Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik stranke Naprijed Hrvatska

Josipović: Uvijek postoji rizik da Čačić koalira s HDZ-om

Josipović
Foto: Jabuka TV
14.10.2015.
u 10:00

– Moja stranka ne može koalirati s HDZ-om. A Čačić nije moja stranka. Pitanje je hoćemo li zajedno nastaviti surađivati nakon izbora. Svaka stranka raspolaže sa svojim mandatom. Ako se steknu uvjeti da se ljevica formira, mislim da će Čačić biti ondje – kazao je Josipović

I dok on sam govori kako on i njegova stranka ne može nikako koalirati s HDZ-om Tomislava Karamarka, bivši predsjednik Hrvatske i predsjednik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović za svog glavnog koalicijskog partnera nije siguran. Gostujući u emisiji "Veto" Sanjina Španovića na Jabuci TV na izravno pitanje kako bi se osjećao kada bi desna opcija na vlast došla zbog glasova njegova koalicijskog partnera Josipović nije želio odgovoriti.

– Taj rizik uvijek postoji. Mi u predizbornu koaliciju idemo jer imamo sličnu viziju razvoja, ali Čačić nije moja stranka. Meni je socijaldemokracija bliža, ali ona još nije realizirana. No, nakon izbora nema tu izbora. Moja stranka ne može koalirati s HDZ-om. A Čačić nije moja stranka. Pitanje je hoćemo li zajedno nastaviti surađivati nakon izbora. Svaka stranka raspolaže svojim mandatom. Ako se steknu uvjeti da se ljevica formira, mislim da će Čačić biti ondje – kazao je Josipović u emisiji Veto.

Bivši predsjednik ne slaže se s izjavama vrha IDS-a koji tvrdi da s njim u koaliciju nisu išli samo zbog te opasnosti da Čačić postizborno koalira s Karamarkom.

– Ima tu više razloga. Napravili smo izračun koji je pokazao da je možda bolje da idemo sami i da tako možemo napraviti bolji rezultat. Mislim da je ovo njima samo izgovor da je Čačić kriv. Kao što je nekima Linić bio neprihvatljiv zbog opasnosti preferencijalnog glasa – rekao je Josipović koji je IDS nazvao prijateljskom strankom.

Josipović je potvrdio da na izbore ide u prvu izbornu jedinicu, u istu gdje će i Zoran Milanović.

Iako je nervozno reagirao na konstataciju da njegovu koaliciju, zbog odnosa Čačića s Vesnom Pusić, Jadranke Kosor s Karamarkom, te Linića i njega s Milanovićem, nazivaju i koalicijom neraščišćenih računa ili koalicijom osvete, Josipović ne smatra da je to tako.

– Ne, ne, to nije točno. Prvo, ja nemam ni sa kim nerazriješene račune. Mogu različito misliti o politici. Sa svakim imam razlike, ali nemam sukobe ni motive koji bi bili izvan onoga što je legitimno u politici. To suparnici vole tu sintagmu. Mi imamo iskustva, nešto smo napravili – rekao je Josipović. Dodao je da su Kosor i on nekada bili različiti, ali su uveli Hrvatsku u Europsku uniju. Kazao je i da s Čačićem nema ni prijepor ni spor, a Linića je nazvao sjajnim ministrom financija.

Što se tiče konkretnih gospodarskih investicija, Josipović je rekao da svi govore o istim projektima, no da je problem u reformama koje bi ih olakšale.

– Svi govorimo o istome. O energetici, Pelješkom mostu, Zagrebu na Savi. Ali to neće biti ostvareno ako država ne funkcionira. Možete vi to govoriti, ali to se ne može u sadašnjem vremenu ostvariti – rekao je Josipović. 

Potvrdio je da nakon njegova putovanja s Čačićem (posljednje prije Čačićeva uhićenja) u Katar nije niti jedan dolar došao u Hrvatsku, no kazao je da su hrvatski proizvodi došli u Katar.

– Nekoliko je firmi otišlo dolje. Katarci su bili tu i vidjeli stanje i problema u investiranju. Tu predsjednik ne može ništa, neće moći ni predsjednica. Za tu vrstu politike, kada govorimo o gospodarstvu, parlamentarna stranka ima veći utjecaj na gospodarstvo, nego predsjednik – rekao je Josipović.

U svojoj viziji reforme pravosuđa, kaže da za suce poput Ivana Turudića neće biti mjesta.

– Svatko tko je sudac mora se ponašati po kodeksu. Kod nas je problem što nije izgrađena etika. Ja sam zbog toga bio i u polemici s Turudićem. U mom viđenju pravosuđa neće pasti napamet sucu da se raspravlja s premijerom. To se dade riješiti na način da se postavi kodeks, da tijelo odlučivanja bude mješovito. Mi danas nemamo kontrolu vlasti, nego je pravosuđe država u državi i treba postaviti mehanizme da bude neprihvatljivo da jedan sudac radi izvan toga – rekao je Josipović.

Komentirao je i kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a. Rekao je da ona to zaslužuje kao osoba te da je svima u interesu da ju podrže.

– Mislim da je predsjednica pogriješila, kao i oporba, što ju nisu podržali. Ja sam se postavio drukčije kada je bila riječ o gospodinu Šimonoviću ili Kolindi Grabar-Kitarović kada se kandidirala u NATO, a nisu imali podršku izvršne vlasti – kazao je Josipović na kraju emisije "Veto".  

 

 
Josipović: Pitanje je hoćemo li Čačić i ja surađivati nakon izbora

Tijekom gostovanja u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV na izravno pitanje kako bi se osjećao kada bi desna opcija na vlast došla zbog glasova njegovog koalicijskog partnera Josipović nije želio odgovoriti.- Taj rizik uvijek postoji. Mi u predizbornu koaliciju idemo jer imamo sličnu viziju razvoja, ali Čačić nije moja stranka. Meni je socijaldemokracija bliža, ali ona još nije realizirana. No, nakon izbora nema tu izbora. Moja stranka ne može koalirati s HDZ-om. A Čačić nije moja stranka. Pitanje je hoćemo li zajedno nastaviti surađivati nakon izbora. Svaka stranka raspolaže sa svojim mandatom. Ako se steknu uvjeti da se ljevica formira, mislim da će Čačić biti tamo - rekao je Josipović u emisiji Veto.Josipović se ne slaže izjavama vrha IDS-a koji tvrde da s njim u koaliciju nisu išli samo zbog te opasnosti da Čačić postizborno koalira s Karamarkom.- Ima tu više razloga. Napravili smo izračun koji je pokazao da je možda bolje da idemo sami i da tako možemo napraviti bolji rezultat. Mislim da je ovo njima samo izgovor da je Čačić kriv. Kao što je nekima Linić bio neprihvatljiv - rekao je Josipović ne komentirajući repliku voditelja da onda to nije iskrena politika.

Posted by Veto by Sanjin Španović on Tuesday, 13 October 2015

>> 'Imamo nadmetanja o znanju jezika, tko je stariji i o cajkama... Mi vodimo ozbiljnu kampanju' 

>> Hrvatska je bez zajedničke vanjske politike, a to koriste Mađarska i Srbija

Komentara 36

DT
domagoj.taropolu
10:18 14.10.2015.

Nardu je svega dosta, naročito ovih propalih političara koji s jednim mandatm misle ucjenjivati i odgađati reforme! Ivo, Radimir, Slavko, Jadranka, vi ste najslabije karike vrijeme je za nove ljude! ostojanstveno se povucite! Pozdrav iz Rijeke!

Avatar Hrvatska München
Hrvatska München
10:07 14.10.2015.

IDS= uhljebi !

Avatar navijač
navijač
10:08 14.10.2015.

Hvala bogu pa HDZ neće više nikad surađivati sa orjunašima poput josopovića, zato ćemo i glasat za 5+

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije