02.2009.
u 18:36

ZAGREB – Čak 50 odvjetnika solidarno se udružilo kako bi zastupalo i podržalo bivšu odvjetnicu Jerinu Malešević u tužbi protiv RH nakon iskustva sa zagrebačkom gruntovnicom 2004. godine kada je kupila stan u Centru uknjižen na drugu osobu.

Je li se pogodovalo?
Tužba je podignuta još u ožujku 2006. godine, predmet je prije dvije godine prebačen na velikogorički Općinski sud, a slučaj je preuzelo županijsko Državno odvjetništvo. Je li gruntovnica pogodovala nekome, odnosno kako je moguće da se u razmaku od dvije minute upišu dvije osobe na istu nekretninu, ostalo je nepoznato jer na pitanje kako je funkcionirala gruntovnica 2004. nitko od svjedoka nije znao odgovor.

U utorak su svjedočili sadašnja predsjednica Nives Radišić, voditeljica zemljišno-knjižne pisarnice Renata Čiček i Neven P., voditelj informatičke službe na Općinskom sudu. Čiček je rekla da je i sama testirala računalnu aplikaciju, koju danas koriste na svom predmetu, te da je uspjela promijeniti upisane podatke, ali trag je ostao.

Pristup bazi podataka
– Zaprimanje prijedloga upisa traje od dvije do tri minute, a kada se prozor u računalu otvori, vrijeme se zamrzne. Prozor se može otvoriti i tako ostaviti i dulje, ali se ne vidi kada je zatvoren – kazala je Čiček, koja je do rujna 2004. radila na nacrtu odluka u Gruntovnici kao referent.

– Netko tko održava server, administrator, ima pristup bazi podataka. Što se tiče tragova, oni ovise o tome kako je program napravljen. Mi održavamo mrežu i nemamo pristup bazi. Pretpostavljam da je stara baza uklopljena u novu. Danas tvrtka Igea iz Varaždina ima pristup bazi podataka – rekao je Neven P.

– U cijeloj svojoj praksi nisam imala slučaj istodobnog predavanja predmeta – rekla je N. Radišić.

Rasprava je trajala šest i pol sati, a sutkinja je bilježila kada bi odvjetnici otišli zbog obveza, ali i odbijala pojedina pitanja svjedocima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije