Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

'Kad su pali u more, Francesco i Marinellda već su bili mrtvi'

Talijanski nautičari stajali su u kokpitu jedrilice Santa Pacienca i bespomoćno gledali kako na njih punom brzinom juri jahta Santa Marina Tomislava Horvatinčića
13. prosinca 2012. u 14:06 5 komentara 26 prikaza
tomislav horvatinčić (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Prema iskazu sudske vještakinje dr. Marije Definis Gojanović, koja je u četvrtak svjedočila na suđenju Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske prometne nesreće sa smrtnim ishodom, proizlazi da su 16. kolovoza 2011. oko 11 sati pokraj otočića Maslinovika ispred Primoštena talijanski nautičari stajali u kokpitu jedrilice Santa Pacienca i bespomoćno gledali kako na njih punom brzinom juri jahta Santa Marina Tomislava Horvatinčića.

– Mišljenja sam da je u trenutku udara Francesco Salpietro bio u kokpitu jedrilice. Stajao je i lijevom stranom tijela bio okrenut prema nadolazećoj jahti. Sve ozljede prouzročene su tupim predmetom, najvjerojatnije pramcem jahte, a tijelo je odbačeno u more preko lijeve strane broda. Marinellda Patella također je stajala u kokpitu, kraj lijeve klupe, okrenuta prsima prema jahti. Nakon udara, u kojem je zadobila prijelome prsnog koša i kralježnice, i njezino je tijelo odbačeno u more preko lijevog boka jedrilice. Obdukcijom nisu registrirani tragovi utapanja pa možemo zaključiti da su oboje u trenutku kontakta s morem već bili mrtvi – kazala je dr. Definis Gojanović.

Sutkinja Maja Šupe djelomično je prihvatila zahtjev obrane za nadopunu prometno-tehničkog vještačenja u kojem će se zatražiti dodatne radarske snimke jer su Horvatinčićevi branitelji Branko Baica i Velimir Došen bili nezadovoljni vještačenjem vještaka prometno-pomorske i brodograđevne struke koji su na prošlom ročištu zaključili da je Horvatinčić imao četiri minute da jahtom, kojom je jurio 25 čvorova, napravi manevar kako bi propustio jedrilicu koja je imala prednost prolaza. Sutkinja je djelomično prihvatila i zahtjev obrane za medicinskim vještačenjem Tomislava Horvatinčića te je dala nalog za neurološko vještačenje vezano uz vazovagalne sinkope (iznenadna nesvjestica) i njihov utjecaj na optuženika. Obrana, naime, tvrdi da zbog iznenadne nesvjestice Horvatinčić nije poduzeo ništa da izbjegne sudar. Na sljedeće ročište diplomatskim putem pozvat će se Klaus Fuch, njemački nautičar koji je nakon sudara pomagao Horvatinčiću i njegovoj suputnici Anici Dilber Đerđe, a koji se prvi put nije odazvao pozivu.

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
 • fIok:

  Talijani su bokom naletjeli na pramac Horvatinčićeva čamčića,jelda?

 • Avatar 123456
  123456:

  Da zaboravih - i udana "gospođa" ili tomekova "djevojka" Anica Dilber Đerđe koja zarađuje honorarno na tomekovom brodu je suubojica budući da nije ništa učinila da pokuša pomoći ljudima u moru za koje nije znala jesu li voć mrtvi ili ... prikaži još! ne. Zašto "sutkinja" ili DORH ne postavi pitanje odgovornosti i ove slobodne umjetnice, udane žene i "djevojke" ubojice tomeka?!

 • matijazaga:

  jeste li sigurni da se gospoda zvala marinellda?