Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PRIJEDLOG ZAKONA

JMBG odlazi u povijest, no još se neće potpuno brisati, evo za što će se moći koristiti

osobna iskaznica
Davor Puklavec/PIXSELL
18.04.2022.
u 22:12

Jedinstveni matični broj građana (JMBG) u Hrvatskoj je u upitrebi od 1976. godine te je riječ o 13-znamenkatom broju u kojemu je datum rođenja, regija rođenja, redni broj i spol.

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je u javnu raspravu prijedlog Zakona o prestanku važenja zakona o matičnom broju. 

Prijedlog zakona ima dva članka. Prvi članak govori kako je odredbom propisano da danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o matičnom broju. 

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem osobnoga identifikacijskog broja, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam, pojašnjava se.

Naime, osobi koja je preminula prije 31. prosinca 2008. godine odnosno osobe koje su nestale/stradale tijekom Domovinskog rata ili članovi obitelji stradalnika iz Domovinskog rata koji su preminuli prije stupanja na snagu Zakona o OIB-u, nije i ne može biti određen i dodijeljen OIB jer se iste osobe ne smatraju obveznicima broja.

Javna rasprava o ovom prijedlogu zakona završava 4. svibnja. 

Jedinstveni matični broj građana (JMBG) u Hrvatskoj je u upitrebi od 1976. godine te je riječ o 13-znamenkatom broju u kojemu je datum rođenja, regija rođenja, redni broj i spol. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije