Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SCENARIJ Nakon Sanaderove misije danas prvi odgovor na inicijativu

Jedinstven HDZ u BiH već u travnju

02.04.2009.
u 23:00

Ujedinjenje dva HDZ-a u BiH  za većinu je članova, ali i viših stranačkih dužnosnika bila nepoznanica, pa su se postavljala pitanja o sadržaju promjena i pokušavale zauzeti što bolje startne pozicije uoči konačnice ovoga procesa.

O procesu ujedinjenja, ali i o ekonomskim temama vezanim uz teško financijsko stanje u državi, raspravljat će vodstvo HDZ-a 1990. na Predsjedništvu, a kasnije i na Nacionalnom vijeću stranke, na sjednicama koje će se održati u Sarajevu. Doznaje se kako nije isključeno da se već na današnjim sjednicama iskristalizira postoji li dovoljno snažna odlučnost za brzi dovršetak ujedinjenja.

Uvjeti ujedinjenja
Prema dostupnim informacijama, predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić za ujedinjenje će postaviti uvjete koji su se spominjali i za vrijeme posljednjeg zajedničkog sastanka nedaleko od Zagreba. Ovaj sastanak je neslavno završio, a proces razjedinjenja bio je nastavljen.

To bi, uz ostalo, značilo i stvaranje zajedničkog miješanog predsjedništva, ali i nove stranačke izbore. S druge pak strane, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ovaj proces predstavlja povratkom u okrilje stare stranke, uz ustupke prema određenim kadrovima 1990., što je navodno obećao i predsjedniku Sanaderu. Najsmjeliji korak naprijed ipak napravio je zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Martin Raguž koji se pojavio u pratnji ekspresne misije čelnika HDZ-a Ive Sanadera, koji se u Središnjici HDZ-a BiH susreo s Čovićem.

Pozicija predsjednika
Predsjednik Ljubić pri tome ima puno težu poziciju budući da mu je na određeni način konačno rješenje servirano na kraju Sanaderova posjeta Mostaru. Tada je, navodno, nekolicini vodećih članova stranke Sanader poručio kako je proces završen te da sada valja pristupiti njegovoj tehničkoj realizaciji.

HDZ 1990. je, uoči izbora 2006., imao prednost snažne potpore iz Zagreba, oštrog gledanja Crkve, protivljenje travanjskom paketu ustavnih promjena i vezama s Europskom pučkom strankom (EPP). Sve ove prednosti sada je preuzeo Čović, napose o ustroju većinske hrvatske federalne jedinice.

Ključne riječi
HDZ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije