Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

JMBG odlazi u povijest, no još se neće potpuno brisati, evo za što će se moći koristiti

Jedinstveni matični broj građana (JMBG) u Hrvatskoj je u upitrebi od 1976. godine te je riječ o 13-znamenkatom broju u kojemu je datum rođenja, regija rođenja, redni broj i spol.
18. travnja 2022. u 22:12 0 komentara 1792 prikaza
osobna iskaznica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je u javnu raspravu prijedlog Zakona o prestanku važenja zakona o matičnom broju. 

Prijedlog zakona ima dva članka. Prvi članak govori kako je odredbom propisano da danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o matičnom broju. 

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem osobnoga identifikacijskog broja, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam, pojašnjava se.

Naime, osobi koja je preminula prije 31. prosinca 2008. godine odnosno osobe koje su nestale/stradale tijekom Domovinskog rata ili članovi obitelji stradalnika iz Domovinskog rata koji su preminuli prije stupanja na snagu Zakona o OIB-u, nije i ne može biti određen i dodijeljen OIB jer se iste osobe ne smatraju obveznicima broja.

Javna rasprava o ovom prijedlogu zakona završava 4. svibnja. 

Jedinstveni matični broj građana (JMBG) u Hrvatskoj je u upitrebi od 1976. godine te je riječ o 13-znamenkatom broju u kojemu je datum rođenja, regija rođenja, redni broj i spol. 

Na konferenciji predstavljene nove elektroničke osobne iskaznice 2. generacije KONAČNO SE UKIDA JMBG odlazi u povijest, od sljedeće godine više se neće izdavati ni koristiti Pilot project "Digital Check in" in hotels Planovi Europske komisije Što će nam omogućiti digitalni europski ID novčanik Facebook Silvije Tomašević Osobni podaci kao nafta 21. stoljeća
Zagreb: Cro A Porter, 4. večer, poznati
Nove tvrdnje
Nove optužbe Miše Grofa u srpskim medijima: Nikolina je prijateljici preotela Vidoja, a bile su nerazdvojne
Borba protiv umora
Borba protiv umora
Osjećate umor i teško vam se motivirati? Evo nekoliko savjeta da promijenite svoju svakodnevicu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.