Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako ćemo se kupati ovog ljeta? HZJZ izdao preporuke za bazene i kupanje u moru

Za prostore bazenskih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istodobni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 metara četvornih prostora
14. svibnja 2020. u 15:03 23 komentara 31034 prikaza
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za rad bazena i vodenih parkova tijekom epidemije koronavirusa, ali i za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama.

učionica UPUTE HZJZ-A Objavljene upute za srednje škole: Učenici će svaki dan morati potpisati izjavu

Na bazenima, morskim i slatkovodnim kupalištima moraju se na vidljivom mjestu na ulazu, kao i na samom prostoru gdje je to nužno, postaviti informacije o higijenskim  postupcima i o smjernicama kojih se treba pridržavati ili koje vrijede u tom prostoru. Ako je dostupna  odgovarajuća infrastruktura, moguće je razglasom povremeno oglašavati nužnost održavanja fizičkog razmaka i drugih općih mjera.

Za prostore bazenskih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 metara kvadratnih prostora (uključujući površinu bazena). Posjetitelji i zaposlenici trebaju se pridržavati pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metra. Isto vrijedi i za prostore morskih i slatkovodnih kupališta.

VIDEO Ugledni hrvatski znanstvenici otkrivaju što do sada znamo o koroni

– Na svim ulaznim prostorima te u radnim prostorima zaposlenika nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 % ili drugog sredstva s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača i prikladnog za korištenje na koži). 

Koncesionar  treba odvojiti ležaljke na način da se osigura fizička distanca (osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere) te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku, a ako prostori kupališta predviđaju druga sjedeća mjesta, njih je također potrebno rasporediti na 1,5 m udaljenosti – stoji u preporukama za morska i slatkovodna kupališta. Isto vrijedi i za ležaljke na bazenima.

od 18. svibnja HZJZ izdao preporuku za treninge u zatvorenom: Oprema će se dezinficirati po završetku svake vježbe

Prije ulaza na čisti dio bazenskog kupališta (bazen s površinom oko bazena) korisnici se obvezno moraju tuširati i proći kroz predbazen. Voda u predbazenima (dezbarijerama) mora biti hiperklorirana ili obvezno sadržavati dezinfekcijsko sredstvo. Maksimalan broj ljudi u bazenu ovisi o veličini bazena te je prihvatljiv onaj broj osoba pri kojemu je moguće održavanje fizičke distance. 

Više o preporukama za bazenska kupališta pročitajte ovdje, a za mora i slatkovodna kupališta na ovoj poveznici.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • tragac:

    Manje kupanja više sexa. Držimo distancu.

  • xyz89:

    kako ćemo se kupati? goli..

  • Kvaka:

    Koji cirkus. Prije mjesec dana “Ostanimo Doma” sada svi na more...kad je bankrot blizu, sve se mijenja