Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODREDILI MAKSIMALAN BROJ LJUDI

Kako ćemo se kupati ovog ljeta? HZJZ izdao preporuke za bazene i kupanje u moru

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
14.05.2020.
u 15:03

Za prostore bazenskih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istodobni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 metara četvornih prostora

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za rad bazena i vodenih parkova tijekom epidemije koronavirusa, ali i za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama.

Na bazenima, morskim i slatkovodnim kupalištima moraju se na vidljivom mjestu na ulazu, kao i na samom prostoru gdje je to nužno, postaviti informacije o higijenskim  postupcima i o smjernicama kojih se treba pridržavati ili koje vrijede u tom prostoru. Ako je dostupna  odgovarajuća infrastruktura, moguće je razglasom povremeno oglašavati nužnost održavanja fizičkog razmaka i drugih općih mjera.

Za prostore bazenskih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 metara kvadratnih prostora (uključujući površinu bazena). Posjetitelji i zaposlenici trebaju se pridržavati pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metra. Isto vrijedi i za prostore morskih i slatkovodnih kupališta.

VIDEO Ugledni hrvatski znanstvenici otkrivaju što do sada znamo o koroni

– Na svim ulaznim prostorima te u radnim prostorima zaposlenika nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 % ili drugog sredstva s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača i prikladnog za korištenje na koži). 

Koncesionar  treba odvojiti ležaljke na način da se osigura fizička distanca (osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere) te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku, a ako prostori kupališta predviđaju druga sjedeća mjesta, njih je također potrebno rasporediti na 1,5 m udaljenosti – stoji u preporukama za morska i slatkovodna kupališta. Isto vrijedi i za ležaljke na bazenima.

Prije ulaza na čisti dio bazenskog kupališta (bazen s površinom oko bazena) korisnici se obvezno moraju tuširati i proći kroz predbazen. Voda u predbazenima (dezbarijerama) mora biti hiperklorirana ili obvezno sadržavati dezinfekcijsko sredstvo. Maksimalan broj ljudi u bazenu ovisi o veličini bazena te je prihvatljiv onaj broj osoba pri kojemu je moguće održavanje fizičke distance. 

Više o preporukama za bazenska kupališta pročitajte ovdje, a za mora i slatkovodna kupališta na ovoj poveznici.

Komentara 23

DU
Deleted user
16:34 14.05.2020.

Manje kupanja više sexa. Držimo distancu.

XY
xyz89
16:01 14.05.2020.

kako ćemo se kupati? goli..

HA
Hanok
15:57 14.05.2020.

Koji cirkus. Prije mjesec dana “Ostanimo Doma” sada svi na more...kad je bankrot blizu, sve se mijenja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije