Naslovnica Vijesti Svijet

Erjavec: Ako se Hrvatska ne odazove na raspravu, bit će to šamar Zagreba Bruxellesu

Dodao je da sastanak shvaća kao  "pokušaj da se Hrvatsku uvjeri da poštuje arbitražnu presudu" te da je Europska komisija u više navrata već navodila kako arbitražu treba poštovati.
10. travnja 2018. u 16:56 67 komentara 7303 prikaza
Karl Erjavec
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u utorak da će vjerojatno osobno prisustvovati usmenoj raspravi o arbitražnom sporu s Hrvatskom koju je Europska komisija najavila za 2. svibnja te da očekuje će se na poziv odazvati i Hrvatska jer bi u suprotnome, kako je rekao, to bio šamar Zagreba Bruxellesu.

Davor Bernardić Bernardić u Ljubljani 'Došlo je vrijeme da sa Slovenijom budemo partneri i prijatelji'

"Očekujem da ćemo na sastanku u Bruxellesu govoriti o tome kako doći do toga da Hrvatska počne poštovati arbitražnu odluku i da je počne primjenjivati", kazao je Erjavec. Dodao je da sastanak shvaća kao  "pokušaj da se Hrvatsku uvjeri da poštuje arbitražnu presudu" te da je Europska komisija u više navrata već navodila kako arbitražu treba poštovati.

Svaki drugi cilj tog sastanka za slovensku bi stranu, po Errjavčevim riječima, predstavljao "veliko iznenađenje", pri čemu Slovenija o tome da je arbitražna odluka "važeća" i da je Zagreb treba poštovati nije spremna razgovarati, nego samo o modalitetima i putu kako do toga doći, kazao je Erjavec za slovenske elektroničke medije koji su najavu sastanka u Bruxellesu u utorak popratili kao "vijest dana" u svojim informativnim emisijama.

U razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA Erjavec je rekao da smatra kako je pravna procedura s najavom tužbe protiv Hrvatske, što ju je oko arbitraže započela Slovenija, očito "potaknula Europsku komisiju da se konkretnije počne baviti tim predmetom". Erjavec kaže da očekuje da će se Hrvatska odazati na usmenu raspravu koju je predložila Komisija te da bi za Bruxelles neodaziv Hrvatske značio "šamar Europskoj komisiji".

Erjavec je u razgovoru za STA potvrdio da Ljubljana, i u slučaju da se Komisija ne odluči sudjelovati u pravnom postupku protiv Hrvatske, namjerava nastaviti s pravnim postupcima protiv hrvatske vlade, odnosno uložiti tužbu zbog neprimjenjivanja odluke arbitara, i to pred sudom EU-a u Luksemburgu. Ponovio je i neke svoje ranije aluzije kojima izražava sumnju da spor Slovenije i Hrvatske Komisija ne tretira samo kao pravno pitanje, kako ga tumači Slovenija, nego i kao "politički" problem.

"Europska komisija, osobito Juncker, to ne shvaćaju uvijek kao pravno, nego i kao političko pitanje. Jamačno na cijeli postupak ima utjecaja i činjenica da predsjednik Komisije i hrvatski premijer dolaze iz iste političke skupine", kazao je Erjavec.

Slovenija će ići u tužbu protiv Hrvatske ako ne pristane na primjenu arbitraže bez obzira na stajalište Komisije, ali Komisija i sama ima sve instrumente  da Hrvatsku uvjeri u poštovanje prihvaćenih obveza i vladavine prava, kazao je u vezi najave sastanka i očekivane usmene rasprave Erjavec. Dodao je da se još ne zna hoće li najavljeni sastanak biti na tehničkoj ili političkoj razini, ali da će se iz Slovenije na sastanak vjerojatno odazvati on osobno.

Slovenski mediji, prema današnjim izjavama predstavnika Komisije u Bruxellesu, navode da je usmena rasprava o arbitražnom sporu, početkom svibnja u Bruxellesu, po njihovom stajalištu "prilika za obje strane" da predstave svoje poglede na problem, te da Komisija i dalje nudi svoje posredništvo u razrješenju spora, ali da je za slovensku vladu važan jedino cilj da se Hrvatsku privoli da poštuje arbitražnu presudu i počne je primjenjivati.

Ljubljanska banka Prosvjed Slovenija uputila Hrvatskoj verbalnu notu zbog presuda protiv Ljubljanske banke posao - burza rada - zapošljavanje - nezaposlenost SLOVENIJA Produljenje embarga za zapošljavanje Hrvata po redovitom postupku ljubljanska banka Opet spor Slovenija spremna tužiti Hrvatsku zbog presuda protiv NLB-a
VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
 • Avatar Celzijus
  Celzijus:

  Prema nekim novijim istraživanjima, Slovenija navodno ima more. Očevici tvrde da su ga vidjeli oko Pirana i Kopra, a prema njihovim svjedočanstvima u Piranskoj je luci zabranjeno sidrenje brodova dužih od 5 metara, jer zalaze u međunarodne vode. U sklopu ... prikaži još! koparskog hotela Triglav u tijeku je i izgradnja suvremenog bazena s morskom vodom, čime će se površina slovenskog teritorijalnog mora povečati za 43 %. Slanost mu je nešto manja od 38 promila, čime slovensko more spada u neslanije šale ovog dijela Sredozemlja.

 • Avatar Celzijus
  Celzijus:

  Kaže se da u sloveniji navodno žive ljudi, samo da nikad nitko nije vidio – čovjeka. Večina stanovništva su po nacionalnosti Alpski Srbi, endemska rasa izrasla na vječitoj težnji da po svoj stav idu na granice Osmanlijskog carstva. Manji dio ... prikaži još!o stanovništva su preci predaka Turaka – plemena Mujo, Haso i Fata. Za Slovence kojima je otac (oča) Mujo, a mama Mojca kaže se da su pametni na tatu i pošteni na majku.

 • Avatar Celzijus
  Celzijus:

  Republika Slovenija nalazi se na neatraktivnoj parceli u podnožju Alpa i prostire se na jedva 20.000 km2 – usporedbe radi, tolika su bila u Hrvatskoj okupirana područja. Na karti Europe, Slovenija se nalazi između Austrije, Italije, Mađarske i Hrvatske, ali ... prikaži još! se ne može vidjeti golim okom. Za lijepog vremena Slovenija se može vidjeti tek na – karti Slovenije. Najviši vrh je Triglav, dok je najtuplji vrh – državni vrh. Klima je prosrpska, u sjeverozapadnom dijelu alpska, a u posljednjih 300 godina i antihrvatska.