Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjeran Vrbanec:

'Kada smo zaprimili tisuće zahtjeva za COVID zajmove, shvatili smo koliko je situacija dramatična'

Vjeran Vrbanec
Foto: Screenshot
31.03.2021.
u 13:00

Vjeran Vrbanec, predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a, gostovao je u studiju Večernjeg lista

Vjeran Vrbanec, predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a, gostovao je u studiju Večernjeg lista.

 

– HAMAD-BICRO agencija je za pružanje podrške gospodarstvu. U poslovanju smo izgenerirali respektabilne rezultate. Ostvarili smo rezultat od 18 milijardi kuna ukupnih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo. Otvoreno je 23.000 novih radnih mjesta. Kao agencija pomažemo i potičemo razvoj gospodarstva, pogotovo malog i srednjeg. Ono po čemu nas poduzetnici poznaju mali su zajmovi, dakle direktno kreditiranje gospodarstva, ali sustavom dodjele bespovratnih sredstava za raznorazne projekte. Poduzetnici iz svih županija polučili su dobre rezultate. Grad Zagreb iskoristio je najviše novca, a nakon njega županija Splitsko-dalmatinska – kazao je Vjeran Vrbanec.

Što je s poduzetnicima iz slabije razvijenih županija? Koje su njihove mogućnosti?

– Od samih početaka bili smo vođeni mišlju da pokušamo potaknuti konkurentnost malih gospodarstva i u dijelovima Hrvatske koji nisu toliko razvijeni. U kontekstu toga niz stvari se događalo. Kad smo 2016. lansirali liniju koja se zove mali zajmovi, to su zajmovi od 50.000 eura, gdje je kamatna stopa za investicije varirala od 0,5 do 1,5 posto. Onda smo odlučili pokušati potaknuti male projekte i rekli da 0,5 posto ide za poduzetnike u županije koje su najslabije razvijene. U razvijenijim krajevima bili su nešto malo skuplji izvori financiranja.

Koje djelatnosti kreću u COVID zajmove?

– Mi u ovoj fazi trošimo drugu alokaciju sredstava koja samo namijenili za poduzetnike koji imaju probleme u poslovanju zbog COVID situacije. Mi smo s HZZ-om krenuli u aktivnu provedbu Vladinih mjera. Uveli smo šest mjera, četiri mjere su se odnosile na neki redizajn postojećih programa. U prvoj tranši interes poduzetnika bio je pregolem. Zaprimili smo u 3-4 tjedna 5-6 tisuća zahtjeva. Cijeli taj proces je i nas upozorio koliko je situacija bila dramatična. U toj fazi pravo na apliciranje i dobivanje povoljnijih kamata, do 100.000 eura po kamatnoj stopi od 0,25 posto, imali su gotovo za svi poduzetnici koji su mogli dokazati pad prihoda od 25 posto. Taj iznos te alokacije potrošen je vrlo brzo. Nakon toga Vlada je osigurala još milijardu i 300 milijuna kuna za poduzetnike koji su još bili u lockdownu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije