Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sučeljavanje

'Siromaštvo se u cijeloj Europi pretvara u bijedu'

sučeljavanje Europski izbori
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/14
19.05.2014.
u 13:23

– Zalažemo se za uvođenje transnacionalnih kolektivnih ugovora i minimalne plaće na razini cijele Europe – rekla je predsjednica ORaha Mirela Holy. Laburist Vuljanić dodao je kako socijalna država u Europi nije umrla već su je ukrali.

Iako je ostalo manje od tjedan dana do izbora za Europski parlament, osim ORaH-a i Hrvatskih laburista na sučeljavanje koju je organizirala Platforma 112, najizglednije opcije za pobjedu nisu poslale svoje "najjače" kandidate s lista.

Iako su kao predstavnici SDP-a i HDZ-a bili najavljeni Neven Mimica i Dubravka Šuica, te su liste predstavljali Oleg Valjalo i Ivan Sablić. Boje laburista branio je Nikola Vuljanić, koalicije okupljene oko Nacionalnog foruma HSLS-ovka Renata Šeperić Petak, a ORaHa njihova predsjednica Mirela Holy.

"Treba uvesti porez na financijske transakcije"

– Siromaštvo se u cijeloj Europi pretvara u bijedu – kazao je laburist Nikola Vuljanić, a drugi kandidati smatraju da treba jačati demokratske institute u Europskoj uniji koja mora "više komunicirati s građanima". – Samo mjere štednje neće donijeti ništa. Treba uvesti porez na financijske transakcije, to bi bilo rasterećenje stanovništva – kazao je SDP-ovac Oleg Valjalo dok je HDZ-ovac Sablić kao način borbe protiv krize i očuvanja socijalne države u EU naveo primjer Njemačke koja je za određene radnike uvela skraćeno radno vrijeme i time se borila protiv nezaposlenosti.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

– Zalažemo se za uvođenje transnacionalnih kolektivnih ugovora i minimalne plaće na razini cijele Europe – rekla je predsjednica ORaha Mirela Holy. Laburist Vuljanić dodao je kako socijalna država u Europi nije umrla već su je ukrali. Predstavnica liste oko Nacionalnog foruma, HSLS-ovka Petak, smatra kako država treba omogućiti jeftino kreditiranje mladih, putem europskih strukturnih fondova urediti zapuštene poligone i ustupiti ih novim poduzetnicima jer "daljnja štednja na račun profesora i učitelja u Hrvatskoj nema smisla".

HDZ jedini protiv građanskog odgoja

Svi su sudionici protiv privatizacije vodnih resursa i za smanjivanje ispuštanja CO2 u atmosferu, a složili su se i da države koje se nastoje pridružiti EU moraju ispuniti sve postavljene uvjete u tom procesu. Jedino je HDZ-ov kandidat Sablić bio protiv uvođenja predmeta Građanski odgoj, uz obrazloženje da ga ne treba uvoditi u obliku koji se sada nudi.

>>Kukuriku koalicija je samo izvođač radova za Britance

>>Schulz dolazi pomoći SDP-u, Juncker HDZ-u ne

Komentara 7

KR
kreont
10:50 19.05.2014.

Strava prava, ni unutra ni van ne valja. Jedino je tim osobama bitno da zasjednu na superplaćena mjesta nemjerljivog učinka.

Avatar darkkati
darkkati
13:32 19.05.2014.

skupili se sami ljevičari osim Šuice , u EU ih niko ne šljivi....

RA
raspad
10:22 19.05.2014.

Europa, Europa..... waste of time.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije