Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jovanović: Za upis u srednje škole trebat će dobra internet-veza

Prijave i upisi elektroničkim putem. Učenik može izabrati pet škola i najviše deset programa.
20. studenoga 2012. u 15:45 6 komentara 360 prikaza
jovanović (1)
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Da bi se upisali u željenu srednju školu, učenicima će ubuduće trebati samo jedna dobra veza – ona internetska – pomalo šaljivo prokomentirao je ministar znanosti obrazovanja i športa Željko Jovanović na prezentaciji elektroničke prijave i upisa u školu već od sljedećeg ljeta.

Ovogodišnji osmaši, o čemu smo već pisali, tako će biti prva generacija koja će izabrati pet srednjih škola i najviše deset programa u koje se žele upisati, a hoće li u tome uspjeti, ovisit će o njihovim ocjenama. Bodovat će se prosječna ocjena (na dvije decimale), svih predmeta od petog do osmog razreda. Osim ocjena bodove će nositi i rezultati postignuti na natjecanjima iz različitih predmeta, kao i sportski rezultati. Osvojeno prvo mjesto na nekom od državnih natjecanja učeniku osigurava izravan upis u željenu školu. Maksimalan broj bodova koji učenik može ostvariti na temelju ocjena je 60, a minimalno za upis u gimnazije moraju imati 45 bodova. Za ekonomske, upravne, trgovačke i slične škole moraju skupiti 39 bodova, a za ostale četverogodišnje 35 bodova. Listu željenih škola, odnosno programa mora potpisati učenik, njegovi roditelji i razrednik.

Rokovi upisa u srednje škole još nisu precizno definirani, no za očekivati je da će prvi rok biti krajem lipnja ili početkom srpnja, a drugi rok krajem kolovoza. Svaki rok, za razliku od prošlih godina, imat će samo jedan krug, a učenici i roditelji će, od trenutka prijave pa do trenutka upisa, moći kontrolirati rang-listu u željenim školama.

Pojedine škole, primjerice umjetničke različitih vrsta, imat će definirane i posebne kriterije i uvjete koje će učenici morati ispuniti.

S novim modelom upisa ravnatelji osnovnih škola bit će detaljno upoznati u prosincu, srednjih škola u siječnju, a početkom drugog polugodišta učenici će dobiti brošuru o upisima u kojoj će precizno biti navedeni postupci od prijave pa do upisa.

– Sve osnovne škole taj dan trebale bi biti otvorene za učenike koji možda doma nemaju računalo ili internetsku vezu – kazao je Zvonimir Stanić, ravnatelj Carneta. Prema njegovim riječima očekuje se da će sve funkcionirati besprijekorno, jer Carnet u sličnom poslu, elektroničkom upisu maturanata na fakultete ima višegodišnje iskustvo.

>>Nastavnici zahtijevaju prijamne ispite za upis u srednje škole

Elipso

  • prepri43:

    Da li će biti potrebno osnovno znanje iz Hrvatskog ili će biti sasvim dovoljno znati Srpski kao što je slučaj s našim aktualnim politićarima?

  • prepri43:

    Pa ne brišite me odmah kad upozorim da u Hrvatskom jeziku za onog koji nije kriv kažemo da je nedužan a ne nevin!

  • karate kid:

    hoće li se preko interneta upisivati i u one škole koje nemaju grijanje ministre?