Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP otkriva:

Još traju šire konzultacije oko "Lex Perkovića"

ingrid antičević-marinović (1)
Tomislav Krasnec/VLM
27.06.2013.
u 14:30

Usvajajući ovakav zakon Hrvatska ulazi u politički a kasnije i pravni konflikt i s EK, rekao je Jandroković

Hrvatski Sabor o izmjenama Zakona o suradnji s članicama EU u kaznenim stvarima, popularno zvani \"Lex Perković\", trebao bi glasati sutra, a do zadnjeg časa traju konzultacije oko toga hoće li se ići protiv mišljenja Europske komisije ili će se ipak odustati od ograničenja. To je neizravno potvrdila SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

- Još ćemo pričekati do sutra, bile su potrebne određene konzultacije i sutra ćete znati sve o tome - rekla je SDP-ovka a na pitanje je li riječ o konzultacijama unutar stranke ili onima s Europskom komisijom odgovorila je da je riječ o konzultacijama \"u širem jednom smislu\".

Na kritike oporbe zbog ograničenja koje se uvode izmjenama zakona I. Antičević Marinović je rekla da oporba ima pravo zanovijetati.

- Da nismo postavili ograničenje onda bi nam prigovarali da ne štitimo hrvatske branitelje. Naša je odgovornost da donosimo takve zakone pa i izmjene ustava koji neće biti motivirana pojedinačnim slučajevima. Zakone pravimo za svih - rekla je Antičević Marinović.

HDZ-ov Gordan Jandroković ponovno je pozvao vladajuće da povuku izmjene zakona jer da nas one vode u konflikt i s Europskom komisijom i pojedinim članicama.

- Usvajajući ovakav zakon Hrvatska ulazi u politički a kasnije i pravni konflikt i s EK, a očito i sa zemljama članicama što vidimo iz najave nedolaska njemačke kancelarke - rekao je Jandroković i dodao da Hrvatska tim zakonom šalje političku poruku da \"ne šljivi obaveze koje ima, da ćemo raditi kako nas je volja\".

Na pitanje očekuje li ikakve sankcije iz EU zbog toga, Jandroković je rekao da će se pokrenuti određeni mehanizmi koji će nas u konačnici natjerati da se vratimo na ono što nam danas sugeriraju iz EK. Inicijativu SDP-a da se promjenama Ustava uvede nezastarijevanje političkih ubojstava Jandroković je nazvao još jednim pokušajem zbrke i prebacivanja odgovornosti. Ipak, HDZ je sklon podržati takve promjene, ako dođu na dnevni red.

- Izmjene Ustava, ako idu u smjeru da nema zastare za komunističke zločine, HDZ će podržati ail to nećemo povezivati s ovim zakonom i nećemo prihvatiti nikakve promjene ovog zakona i dalje pozivamo vladu da odustane od promjena tog zakona - rekao je Jandroković.

Da bilo kakve promjene Ustava ne bi ni na koji način popravile situaciju u kojoj se nalazimo zbog izmjena \"Lex Perkovića\" smatra bivša premijerka a danas nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

- Inicijativa za promjenu Ustava je jedan balon koji će se ispuhati. Kad smo raspravljali o izmjenama Ustava 2010., pa smo uvrstili nezastarijevanje pretvorbenog kriminala, nije bilo nijedne inicijative na ovom tragu, ni iz tadašnje opozicije ni iz vlasti - rekla je J. Kosor i dodala da se ta inicijativa pojavila da \"malo popravi dojam koji imamo zbog velikih komplikacija vezano za europski uhidbeni nalog\".

Upozorila je da se takvo ponašanje Hrvatskoj može osvetiti kada dođe do donošenja nekih važnih odluka unutar EU koje bi se mogle ticati naše zemlje, jer da ako svih 28 članica ne budu podržale neku odluku onda se ona neće ni donijeti

- Mi s velikim minusom, ako se zakon usvoji, ulazimo u EU. Ono što je najvažnije, preispitivat će se dodatno naša vjerodostojnost, a to je jako loše. Ispregovarali smo jedno a sada se događa nešto drugo - rekla je J. Kosor.

Laburist Dragutin Lesar cijelu priču o promjeni Ustava smatra spinom vladajućih i pokušajem skretanja javne rasprave s teme koja \"žulja vladajuće a posebice premijera Milanovića\".

- Načelno gledano, podržati promjene Ustava bilo bi neodgovorno dok ne vidimo sadržaj. Ove spinova iz SDP-a i vladajućih koji dolaze u zadnje vrijeme mi je dosta teško komentirati - rekao je Lesar.

Klub HDSSB-a podržava kažnjavanje svih zločina, pogotovo udbaških i komunističkih, ali ima zamjerke na inicijativu o promjeni Ustava.

- To je stvarno glupo i žalosno da se zadire u ustavne promjene da bismo možda derogirali jedan zakon koji smo po svemu sudeći pogrešno donijeli bez konzultacija s europskim institucijama - rekao je Salapić.

>>\'Izmjenama Ustava i Perkovića bi se procesuiralo u RH\'

>>Bruxelles: Zakasnili ste! Zakon se ne može mijenjati zbog Perkovića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije