Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.03.2020. u 20:16

Lokalni šerifi plaše ljude, premijer se istrčava s odlukama, stvar spašava samo medicinsko osoblje

Kolika je panika zahvatila talijansku vladu premijera Giuseppea Contea zbog koronavirusa, vidjelo se i jučer, kao uostalom i svih proteklih dana. U srijedu oko 14 sati iz vlade je stigla vijest da će od 5. do 15. ožujka biti zatvorene sve škole i sva sveučilišta u cijeloj Italiji. Onda je pred novinare izašla ministrica obrazovanja Lucia Azzolina i kazala da još nije ništa odlučeno. “Zatražili smo mišljenje tehničko-znanstvenog odbora, nakon čega će se odlučiti o tome hoće li biti zatvorene škole i sveučilišta”, kazala je Azzolina. Dakle, roditelji će na raspolaganju imati samo jednu noć za odluku kamo će s djecom jer ih ne smiju voditi u društvene ustanove, i to u cijeloj Italiji, iako u nekim regijama nema žarišta koronavirusa.

To je samo posljednja u nizu vladinih grešaka. Čim se koronavirus pojavio u Wuhanu, talijanska vlada zabranila je sve avionske veze s Kinom i Conte je ponosno izjavio da je Italija zaštićena. No iz Kine su ljudi dolazili i preko Istanbula i preko Dubaija, a njih na granici nitko nije kontrolirao jer ne dolaze izravno iz Kine...

Zatim su u zračnim lukama postavljeni mjerači tjelesne temperature, ali ona se mjerila samo onima koji su dolazili iz inozemstva, a ne i Talijanima koji su putovali unutar zemlje, a koronavirus je već bio u Italiji. Sada znanstvenici smatraju da se koronavirus širio Italijom najmanje mjesec dana prije negoli je 21. veljače otkriven prvi bolesnik u Codognu. Tek je nekoliko dana kasnije to područje zatvoreno, tako da su mnogi već bili u ostalim dijelovima Italije pri čemu su zarazili druge, koji su pak zarazili brojne strance s kojima su došli u kontakt.

Onda je predsjednik regije Veneto i član Lige Luca Zaia na televiziji izjavio da u Kini nastaju razne bolesti jer “Kinezi, vidjeli smo to svi, jedu žive miševe i druge slične životinje”. A predsjednik Lombardije Attilio Fontana na lice je stavio masku jer je oboljela jedna njegova suradnica. Dok su regionalni šerifi uvodili svoje mjere i plašili ljude, Conte se istrčavao s odlukama i govorio da je Italija sigurna te da turisti slobodno dođu. Ali onda su se zatvarale škole, manifestacije, muzeji, u Milanu i kafići, ali samo nakon 18 sati – kao da se koronavirus širi samo nakon tog vremena. U takvom kaosu Italiju spašava samo marljivo medicinsko osoblje.

VIDEO Intervju sa znanstvenikom Igorom Rudanom o koronavirusu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije