Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljednji ispraćaj

Josipović: Dragi Boris, sjećat ćemo te se zauvijek!

boris šprem,sprovod,pogreb (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/36
04.10.2012.
u 08:30

Premijer Milanović poručio je da postoji vrijeme za sve. U ovo vrijeme moramo biti zajedno. I to je što sam naučio od tebe, kako održati zajedništvo. Dragi Boris, dragi prijatelju, druže, hvala ti – rekao je na kraju premijer.

Na posljednjem ispraćaju predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema okupilo se više od tisuću ljudi. Među brojnim građanima, osim članova obitelji, prijatelja i znanaca, na Špremov pogreb na zagrebački Mirogoj stigli su i najviši hrvatski državni dužnosnici, premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović sa svojim suprugama, ministri, članovi oporbenih stranaka, ali i brojni strani državnici. Od ranog jutra građani su u mirogojskoj mrtvačnici obilazili njegov odar.

Milanović i Josipović održali govor na Mirogoju

Okupljenima ispred mrtvačnice obratili su se premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović koji su još jednom iskazali sućut obitelji te istaknuli veliku Borisovu ulogu. Premijer se od Šprema oprostio citatom iz Biblije te poručio da postoji vrijeme za sve, pa tako i "vrijeme rađanja i vrijeme umiranja, vrijeme ubijanja i vrijeme liječenja, vrijeme plača i vrijeme smijeha, vrijeme traženja i vrijeme gubljenja, vrijeme rata i vrijeme mira... vrijeme u kojem se svađamo i u kojem smo zajedno... a u ovo vrijeme moramo biti zajedno. I to je što sam naučio od tebe, kako održati zajedništvo. Dragi Boris, dragi prijatelju, druže, hvala ti" – rekao je na kraju premijer. 

 Josipović je zahvalio Borisu Špremu na svemu što je učinio za Hrvatsku, "a učinio je puno toga". 

>>Milanović: Često se pitam je li Borisa ovaj posao otrovao

– Boris je bio uzoran građanin i političar. Svoju dužnost predsjednika Sabora obavljao je časno i uspješno. Služio je javnom dobru, a na prvo je mjesto uvijek stavljao javni interes. Bio je primjer za poštenje. U svojoj dugoj političkoj karijeri nije imao mrlja. Sjećat ćemo ga se kao mirnog i staloženog, kao nasmijanog optimista. Mogao je još puno toga dati, no nije jer ga je prekinula gruba sudbina. Neka ti je vječna slava. Sjećat ćemo te se zauvijek – poručio je Josipović. Dodao je da je "mnogima od nas Boris grijao srce. Zato nam je danas srce puno žalosti", zaključio je predsjednik.

Pomoćni biskup zagrebački msgr. Mijo Gorski vodio je crkveni obred ispraćaj, a u svojem je govoru iskazao iskrenu kršćansku sućut, blagoslovio tijelo pokojnika te zamolio Gospoda da primi dušu pokojnika. Nakon obreda će pogrebna povorka uz pratnju pripadnika OS RH i MUP-a RH krenuti do grobnice. Ceremonija ukopa bila je održana uz najviše vojne počasti te glazbenu pratnju Vojnog orkestra Hrvatske vojske. Misa zadušnica održat će se u 18 sati u crkvi sv. Marka.

>>FOTO Brojni političari i građani okupili se na ispraćaju B. Šprema

Državnički pogreb uz najviše vojne počasti

Riječ je o državničkom pokopu koji se održao uz najviše vojne počasti. Cijelo jutro uz odar se svakih pet minuta izmjenjivala počasna straža sačinjena od bliskih prijatelja, članova obitelji, saborske straže, vojnih lica, državnika, turopoljskih vojnika, a posljednjih pet minuta prije pogreba odar su držali i predsjednik Josipović, premijer Milanović, potpredsjednik Sabora Leko, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a, koji je zamijenio bivšeg hrvatskog predsjednika Stipu Mesića.

Na ceremoniji ukopa govor su održala i dva Špremova dugogodišnja prijatelja Branko Klasić i dr. Miljenko Bura.  

– U najtežim trenucima ostao si miran. Tako si i postupao cijeli život, tražeći uvijek rješenja za probleme. Ponosan sam što sam imao čast biti tvojim prijateljem kao i mnogi ovdje prisutni. Mirno počivaj, dragi Boris, prijatelju moj, rekao je, između ostalog Klasić, prenosi HRT.

– Nikad neće biti više isto, bez tebe. Nepravde su te boljele i snažno poticale na djelovanje. Veliki ljudi žive i nakon smrti jer ih pamtimo po njihovim djelima i najviše dobroti srca. Uvijek ćeš nam biti putokaz kako nastaviti živjeti. Neka ti je laka hrvatska zemlja, mirno počivaj – kazao je Miljenko Bura.

Brojni strani državnici na ispraćaju

Među građanima je bilo puno vojnih lica, predsjednik HDZ-a s ostalim članovima HDZ-a i predstavnici drugih oporbenih stranaka, a stigli su i Gregor Virant, predsjednik državnog zbora Slovenije, Denis Bečirević, zamjenik predsjednika Zastupničkog doma parlamentarne skupštine BiH, Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, Žarko Koraća, predsjednik skupštine Srbije, Džavid Haliti, potpredsjednik skupštine Kosova, Alena Palečkova, potpredsjednica senata Češke, Svetlana Jakimovska, potpredsjednica Sobranja Makedonije, Osvald Klikowitz, predsjednik skupine hrvatsko-austrijskog prijateljstva te izaslanik Barbare Pramer iz predsjedničkog parlamenta Austrije.

>>'Knjiga tvog života zatvorila se, ali ideje nam ostaju nadahnuće'

Komentara 34

SN
snjezni
09:01 04.10.2012.

Pokoj mu duši. Porodici moja sućut.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
09:32 04.10.2012.

zašto vojska?!? Nije bio branitelj a kao predsjednik Sabora nije imao nikakve veze sa vojskom! Sva sreća da živimo u tako bogatoj zemlji meda i mlijeka...

Avatar branko.stojkovic.92
branko.stojkovic.92
09:44 21.09.2014.

Tu glume na sahrani svom jednom čovjeku iz partije a sahranili su živ narod pa ga ni malo ne žale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije