Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆANA POTRAŽNJA

Ako čuvate neke od ovih stvari iz 90-ih možda imate tisuće eura

Zagreb: Voditelji zajednice Pokemon Hrvatska
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
24.03.2023.
u 10:22

Klasični aktikviteti poput nakita i slika sada imaju žustre natjecatelje jer se potražnja za predmetima koji izazivaju nostalgiju povećala za 200 posto od 2019., a mahom se radi o mlađim kupcima i prodavačima

Ako još uvijek čuvate neke od predmeta koji su bili popularni 90-ih godina prošlog stoljeća, moglo bi vam se jako posrećiti jer vrijednost nekih od tih predmeta danas se smatraju kolekcionarskim, tako da im vrijednost može premašiti i milijune. Radilo se to o Pokemon kartama, satovima Casio ili Lego kockicama, neki od njih doista su vrijedni.

Klasični aktikviteti poput nakita i slika sada imaju žustre natjecatelje jer se potražnja za predmetima koji izazivaju nostalgiju povećala za 200 posto od 2019., a mahom se radi o mlađim kupcima i prodavačima.

''Uvijek je teško odrediti koji je točan razlog iza svakog trenda, no ulazak mlađe populacije na tržište kolekcionarskih predmeta svakako je utjecao na njihovu popularnost'', mišljenja je Pontus Silferstolpe, jedan od osnivača stranice na kojoj se mogu pretražiti takvi predmeti, Barnebysa. ''Od 2019. broj milenijalaca i generacije Z povećao se za 200 posto, što je u skladu s povećanjem interesa za predmetima iz 90-ih poput Pokemon karata i satova Casio. Takvi korisnici žele se vratiti na taj način u svoje djetinjstvo, a sada imaju i prihode kojima si to mogu priuštiti'', dodao je.

Vlasnik stranice NeoCards and Collectibles Richard Page tako je objasnio za The Sun i koji uvjeti moraju biti zadovoljeni kako bi takav neki predmet bio vrijedan. Primjerice, dok zasebna Pokemon karta ne može dobiti velike novce, paket neotvorenih takvih kartica mogao bi se prodati za velike novce. Najveća zabilježena vrijednost koju je jedna kartica dobila bila je Pikachu Illustrator kartica koju je influencer Logan Paul kupio za čak 3.862.424 funti. Smatra se kako će najveću vrijednost dobiti one kartice koje su starije, teže za pronaći te koje su u odličnom stanju. 

Jedno od popularnih predmeta su i retro kamere Polaroidi. Osim njih velika je potražnja i za Kodak kamerama, kao i za Canonima. Osim toga, među popularnim satovima se osim Rolexa i Omege našao i puno priuštiviji brend satova - Casio. Popularnost su zadobile i Lego kockice, za koje neki stručnjaci smatraju kako bi u nekim slučajevima mogle biti bolja investicija čak i od zlata. 

>> VIDEO Poznati detalji povrata poreza, oko 153.000 mladih dobiva puni iznos: 'Isplate kreću u svibnju'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije