Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Zaraženi liječnik iz Slovenije bio u kontaktu sa 100-tinjak ljudi: 'Ovo je najgori scenarij'

Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
06.03.2020.
u 22:31

Klinička slika je umjerena. Radi se o blažim simptomima kao što su poznati kod gripe – povišena temperatura, kašalj i tome slično“, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin o 11. osobi zaraženoj u Hrvatskoj

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba koja je zaražena novim koronavirusom. To znači da je u ovom trenutku u Republici Hrvatskoj zaraženo 11 osoba koronavirusom. Petero ljudi zaraženo je u Rijeci, troje u Zagrebu i troje u Varaždinu.

22:25 – Nakon što je u Sloveniji potvrđeno da je osmi pacijent oboljeli od koronavirusa liječnik iz doma zdravlja u mjestu Metlika, među lokalnim stanovništvom proširila se panika. Liječnik je prošli tjedan bio u Italiji, a kada se vratio tri je dana normalno radio i bio u doticaju s pacijentima i drugim medicinskim osobljem.

Ministar zdravstva Aleš Šabeder rekao je kako je bio u kontaktu s najmanje 50 pacijenata i 59 zaposlenika u domu zdravlja, ali i da su tri posljednja slučaja najgori scenarij jer je riječ o zdravstvenim djelatnicima koji su u kontaktu s pacijentima, piše 24 ur. Navode kako je zaraženi liječnik radio i s pacijentima u staračkom domu. 

20:00 - Potvrđen je osmi slučaj zaraze koronavirusom u Sloveniji. Zaražen je liječnik iz Doma zdravlja u gradu Metlika. On je prije nekoliko dana putovao kroz Italiju do Slovenije. Tri dana je normalno radio i bio je u kontaktu s pacijentima, javljaju tamošnji mediji.

VIDEO Koronavirus mijenja navike Hrvata: Više se ne ljubimo u obraz

18:40 – U Italiji je 3.916 osoba zaraženo koronavirusom što je za 620 osoba više nego jučer. Umrlo je 197 osoba, 49 više u odnosu na jučer, piše talijanska agencija ansa.  

Od koronavirusa oporavile su se 523 osobe, 109 više nego jučer. Na intenzivnoj njezi trenutačno se nalazi 462 pacijenta. Uključujući i one koji su se izliječili, u Italiji je do danas koronavirusom zaraženo ukupno 4.636 osoba.

17:25 – U Sloveniji je potvrđena sedma osoba zaražena koronavirusom, riječ je o supruzi šestog zaraženog, a oboje su zaposleni u mariborskoj bolnici, javlja 24 ur.

U BiH je pak potvrđen treći slučaj zaraze, a riječ je o muškarcu koji se vratio iz Italije te se vozio u istom automobilu kao i muškarac kojemu je prvom otkriven koronavirus, piše Klix.ba.

U Austriji je pak potvrđeno 12 novih slučajeva, a u Rumunjskoj tri nova slučaja.

16:15 – Na konferenciji Stožera civilne zaštite RH ministar policije Dražen Bošnjaković kazao je kako su održali  zajedničku sjednicu glavnog stožera i županijskih stožera civilne zaštite.

– Provode se aktivnosti, sustav funkcionira kako je i zamišljeno, iz klinike za infektivne bolesti potvrđena je još jedna osoba oboljela koronavirusom, zasad je 11 oboljelih osoba, osoba je u Varaždinu i u bliskom je kontaktu s drugim bolesnikom oboljelim u Varaždinu. Čuo sam se s kolegom Berošem, Hrvatska aktivno sudjeluje u ovoj situaciji kao zemlja koja aktivno predsjeda vijećem EU. Prioritet je da se primarni fokus stavi na države članice EU, da mjere koje se donose moraju biti proporcionalne, da moraju biti u skladu sa situacijom koja je na terenu u ovom trenutku. Sve EU institucije su uspostavile mehanizam međusektorske suradnje – rekao je Božinović.

– Jedna nova osoba je identificirana s koronavirusom, radi se o bliskom kontaktu bolesnika u Varaždinu, nasreću radi se o blažem obliku bolesti. Zasad je zaprimljeno 302 uzorka, svi su negativni, još 9 uzoraka je u testiranju – kazala je pak dr. Alemka Marketić

Ministar turizma Gari Cappelli priznao je da zbog koronavirusa usporen booking pa zato imaju akciju za hrvatske građane.

– Drago mi je čuti da što manje slučajeva ima. I mi ćemo snažnije i jače ići s promocijom Hrvatske, hrvatskim državljanima, imat ćemo akciju idući tjedan, da će sve usluge biti 50 posto popusta za naše građane. To je jedna akcija da damo našim turističkim djelatnicima, koji će sigurno imati nekakve minuse – rekao je Cappelli.

– Još smo s brojem turista na nuli od 1. siječnja do danas, no od dana kad se pojavio koronavirus, taj trend se zaustavio, zaustavio se booking, prestali su dolasci iz Koreje, Japana i Kine, američko tržište još nemam pad, no vidi se manjak tih turista. Pripremamo marketinške akcije koje ćemo učiniti, kad struka kaže da možemo ići u jake promocije prema van odnosno prema inozemstvu – rekao je Cappelli.

13:45 – Treća osoba iz Varaždinske županije zaražena koronavirusom jest muškarac u dobi od oko 60 godina koji je bio u kontaktu s drugozaraženim vozačem. Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin rekao je danas da je riječ o članu obitelji. Klinička slika tog trećezaraženog jest umjerena i ima blaže simptome nalik na gripu, povišenu temperaturu i kašalj. Mapirani su i svi kontakti te osobe koja se nalazi u izolaciji u Općoj bolnici Varaždin.

Video: Intervju sa znanstvenikom Igorom Rudanom o koronavirusu

13:06 – Organizator natjecanja za pjesmu Eurovizije koje se ove godine u svibnju održava u nizozemskom Rotterdamu objavio je da razmatra opcije u svjetlu epidemije koronavirusa zbog čega je odgođena i dodjela indijskih filmskih nagrada.

Zdravstvene vlasti objavile su da je 86-godišnji muškarac zaražen koronavirusom umro u petak u Rotterdamu, što je prva nizozemska žrtva epidemije koja je krenula iz Kine i proširila se na 85 zemalja. Nizozemska je prvi slučaj zaraze prijavila 27. veljače. U četvrtak je imala 82 slučaja.

Nizozemska televizija NRP kazala je da će organizatori Eurovizije slijediti savjete zdravstvenih vlasti pri odluci kakav će format imati taj događaj koji se održava od 12. do 16. svibnja. Nije želio reći koje su alternative razmatrane.

Organizatori večeri na kojoj se dodjeljuju nagrade Indijske međunarodne filmske akademije, koje se nazivaju i bollywoodski Oscari, rekli su kako je svečanost odgođena. Trodnevna ceremonija trebala se održati krajem mjeseca, a riječ je o najvećem događaju indijske filmske industrije.

13:05 – Irena Andrassy, šefica Stalnog predstavništva Hrvatske pri EU, nalazi se u samoizolaciji nakon sto je potvrđeno da je osoba s kojom je bila u kontaktu u Vijeću EU zaražena koronavirusom, doznaje Večernji list u Bruxellesu. Više pročitajte ovdje.

12:56 – U Bosni i Hercegovini za sada nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a povećan je broj osoba koje su pod pojačanim nadzorom zdravstvenih službi, izjavio je u petak u Banjoj Luci ministar zdravstva entiteta Republike Srpske Alen Šeranić. Nakon što je u četvrtak potvrđeno da su virusom COVID-19 zaraženi muškarac koji je potkraj veljače stigao iz Italije i njegov sin, provedeno je testiranje učenika i nastavnika iz osnovne škole koju dječak pohađa, no svi testovi pokazali su kako oni nisu nositelji virusa.

Ministar Šeranić je kazao da su dvojica oboljelih i dalje u stabilnom stanju i u izolaciji, a pojačanom nadzoru podvrgnuto je dodatnih pedesetak osoba za koje je procijenjeno da su s njima bili u kontaktu.

"Zdravstveni inspektori izdali su rješenje o pojačanom nadzoru za 52 osobe, uključujući obveznu samoizolaciju", pojasnio je Šeranić.

Ukupni broj osoba pod nadzorom u cijeloj BiH je nešto veći od 400, a i dalje se prikupljaju podaci o osobama koje dolaze iz područja u kojima je ranije registrirana zaraza.

10:52 – U suzbijanju širenja epidemije koronavirusa iznimno je važno razmjenjivati iskustva i najbolje prakse te osigurati istinsku komunikaciju između država članica EU i prema javnosti, izjavio je danas hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš. Više pročitajte ovdje.

MAPA: Trenutna situacija zaraze koronavirusa u svijetu:

 

 

10:38 – Zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u Vatikanu. Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni kazao je da je slučaj otkriven u četvrtak. Sam papa bio je testiran na koronavirus, a nalaz je bio negativan, piše Independent.

10:05 – Prvi slučaj koronavirusa zabilježen je i u Srbiji. Riječ je o 43-godišnjem muškarcu iz Subotice, objavio je srpski ministar zdravstva Zlatibor Lončar. Ovdje pročitajte opširnije.

9:50 – Ministrica Blaženka Divjak objavila je odluku kako je svim školama u Hrvatskoj poručeno da odgode sva putovanja izvan Republike Hrvatske barem na mjesec dana. Ovdje pročitajte više detalja.

9:30 – Koliko je zapravo smrtonosan novi koronavirus, je li gori od teže gripe ili nije? Pitanje je koje si je postavio i znanstvenik Igor Rudan, a u opsežnoj objavi na Facebooku na njega je i odgovorio. Pročitajte ovdje opširnije

8:30 – Prema jutrošnjim podacima WHO-a, potvrđene su 97.993 zaražene osobe. Umrla je 3381, a zabilježeni su slučajevi koronavirusa u čak 87 zemalja. 

8:00 – Potvrđen je još jedan slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o bliskom obiteljskom kontaktu drugog bolesnika s koronavirusom u Varaždinu.

Podsjećamo, ministar zdravstva Vili Beroš proglasio je jučer opasnost od epidemije kao administrativnu mjeru na prijedlog HZJZ-a. Tom administrativnom mjerom omogućava se ministru zdravstva da preraspoređuje ljude i opremu koja se nalazi u sustavu zdravstva, pojasnila je jučer Grba Bujević.

7:45 – U Sloveniji je do 23 h potvrđeno 6 slučajeva osoba zaraženih koronavirusom. Kako su naveli, do sada su testirali 433 osobe. 

Poznato je za tri slučaja da je riječ o ljudima koji su putovali u Italiju i vjerojatno se tamo zarazili. Stanje svih zaraženih je stabilno, javlja Delo.

7:42 – Prema posljednjim podacima, u Italiji je od početka epidemije koronavirusa sveukupno zaraženo 3296, a od virusa je umrlo 148 osoba, dok se izliječilo 414 osoba. Kako su objavili jučer navečer, novozaraženih je 590, a umrla je 41 osoba.

 

Podaci civilne zaštite pokazuju da je 1777 pacijenata u Lombardiji, 658 u Emiliji Romagni, 380 u Venetu, 106 u Pijemontu, 120 u Marcheu, 45 u Kampanji, 21 u Liguriji, 60 u Toskani, 41 u Laziju, 21 u Friuliju Venezia Giulia, 16 na Siciliji, 12 u Pugliji, 8 u Abruzzu, 7 u Trentinu, 7 u Moliseu, 9 u Umbriji, 1 u provinciji Bolzano, 2 u Kalabriji, 2 na Sardiniji, 1 u Basilicati i 2 u Valle d ' Aosta.

Koronavirus
1/13

Od europskih zemalja, Italija je najteže pogođena koronavirusom, s trenutačno 3296 zaraženih, što je prisililo talijansku vladu da predstavi stroge mjere u suzbijanju zaraze.

7:30 – Broj umrlih od koronavirusa u SAD-u narastao je na 12, a zabilježena su 53 nova slučaja zaraze virusom, koji se prvi put pojavio u Coloradu, Tennesseeju, Teksasu i San Franciscu.

Helikopterom su testovi za virus prebačeni i na kruzer kojemu je zabranjen ulazak u luku u San Franciscu nakon što je najmanje 35 osoba na brodu razvilo simptome slične gripi, što je povezano s još dva potvrđena slučaja zaraze virusom COVID-19.

Savezni Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u četvrtak ujutro izvijestili su o 149 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a u taj broj najvjerojatnije nisu uključena nova 53 slučaja.

Američki je Senat u četvrtak, dan poslije Zastupničkog doma, odobrio 8,3 milijarde dolara za borbu protiv virusa COVID-19. Odluku još mora potpisati predsjednik Donald Trump.

Više od tri milijarde namijenjene su za istraživanje i razvoj cjepiva protiv koronavirusa, testove i lijekove. Trenutačno nema odobrenih cjepiva i lijekova za bolest koja se iz Kine proširila na 80 država i zarazila više od 95 tisuća ljudi.

Video: Alemka Markotić u studiju Večernjeg lista odgovarala na pitanja čitatelja o koronavirusu

7:00 – Cijene dionica na azijskim burzama, kao i američki terminski indeksi, potonuli su u petak jer investitori strahuju od produljenog gospodarskog usporavanja zbog produbljivanja poremećaja u poslovanju diljem svijeta nakon širenja epidemije koronavirusa.

MSCI indeks azijskih burzi bez japanskih potonuo je oko 7.30 sati 2,1 posto, dok je tokijski Nikkei indeks u minusu 2,7 posto.Oštro su pali i ostali azijski regionalni indeksi, pri čemu šangajski 1,02 posto, australski 2,8 posto, a južnokorejski 2,2 posto. Američki terminski indeksi u minusu su 1,2 posto, ukazujući na negativni trend na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu.

I europski terminski indeksi u negativnom su području, pri čemu je EuroStoxx 600 trenutačno u padu 2,44 posto, a njemački DAX 2,33 posto.

Širenje koronavirusa toliko se ubrzalo u većem dijelu Europe, Britaniji i Sjevernoj Americi da investitori koji su zanemarili tu epidemiju ili su mislili da će ona biti uglavnom ograničena na Aziju sada uzimaju u obzir taj rizik pri procjeni svojih ulagačkih portfelja, a to uvijek znači veću volatilnost na globalnim financijskim tržištima.

Dužnosnici i kompanije u Britaniji, Francuskoj, Italiji i SAD-u pokušavaju se nositi sa širenjem epidemije, koja je već uzela danak izazvavši propast nekih kompanija, evakuacije poslovnih ureda i paničnu kupnju namirnica. Dosad je koronavirus odnio više od 3000 života.

>> Tema: Koronavirus

>> Ugrožava li koronavirus i Europsko prvenstvo u Zagrebu?

>> U BiH muškarac mjesec dana nakon povratka iz Italije dobio koronavirus

>> Zašto još ne znamo stopu smrtnosti od koronavirusa i je li opasniji od gripe?

 

Ključne riječi

Komentara 49

DU
Deleted user
16:48 06.03.2020.

Tako tako, da vidimo sad kavu za 30kn?!

HA
Hanok
16:55 06.03.2020.

ovo ljeto ce vjerojatno biti katastrofa za turizam..vec je 3 mjesec, ako se ovo ne sredi do Svibnja, pa-pa...neki budu morali nesto raditi, a ne samo pustiti apartmane da rade za njih.

KI
kingfisher57
16:33 06.03.2020.

..podići cijenu ulaznice za np Plitvice na najmanje 500 kn. pa će vam gosti navaliti, kako strani tako i domaći . hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije