Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzbudljiva avantura

Jedinstvena interaktivna izložba Volim matematiku u Klovićevim dvorima

volim matematiku eksponati
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/22
13.10.2014.
u 15:36

Autor joj je umirovljeni učitelj matematike Georg Schierscher čija je misija bila pobuditi ljubav prema matematici kod svojih đaka

Ako volite matematiku, voljet ćete je i više, ako je mrzite, mrzit ćete je manje, a ako ste indiferentni prema njoj, zaintrigirat će vas. Jedino što morate napraviti jest posjetiti jedinstvenu interaktivnu izložbu “Volim matematiku” svečano otvorenu večeras u Galeriji Klovićevi dvori u suradnji s Večernjim listom i časopisom Radost, a koja će se moći razgledati do 15. ožujka.

Najbolja motivacija

Riječ je o izložbi koja dolazi iz Nacionalnog muzeja Lihtenštajna (Vaduz). Autor joj je umirovljeni učitelj matematike Georg Schierscher čija je misija bila pobuditi ljubav prema matematici kod svojih đaka. Stoga je svoje učenike u gimnaziji u Vaduzu nastojao motivirati posebnim modelima u kojima se matematika materijalizira i tako im u konačnici pomoći da bolje shvate mnogima taj omražen nastavni predmet. Tako je, primjerice, prednje svjetlo automobila prepoznao kao parabolično zrcalo, nogometnu loptu kao poliedar.

Posjetite i izložbu, naučit ćete i koliko može narasti jabuka, što su to fraktali i koja je njihova sličnost s brokulom, ali i moći napraviti beskonačno mnogo selfieja u maloj sobici s ogledalima... Izložba se sastoji od 100 fizičkih modela postavljenih u sedam tematskih cjelina i prikladna je za sve đake osnovnih i srednjih škola, ali i odrasle koji se žele prisjetiti svog znanja ili naučiti nešto novo. Dio postava prikladan je čak i za vrtićki uzrast.

Izniman interes

– Drago mi je da je ova izložba naišla na toliko uzvraćene ljubavi. Sve je to nastalo slučajno i moja je ideja bila da đacima učinim matematiku lijepom, ali i zanimljivom – rekao je autor prof. Schierscher na današnjoj konferenciji. Svi posjetitelji izložbe moći će posjetiti i Vip kutak i u njemu odigrati tri kinect igre.

– Hvala svim našim partnerima, a ponajprije Vipnetu koji je prepoznao ovu izložbu – poručio je Dalibor Pinjuh, direktor odjela New business Večernjeg lista.

Prije Zagreba izložba je gostovala u Prirodoslovnom muzeju u Grazu i vidjelo ju je više od 40.000 posjetitelja.

– Drago mi je da je došla i u Hrvatsku da i Hrvati vide da je matematika dobra, zabavna, ali i korisna – kazala je Franka Miriam Brueckler, stručna savjetnica izložbe. Ulaznica za grupu učenika stoji 20 kuna, a uz razgledavanje izložbe dobije se i stručno vodstvo, ali i radionice koje će voditi profesori matematike, predavanja i druga događanja. U povodu izložbe Večernji list izdaje i katalog koji se ponajprije obraća djeci i mladima te njihovim roditeljima, bakama i djedovima kao i profesorima.

>> Evo što vas sve očekuje na izložbi 'Volim matematiku'

>> Sve što danas znamo o broju Pi dugujemo ovom Grku

Komentara 2

BL
Blender
17:31 13.10.2014.

Umjetnost u Hrvatskoj je na istoj razini kao i politika i ekonomija!!! Kad ce te vec jednom poceti stvarati a ne kopirati druge!!!

KE
kermitovo
17:59 13.10.2014.

Lako sto kopiraju nego lose kopiraju. Da bar odaberu najbolje muzeje matematike nego neki osrednji ocaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije