Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hebrangova izjava

Je li Karamarko naljutio SAD zbog bliskih veza s Rusima?

15.02.2015., Zagreb - Dolazak uzvanika na svecanu inauguraciju Kolinde Grabar-Kitarovic. Tomislav Karamarko, Ana Saric.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
05.10.2016.
u 13:45

HDZ je troškove izrade gospodarskog programa od 2,6 milijuna kuna platio novcem koji je dobio od ruske zaklade

Andrija Hebrang je nedavno izjavio da je Tomislav Karamarko morao otići iz Vlade zbog utjecaja jedne velike sile na razvoj događaja oko Ine. Zagonetni HDZ-ov patrijarh zagolicao je maštu javnosti, ali nije želio reći o kojoj je svjetskoj sili riječ.

Njegova izjava je samo potvrdila da su svjetske sile jako zainteresirane za ovaj “bermudski geopolitički trokut” na kojemu su se uvijek križali, a vrlo često i sukobljavali, interesi moćnih zemalja.

Ruska zaklada

Je li Tomislav Karamarko naljutio Amerikance zato što je njegova supruga imala razgranate veze s ruskim poduzetnicima koji su dolazili iz naftnog i plinskog biznisa? HDZ je troškove izrade gospodarskog programa od 2,6 milijuna kuna platio preko svoje Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Sredstava za plaćanje Ifo instituta došla su od donacije koju joj je uplatila Zaklada Nova pokoljenja, iza kojih je Oksana Dvinskykh, bliska prijateljica bračnog para Karamarko.

Vrijedi zabilježiti i izjavu Davora Ive Stiera, najizglednijeg ministra vanjskih poslova, koji je nedavno rekao da je Hrvatska dio Zapada te da treba spriječiti prodor ruskog kapitala u strateške sektore. Profesor na Filozofskom fakultetu dr. Mirko Bilandžić nije želio komentirati Hebrangove izjave o Karamarku, ali je istaknuo da prostor jugoistočne Europe ima značajan geopolitički i geostrateški značaj.

Bilandžić se ne slaže da je Hrvatska pod utjecajem Zapada jer je ona kao članica EU i NATO saveza naprosto dio Zapada.

– Hrvatska s promijenjenim statusom i dalje ima važnu ulogu, posebno u pogledu odnosa s nestabilnim okružjem. Upravo prema tom okružju interese, kao akter koji nastoji opetovano postati globalna velesila ima i Ruska Federacija, ali i Turska u formi nove ofenzivne vanjskopolitičke strategije, tzv. neootomanizma - ističe Bilandžić.

Dr. Janko Bekić s Institut za razvoj i međunarodne odnose ne isključuje mogućnost da je neka velika sila tražila odlazak Karamarka s obzirom na afere koje su se vezivale uz gospodina bivšeg predsjednika HDZ-a i njegovu suprugu, ali u ovom trenutku nije želio donositi nikakav zaključak.

Ističe da su posljednje vrijeme sve otvorenije govori o reaktiviranju velikih sila na Balkanu. Rusija nastoji figurirati kao središnja zemlja pravoslavnog svijeta, a Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao svoje satelite.

Sateliti na Balkanu

Pritom joj je iznimno važno da se Srbija i BiH ne približe NATO-u, dok istodobno ne bi imala ništa protiv da postanu članice EU, kako bi preko njih imala svoj glas u EU.

– Turska se ponaša vrlo slično u odnosu prema svojim “štićenicima” na postosmanskom prostoru. Nada se da će Sarajevo i Tirana (a možda i Priština) jednoga dana zastupati njezine interese unutar EU. SAD nema taj neoimperijalni instinkt, nego nastoje kontrirati ruskim i turskim ambicijama integracijom cijeloga Balkana u euroatlantski prostor, zaključuje Bekić. 

>> 'Odštetu mogu tražiti svi koje je SOA ilegalno provjeravala'

Komentara 13

AN
andrijahebrang201
14:38 05.10.2016.

Moja izjava je citirana nepotpuno. U emisiji Radio Zagreba (da sljednici Udbe ne bi rekli da opet lažem) sam jasno rekao da je lažna afera oko firme tadašnje Karamarkove djevojke priča za malu djecu. Rekao sam kako sam Karamarku poslao SMS da počinje njegov politički pad čim je najavio lustraciju i daljnje istraživanje komunističkih zločina. Tako se je i dogodilo.

AG
Agricola
14:43 05.10.2016.

Članak je nekorektan jer se u startu krivo interpetira Hebranga koji je bio više nego jasan, točan i precizan. Hebrang je naime rekao da Karamarko nije morao otići zbog priče s INA-om, jer je to nategnuto, jer njegova žena dok on nije bio u vladi imala je firmu koja je imala ugovor s firmom koja je radila s nekim trećim, a to nema veze s mozgom, nego zbog svog antikomunističkog manifesta i najave obračuna s ostacima udbaških struktura koji imaju snažan utjecaj na procese u državi, a što se najbolje vidjelo u slučaju lex-perković. Dakle, Hebrang je rekao istinu a ovaj novinar fa netočno citira, u potpunosti izvrće ono što je Hebrang rekao a onda s tako netočnim citatom polemizira, i naslanja daljnji tekst. Plitko...

PR
propalismoFranjoskroz
15:01 05.10.2016.

jedino se inteligentnim hdzeovim biračima osoba poput Karamarka može prikazivati kao idol.Ali što očekivati od takvih ljudi koji su dovodili na vlast Mesića,Sanadera i slične..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije