Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jarnjak je kao osumnjičenik satima iznosio obranu u USKOK-u

Ivan Jarnjak i Ratko Maček danas su u USKOK-u iznosili obrane vezano za crni fond HDZ-a
09. studenoga 2011. u 09:18 215 komentara 9 prikaza
jarnjak (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Ivan Jarnjak, bivši tajnik HDZ-a, i Ratko Maček, nekadašnji glasnogovornik Vlade i HDZ-a, jučer su nekoliko sati proveli na ispitivanju u USKOK-u, a obojica su iskaze satima davali kao – osumnjičenici. I jednog i drugog USKOK sumnjiči za udruživanje radi počinjenja djela te pokušaj zloporabe položaja i ovlasti, a cijela priča veže se za crne fondove iz kojih se godinama financirala vladajuća stranka.

Na “megdan” tužiteljima prvi je u pratnji odvjetnika Petra Pavkovića došao Jarnjak. U zgradu u Gajevoj 30 ušao je malo prije 9 sati, a iz nje je izašao oko 12.30. On za razgovor s novinarima nije bio raspoložen, dok je njegov branitelj tek kratko kazao:

– Iznijeli smo obranu i odgovorili na sva postavljena pitanja. Upozorili smo na sve dokaze koji nam idu u prilog, a o samom sadržaju iskaza ne mogu vam govoriti zbog tajnosti istrage – kazao je Pavković, dok je Jarnjak njegovo obraćanje novinarima šutke promatrao sa strane.

Bili posrednici

Ništa rječitiji nije bio ni Tihomir Rubeša, odvjetnik Ratka Mačeka. I on je tek kazao da je Maček, koji je u USKOK došao oko 11 sati, a iz njega izašao oko 13.30., iznio obranu te odgovorio na sva pitanja.

Jesu li Maček i Jarnjak u svojim, kako se to u posljednje vrijeme u odvjetničkim krugovima zove, aktivnim obranama, kazali i nešto što tereti njihova bivšeg šefa Sanadera, za sada nije poznato. U prijašnjim javnim nastupima obojica su negirali da su upleteni u bilo kakve kriminalne poslove, a tvrdili su i da nije bilo nikakva financiranja ispod stola. No USKOK, ako je suditi prema zahtjevu za proširenje istrage od 25. listopada, kojim su, uz Mačeka i Jarnjaka, nedavno obuhvaćeni i Sanader, blagajnica Branka Pavošević, Nevenka Jurak, Bojan Dimić, Anita Lončar Papeš te sam HDZ kao pravna osoba, očito ne misli tako.

Sve njih sumnjiči se da su od 2003. do početka 2009., u skladu s prijašnjim dogovorom, koristeći se Fimi medijom, poduzećem N. Jurak, iz državnih tvrtki izvukli desetke milijuna kuna. Dio tog novca, prema USKOK-u, išao je Sanaderu (USKOK tvrdi najmanje 15 milijuna kuna), a dio se trošio i na financiranje HDZ-a. U dijelu istrage za Fimi mediju koja je proširena na HDZ kao pravnu osobu navodi se da je kroz crne fondove te stranke prošlo najmanje 23 milijuna kuna.

Kad je riječ o Jarnjakovoj i Mačekovoj ulozi u tim “poslovima”, oni su, prema USKOK-u, bili posrednici koji su Sanaderove naredbe o raspolaganju prikupljenim novcem prosljeđivali blagajnici B. Pavošević. Naime, mnoge fizičke i pravne osobe uplaćivale su različite donacije HDZ-u, pa je tako, primjerice, tvrdi USKOK, Jarnjak jednom prigodom od za sada neutvrđenih osoba primio oko 2 milijuna kuna. Taj novac B. Pavošević nije evidentirala u poslovnim knjigama pa tužitelji smatraju da je na taj način skupljen novac za crni fond HDZ-a od najmanje 23 milijuna kuna.

Kako je bila riječ o neevidentiranom novcu, prema USKOK-u, B. Pavošević mjesečno ga je isplaćivala komu je trebalo, a naloge za to davali su joj Sanader, Barišić, Jarnjak i Maček. Novcem iz tog crnog fonda kupljen je i famozni blindirani BMW za Sanadera i udjeli u pojedinim medijima te su isplaćivani honorari pojedinim zvijezdama.

Nered u vođenju

Jarnjaka je najviše teretila bivša blagajnica B. Pavošević, dok je Mačeka uz nju ozbiljno teretio i Barišić. Blagajnica je spominjala više iznosa koje je Maček odnosio iz crne blagajne za potrebe podmirivanja troškova u kampanji, dok se iz Barišićeva iskaza doznalo za kupnju Hrvatskog lista te za financiranje Osječke televizije, što je operativno provodio Maček.

USKOK je svim odgovornim osobama u HDZ-u, pa tako i Jarnjaku, pozive za saslušanje poslao odmah nakon otvaranja istrage, no jedino se Jarnjakov poziv isprva vratio pa su ga morali pozivati drugi put.

Inače, iz neslužbenih izvora može se čuti da se Jarnjak namjerava braniti na dva načina. Prvi je pozivanje na Statut HDZ-a, prema kojemu je briga za stranačku blagajnu bila izvan dometa i kontrole glavnog tajnika. Osim obrane prema kojoj nije kriv po “zapovjednoj” odgovornosti, Jarnjak bi, kako je znao najaviti u bliskim krugovima, mogao ispričati ponešto i o odnosima unutar samog vrha stranke. Tvrdi, naime, da Pavošević, koja je vodila crnu blagajnu, njemu nije polagala račune, već je imala izravne kontakte sa Sanaderom. Blagajnica se, znao je govoriti Jarnjak, često sastajala s premijerom u četiri oka.

Sam Jarnjak, često je govorio u posljednje vrijeme, nije bio zadovoljan načinom njezina rada jer je navodno bila nestručna i površna pa je bilo mnogo nereda u vođenju stranačkih poslovnih knjiga. Unatoč tome, ništa nije mogao učiniti jer je imala Sanaderovu zaštitu. Smijenjena je tek nakon što je Državna revizija dala negativan nalaz za poslovanje HDZ-a 2007. godine. No, tada je Pavošević premještena na druge poslove, ali je nastavila voditi crnu blagajnu.

>>J. Kosor: Neću dati ostavku i nećemo dopustiti da se HDZ uruši

>>HDZ je oštetio državu za čak 32 milijuna kuna!

Mačekov odvjetnik budući je punac SDP-ov

Mačekov odvjetnik budući je punac SDP-ovca Bauka

Tihomir Rubeša, odvjetnik Ratka Mačeka, budući je punac visokopozicioniranog esdepeovca Arsena Bauka, predsjednika splitsko-dalmatinskog ogranka stranke i, u slučaju pobjede Kukuriku koalicije, budućeg ministra uprave. Bauk nam je potvrdio taj odnos. – Istina je da sam u dugogodišnjoj vezi sa kćeri gospodina Rubeše – rekao je Bauk i ustvrdio kako je pravo svakog čovjeka, pa tako i Mačeka, da odabere odvjetnika za kojega misli da će ga najbolje zastupati. – Rubeša je vrhunski profesionalac i ne čudim se što ga je angažirao. To što otac moje djevojke brani Ratka Mačeka neće utjecati na moj odnos prema HDZ-u – zaključio je Bauk. (sv)

HDZ je uzeo 8. milijuna kuna na crno Ča

HDZ je uzeo 8. milijuna kuna na crno

Čak osam milijuna kuna u gotovini bilo je uplaćeno u crni fond HDZ-a. Po USKOK-u, u taj iznos spadaju samo uplate koje su HDZ-u dale pravne i fizičke osobe, a stranačka blagajnica ih nije evidentirala u poslovnim knjigama stranke.

USKOK tako sumnja da je tajkun Marijan Primorac dao najmanje 2,5 milijuna kuna, Marinko Mikulić (vlasnik Pan papira) 1,3 milijuna kuna, Miho Zrnić Marinović dao je dva milijuna, Zvonko Zubak 10.000 eura. Nadalje, navodi se da je Božidar Longin dao 30.000 eura, a Petar Đukan je u crni fond priložio milijun kuna.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?