Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I opet Arhimed

Sve što danas znamo o broju Pi dugujemo ovom Grku

pi
07.10.2014.
u 09:00

Njegove su metode inspirirale infinitezimalni račun – analizu beskonačno malih veličina

Teško je osmisliti izložbu o matematici bez spominjanja Arhimeda. Nemoguće zapravo. Mnogo toga što danas znamo o broju Pi dugujemo ovom Grku, još uvijek jednom od nekoliko najvećih matematičara svih vremena. Kako je rekao još jedan veliki matematičar suvremenog doba, Jean Paul Delahaye, unatoč do sada skupljenom znanju, ovaj iskričavi broj ostaje tajanstven, a mnoga elementarna pitanja o broju Pi čak su, čini se, izvan dosega današnje matematike. Arhimedovi izračuni površina i obujmova pripadaju najvažnijim dostignućima grčke matematike.

Njegove su metode inspirirale infinitezimalni račun – analizu beskonačno malih veličina. Podsjetite se ili naučite osnovne osobine kruga i kugle uz pomoć mjernog kotača, konopa, poluge...

Podsjetite se kako je Arhimed došao do vrijednosti broja Pi, a provjerite kako se sve on može izračunati danas i zašto se ne može na starogrčki način naći kvadratura kruga. Koja tri klasična problema grčke matematike nisu rješiva ravnalom i šestarom? Doznajte!

>> Najvažniji matematički izumi i njihovi tvorci

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije