Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saborski odbor za pravosuđe

Jednoglasna podrška prvom izvješću predsjednika Vrhovnog suda

branko hrvatin
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
21.10.2014.
u 17:14

Iako su svi uglavnom hvalili ovo prvo izvješće predsjednika Vrhovnog suda, zamjerili su što nema konkretnih prijedloga kako popraviti manjkavosti na koje je ukazivao u izvješću.

Saborski Odbor za pravosuđe jednoglasno je podržao prvo izvješće predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina o stanju sudbene vlasti u 2013. godini.

Hrvatin je članove odbora, između ostalog, izvijestio o neplaćenim troškovima intelektualnih usluga, te predložio da ih ne plaćaju sudovi, već da se oni plaćaju iz državne riznice.  - Riječ je o angažmanu branitelja po službenoj dužnosti, vještaka i prevoditelja. Izdvajanjem tih troškova bi se sudove zaštitilo od situacija u kojima bi mogli suditi nekom kome duguju novac, omogućila bi se bolja kontrola nad tim troškovima, ali bi se i realno prikazivala ulaganja u sudstvo – vjeruje Hrvatin koji se žalio na premala sredstva za usavršavanje sudaca i sudskih službenika. 

 - Nije u redu da ja na Vrhovnom sudu dobijem dva nova suca, a da im ne mogu kupiti niti jedan zakon – zamjerio je Hrvatin kojem po mjeri nije ni prečesto donošenje novih zakona ili izmjena postojećih. Ukazao je na česti problem nedorečenosti zakonskih prijedloga ili nepotpunih izmjena.  SDP-ov Peđa Grbin pozdravio je donošenje ovog izvješća te predložio da se razmisli o ukidanju prekršajnih sudova, odnosno njihovom pripajanju općinskim sudovima. To podržava i Hrvatin koji  kaže da kao rješenje vidi mogućnost da se prekršajne suce, za kojima je smanjena potreba, premjesti na Visoki prekršajni sud kako bi se riješili zaostali predmeti, a zatim ih se preusmjeri tamo gdje je povećana potreba za sucima. Svjestan je Hrvatin, naglašava, da je za taj proces potrebno određeno vrijeme.

Grbina je zanimalo i je li istinita žalba predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića da zbog političkih pritisaka na idućim izborima neće voditi zagrebačko izborno povjerenstvo.

- DIP još nije odlučivao o sastavu povjerenstava. Osobno sam Turudiću rekao da me njegova izjava uvrijedila. Mislim da sam do sada pokazao da na mene ni jedna vlast do sada nije imala utjecaja. A ni sad ne odlučujem ja, nego 9 sudaca – odgovara Hrvatin.  Predsjednik odbora Josip Kregar zamjerio je zbog zatvorenosti pravosuđa, odnosno što nema mogućnosti izbora sudaca izvan sustava, te zaključio da treba preispitati djelovanje pravosudne škole. S time se složio i ministar pravosuđa Orsat Miljenić ustvrdivši da je s time napravljena pogreška. Složio se ministar i s Hrvatinovim prijedlogom da se pojačaju ovlasti predsjednika Vrhovnog suda. 

Iako su svi uglavnom hvalili ovo prvo izvješće predsjednika Vrhovnog suda, zamjerili su što nema konkretnih prijedloga kako popraviti manjkavosti na koje je ukazivao u izvješću. 

>> Netrpeljivost Vlade i sudaca nikad veća, odnos nikad lošiji

Komentara 3

LE
LeonardS
17:59 21.10.2014.

Kako je moguće nekome dati prolaznu ocjenu a svi u državi pa i EU nas prozivaju da nam je pravosuđe na dnu, dakle da li je moguće da gos. Hrvatin ima toliko debel obraz i da dade pozitivnu ocjenu,

TO
Tomisslaw
20:16 21.10.2014.

Pitam se ima li i ti jedno značajnije mjesto u bilo kojoj vlasti u RH, a da za njega nije potreban KPJ-u background. Čak je i tata Dragana Zelića iz GONGA bio bugojanska komunjara, a sinek eto sada širi demokraciju po Zagrebu, pa su uredno pokrivene i NGO

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije