Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Johnson obećava Brexit do siječnja, a laburisti rješenje u roku od šest mjeseci

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo je izići iz EU-a 31. listopada, no britanski parlament tražio je da se to odgodi do 31. siječnja, što je EU i prihvatio, uz mogućnost da se Brexit dogodi i ranije ako britanski parlament u međuvremenu ratificira sporazum o razdruživanju.
31. listopada 2019. u 21:57 5 komentara 350 prikaza
Boris Johnson
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u četvrtak da je "frustriran" što se Brexit nije dogodio 31. listopada i obećao da će, ako birači budu glasali za njega na izborima 12. prosinca, zemlja izići iz EU-a do siječnja, dok je vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn na početku predizborne kampanje obećao da će u roku od šest mjeseci dogovoriti novi sporazum s Bruxellesom i održati referendum.

Jeremy Corbyn IZVANREDNI IZBORI Nada laburistima da neće biti Brexita jest stranka – “Brexit”!

"Ja sam, naravno, strašno frustriran, što danas nećemo dobiti Brexit", rekao je Johnson.

"Ovaj parlament jednostavno neće glasati za provedbu Brexita, ima previše onih koji mu se u biti protive, koji ga žele spriječiti", rekao je. "Imamo sporazum spreman za pećnicu, stavimo ga u mikrovalnu čim se vratimo nakon izbora u petak i učinimo to."

"Ako budete glasali za nas i mi proguramo naš program, jer hoćemo, jer kažem da je spreman za pećnicu, da čeka spreman, tada možemo biti vani najkasnije do siječnja iduće godine", rekao je.

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo je izići iz EU-a 31. listopada, no britanski parlament tražio je da se to odgodi do 31. siječnja, što je EU i prihvatio, uz mogućnost da se Brexit dogodi i ranije ako britanski parlament u međuvremenu ratificira sporazum o razdruživanju. 

Johnson je odlučio sazvati prijevremene izbore za 12. prosinca i britanske političke stranke započele su predizbornu kampanju. 

Ispitivanje IpsosMORI-ja pokazalo je da konzervativce podržava 41 posto birača, a laburiste 24 posto, dok je trećina birača još neodlučna.

Boris Johnson Odlučeno Britanski zastupnici podržali Johnsonov plan, izbori 12. prosinca

Corbyn obećava rješenje u roku od šest mjeseci

Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn obećao je u četvrtak da će, bude li izabran, dogovoriti novi sporazum o razdruživanju s Bruxellesom i staviti ga na referendum u roku od šest mjeseci.

"Moramo (Brexit) uzeti iz ruku političara i imati povjerenja u narod", rekao je.

Corbyn je kritizirao konzervativce što nisu riješili Brexit u više od tri godine od referenduma.

"Danas je 31. listopada, dan kada je Boris Johnson obećao da ćemo izići iz EU-a", rekao je. "Ali on nije uspio i to je samo njegova odgovornost."

"Johnsonov izdajnički sporazum doveo bi do godina pregovora i neizvjesnosti. Laburisti će riješiti Brexit omogućujući ljudima da imaju konačnu riječ u roku od šest mjeseci", rekao je.

Laburistička vlada će održati referendum o tome "treba li otići s razumnim dogovorom ili ostati", rekao je.

Donald Tusk posljednji put? EU i formalno odobrio odgodu brexita

"Provest ćemo što god ljudi odluče", dodao je, ali nije želio reći hoće li glasati za ostanak u EU-u ili odlazak.

Glasnogovornik Europske komisije ponovio je na to u četvrtak da nije moguće ponovno pregovarati o sporazumu o razdruživanju.

Corbyn je također obećao "istinske promjene" u zemlji i obračun s korupcijom.

Kazao je da će srušiti "namješteni sustav" koji vode milijarderi i oni koji izbjegavaju plaćanje poreza.

Istaknuo je da su izbori prilika koja se pruža jednom u generaciji da se sruši korumpiranu elitu koja je profitirala iskorištavajući radnike, lažući javnosti i zagađujući okoliš.

"Zajedno možemo srušiti korumpirani sustav i izgraditi pravedniju zemlju koja se brine za sve", rekao je 70-godišnji socijalistički veteran u govoru u Londonu.

Boris Johnson Nije uspio Britanski zastupnici odbili Johnsonov prijedlog o prijevremenim izborima

Zauzeo se za nacionalizaciju željeznica, poštanskih usluga i vodoopskrbe te za povećanje poreza za bankare.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • crocro:

    Sve ovo vrijeme ističem da je novi referendum ključ svega. Prošli referendum je proveden naprasno, brzo i bez puno vremena da se mladež i ostalo građanstvo uputi u posljedice izlaska iz EU, dapače i ono malo vremena do referenduma upućivali ... prikaži još! su javnost u sve pozitivne strane razdruživanja. Narod je bio u nedoumici i neznanju što učiniti i zato se dogodila vrlo tijesna pobjeda zagovornika Brexita a što je poslije rezultirtalo pobunama i nemirima i protivljenju načinu provođenja referenduma. Referendum je formalno bio legitiman ali nepravedan jer se narod nije stigao upoznati što nosi referendum pozitivno a što negativno pa da onda to bude prijelomnica za ili protiv. Ukoliko sada premijer dobije izbore na svoju stranu i provede Brexit kako je zamislio, to opet može rezultirati brzim nemirima na ulicama jer bi građani bili zakinuti bez prava da sami odluče. U slučaju pobjede vođe laburista, isti će zaustaviti Brexit i narodu dati priliku ponavljanja referenduma što bi bilo i najbolje rješenje i više nitko ne bi smio postavljati pitanja izlaska ili ostanka u EU. Ponuditi novi referendum bilo bi vrlo mudro i pametno, jer na leđima imaju Škotsku i dr. iako nije isključeno da bi se izlaskom UK iz EU, potaknula Škotska na samostalnost ili ulazak u EU. Sve to znači da bi novi, konačni i pravedan referendum donio najbolje rješenje za cijelo UK.

  • oo8787:

    Mi bi također trebali izaći iz EU-a