Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Jean-Claude Juncker: Potrebno nam je više Unije u našoj politici prema izbjeglicama

- Schengenski sustav neće biti ukinut u mandatu moje Europske komisije - poručio je Juncker.
09. rujna 2015. u 11:25 34 komentara 810 prikaza
Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL

Naša Europska unija nije u dobrom stanju, priznao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u "govoru o stanju Unije" jutros pred Europskim parlamentom, u kojemu je apelirao na države članice da prihvate Komisijin prijedlog o zbrinjavanju 160 tisuća izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja koji su došli do Italije, Grčke i Mađarske. 

- Nema dovoljno Europe u ovoj Uniji. I nema dovoljno unije u ovoj Uniji. Moramo to promijeniti. I moramo to promijeniti sada - dodao je Juncker nakon što je priznao da EU nije u dobroj "formi". - Potrebno nam je više Europe u našoj politici o azilu. Potrebno nam je više Unije u našoj politici prema izbjeglicama - naglasio je. Predsjednik Europske komisije obećao je da sloboda kretanja ljudi neće biti dokinuta, unatoč tome što mnogi političari u Europi prognoziraju da bi migrantska kriza mogla dovesti do ukidanja Schengenskog sporazuma.

- Schengenski sustav neće biti ukinut u mandatu moje Europske komisije - poručio je Juncker. 

Detalji Komisijina prijedloga o preseljenju ukupno 160 tisuća tražitelja azila bit će objavljeni nešto kasnije tijekom dana. No, riječ je o tome da EK predlaže relokaciju dodatnih 120 tisuća, nakon što je krajem svibnja već predložila relokaciju prvih 40 tisuća Sirijaca i Eritrejaca koji su doplovili do Grčke i Italije. Unutar tih 40 tisuća Hrvatska se, odlukom Vlade i obećanjem koje je ministra Ranko Ostojić dao na sastanku Vijeća EU u srpnju, obvezala zbrinuti njih 400, ali nitko od njih još nije stigao u Hrvatsku. Juncker je sada pozvao države članice da već sljedeći ponedjeljak, na novom sastanku Vijeća EU za unutarnje poslove, donesu odluku o raspodjeli svih 160 tisuća izbjeglica

- Odbijanje brodova s dokova, paljenje izbjegličkih kampova i okretanje glave od jadnih i bespomoćnih ljudi… To nije Europa - rekao je Juncker. - Snažno se zalažem za to da se tražiteljima azila dozvoli da rade i zarađuju plaću dok čekaju da se njihovi zahtjevi za azil obrade.

Govoreći o drugim temama i prioritetima svoje Komisije, Juncker je naglasio da EU treba predlagati ambiciozne ciljeve na konferenciji o klimatskim promjenama koja će se krajem ove godine održati u Parizu jer ćemo u suprotnom "sutra imati klimatske izbjeglice", odnosno ljude koji će možda bježati iz svojih domova prema Europi zbog nepovratno uništenog okoliša. 

Govor o stanju Unije uveden je Lisabonskim ugovorom kao godišnje obraćanje predsjednika Europske komisije zastupnicima u Europskom parlamentu.

>> Šokantne snimke: Mađarska snimateljica nogama tukla izbjeglice 

>> Neki bi izbjegličke obitelji primili u župni dvor, drugi neće muslimane

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Olival
PRIČA O USPJEHU
Od obiteljskog biznisa do pozicije regionalnog lidera u proizvodnji prirodne kozmetike
 • Ben Juda Talmudan:

  Nije vrag da se pijanac Juncker otreznio,nakon dužeg pijanstva ? Blago građanima EU kad ih vode probisvjeti na čelu sa Junckerom.

 • Ben Juda Talmudan:

  Saudijska Arabija želi u Njemačkoj izgraditi 200 džamija, piše FAZ koji se poziva na libanonske novine "Al Diyar". Nude da će džamije izgraditi za izbjeglice koje su došle u Njemačku. Saudijska Arabija sama nije preuzela niti jednog izbjeglicu. Njemačka je ... prikaži još! odgovorila da će navodni prijedlog "vrlo oprezno ispitati", piše Bild. +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Hahaha,to su već vezani poslovi.Još kad bi znali da najrigidnijom islamskom državom,koja je domovina vehabizma,stoljećima upravlja pleme Ibn Saud,koje je židovskog,a ne arapskog porijekla,onda je sve puno jasnije.

 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  Juncker, glasnogovornik vehabija u EU parlamentu.