Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
diplomacija žrtva izbora

Hrvatska je bez zajedničke vanjske politike, a to koriste Mađarska i Srbija

08.03.2015., Zagreb - U dvorani Josipa Sokcevica obiljezen je Svjetski dan Roma. Zoran Milanovic, Kolinda Grabar Kitarovic, Josip Leko.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/5
11.10.2015.
u 13:00

Premijer minorizira predsjednicu, ali neprihvatljivo je da ona izvan zemlje kritizira Vladu

Je li posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Mađarskoj, njeno sudjelovanje na sastanku Višegradske skupine, a potom reakcije premijera Zorana Milanovića kako ne razumije što predsjednica radi u susjedstvu, najbolji dokaz da nikakvog zajedničkog kreiranja vanjske politike na relaciji Pantovčak – Banski dvori nema? Ili pak cijelu tu predstavu treba promatrati u kontekstu skorašnjih parlamentarnih izbora.

Arogancija dužnosnika

Akademik i ministar vanjskih poslova sredinom 1991. Davorin Rudolf smatra da imamo vanjsku politiku, ali da nije ni jedinstvena ni zajednička.

– Smijem li ja pitati: imamo li ministricu vanjskih poslova u ovom dramatičnom vremenu velikih migracijskih seoba? Vaše pitanje zalazi dijelom i u srž problema. Premijer naglašava da Vlada, na temelju Ustava, vodi vanjske poslove. I to je točno. Ali zanemaruje ustavnu odredbu koja nalaže premijeru da s predsjednicom surađuje u oblikovanju i provođenju vanjske politike – kaže akademik.

Dodaje i da ga arogancija pojedinih ministara i premijera i način na koji tretiraju, primjerice, predsjednicu i Ustavni sud, tjeraju na razmišljanje.

– Jesu li to tendencije prema autokraciji? E ako jesu, neće proći! Naša sudbina nisu diktature. Od diktature radničke klase do diktatura ili autokracije pojedinih visokorangiranih lidera i političara. Nisu ni autoritarni režimi. I neće proći. A ako nisu, onda želim istaknuti: arogancija državnih dužnosnika povlači njihovu političku odgovornost. Iskustvo kazuje: prije ili poslije – naglašava akademik Rudolf.

I bivši ministar vanjskih poslova, a danas koordinator predsjednice Mate Granić drži da u ovom trenutku jedinstvene vanjske politike nema. A krivca vidi u izborima pred nama.

– Izbori nisu najbolje vrijeme za usuglašavanje o državnoj politici između predsjednice i premijera. A predsjednica izabrana od svih građana mora provoditi državnu politiku i sve što je u interesu za državu i ne obazirati se na izbore i to i radi – kaže Granić.

Doajen diplomacije Ivica Maštruko drži pak da među glavnim nositeljima vanjske politike u državi, kada se gledaju globalno važna pitanja, postoji jedinstvena politika.

– U praksi imamo različite postupke zbog predizborne atmosfere i stranačkog svrstavanja predsjednice i njenog politički neprihvatljivog ponašanja u javnim istupima u inozemstvu – smatra Maštruko. Nije, dodaje, uobičajeno, pristojno, diplomatski, a niti je sa sigurnosnog stajališta prihvatljivo da predsjednik jedne države kritički govori o svojoj vladi i državi u inozemstvu.

Nema velikih razlika

– To se ne radi i kad tako istupite, dovedete do toga da se u državi smatra da su vanjske politike različite. A velikih razlika nema – kaže Maštruko.

I bivši predsjednik Ivo Josipović kaže da imamo neprihvatljive izjave predsjednice koja u inozemstvu kritizira Vladu i ruši naš međunarodni ugled.

– S druge strane, imamo Vladu i premijera koji u svakoj prilici minorizira, pa i vrijeđa predsjednicu – kaže Josipović. I našem međunarodnom ugledu, ali i unutarnjoj stabilnosti štete nadmetanja o pitanju tko je vratio vlak ili gdje tko sjedi na Vijeću za obranu. Obje institucije, dodaje, imaju obvezu ne da kroz pitanja iz zajedničke nadležnosti bildaju ega ili vode stranačke politike, već da usklađuju stanovišta na dobrobit Hrvatske.

>>U savez sa V4 vode nas politički, ekonomski i energetski interesi

>>Predsjednica Grabar Kitarović u Mađarskoj: Očekujem vrlo sadržajne sastanke

Komentara 100

B2
bordon 2
13:19 11.10.2015.

– Smijem li ja pitati: imamo li ministricu vanjskih poslova u ovom dramatičnom vremenu velikih migracijskih seoba? Ovo je ključno! Mi ministricu vanjskih poslova nemamo ne u ovom trenutku, nego je nemamo evo sad će pune četri godine. Ona puno više računa vodi o Srbiji i Regionu, nego o zemlji čija je formalno ministrica - Hrvatskoj! I to joj Zoran Milanović - tolerira!

ST
stefj
13:21 11.10.2015.

Milanović svojim ponašanjem vodi prema autokraciji. Stranku je potpuno podredio sebi, vladu i koaliciju isto, a nikako na može oprostiti što je Kolinda dobila izbore, niti nakon godinu dana... Radi loših ekonomskih rezultata i lošeg stanja u društvu, Milanoviću, da bi ostao na vlasti, trebaju neprijatelji i oštra retorika, sve samo da makne fokus s gospodarstva. Mora izbjeći bilo kakvu argumentaciju, bilo kakvu realnu statistiku, bilo što slično tome... Zato je i stvorio vanjske i unutarnje neprijatelje, zato mu je retorika puna uvreda i doskočica, zato se na svaki argument odgovara galamom... U tome smjeru je i sukob s predsjednicom, koji osim službenog ima i osobnu razinu koja se vidjela još u noći izbora kad je Milanović rekao ili mi ili oni. Ako je netko primjetio, sve sukobe potiče Milanović i njegovi poltroni, a kada je sukob pri kraju ili ako se vidi da gubi, odmah se isti stavlja u stranu i stvara se novi. Sukob na sukob, tako Milanović pokušava potaknuti svoje biračko tijelo da izađe na izbore, sve samo da ostane na vlasti... U tome je spreman žrtvovati međunarodni status zemlje (okruženi žicom, prekinut željeznički promet), spreman je neizdrživo zadužiti zemlju (preko 100 milijardi), izvući zadnju kunu iz građana (porezi nikada viši), otjerati svu inteligenciju (preko 150.000 mladih i stručnih napustilo zemlju), otjerati strani kapital (investicija nikada manje), itd... Nema veze čime ću vladati, bitno je da vladam, to je Milanović...

BR
Brontops
13:24 11.10.2015.

Predsjednica je od prve stotinke sekunde nakon izborne pobjede zracila pozitivnoscu i sirila pozitivnu enerigiju zajednistva! Sto ju je docekalo nakon destekak sekundi: "ILI MI ILI ONI! Nakon toga arogantnost prema predsjednici najmanje dva puta dnevno od strane Milanovica i njegovih ministranata. (Da! Ministranata!)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije