Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraga protiv hdz-a

HDZ je oštetio državu za čak 32 milijuna kuna!

Sabor I. izborne jedinice HDZ-a (1)
Marko Prpić/PIXSELL
Autori: Ivanka Toma, Josip Bohutinski
27.10.2011.
u 12:18

Istraga u HDZ-u o crnim fondovima proširena je na Stranku koja se sumnjiči da je devet godina iskorištavala to što je na vlasti te tako sustavno pljačkala državni proračun i građane

HDZ je kao stranka, odnosno pravna osoba, državu Hrvatsku oštetio za čak 32 milijuna kuna! U USKOK-ovu nalogu da se istraga u slučaju Fimi medije od utorka, 25. studenoga proširi i na HDZ vladajuću se stranku tereti da je punih devet godina zloupotrebljavala činjenicu da je na vlasti te je sustavno pljačkala državni proračun.

Zajedničko djelovanje

Kao kriminalno razdoblje USKOK navodi vrijeme od 2003. godine pa sve do 2. srpnja 2009., u kojemu je tadašnji predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader povezao u zajedničko djelovanje Mladena Barišića, rizničara HDZ-a, Ratka Mačeka, glasnogovornika Vlade i HDZ-a, Ivana Jarnjaka, glavnog tajnika HDZ-a, Branku Pavošević, šeficu računovodstva u stranci, i Nevenku Jurak, vlasnicu trgovačkog društva Fimi media. USKOK kaže da ih je Sanader udružio s osnovnim ciljem da sebi i HDZ-u pribave nezakonitu imovinsku koristi.

Tužitelji su dosad prikupili dokaze prema kojima su kroz crni fond HDZ-a prošla najmanje 23 milijuna kuna. Iz toga su fonda za potrebe HDZ-a obavljana nezakonita plaćanja koja se nisu bilježila u poslovnim knjigama stranke. Radilo se o mjesečnim isplatama u gotovini kao dodatku na plaću pojedinim dužnosnicima, zatim osobama koje su obavljale razne poslove za HDZ, a u gotovini su se davale i božićnice, uskrsnice, regresi.

Na crno se kupio i “stari” Sanaderov BMW iz 2004. godine, a kupovali su se i mediji koji su bili neskloni HDZ-u, pa su ih tako “riješili” za parlamentarne izbore 2007. godine. Riječ je o 415.000 eura za kupnju udjela u Hrvatskom listu te 300.000 eura za Osječku televiziju. Na crno su se plaćali i pjevači u kampanji. Tako USKOK tvrdi da je Marko Perković Thompson iz crne blagajne dobio 515.000 eura da ne pjeva za HSP, dok je Mate Mišo Kovač za 100.000 eura u kampanji pjevao HDZ-u. Pjevačica Nina Badrić u kešu je tako dobila 40.000 eura. Profitirali su iz crnog fonda i u HDZ-u BiH, za koji je bilo izdvojeno 1,2 milijuna kuna. U kaznenu odgovornost HDZ-a uključen je iznos od 500.000 kuna za Hrvatsku stranku umirovljenika, što je zapravo bila kupnja koalicijskog partnera.

HDZ kao pravnu osobu USKOK istražuje zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, a pet odgovornih osoba u toj stranci (Sanader, Jarnjak, Maček, Barišić i Pavošević) terete za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela.

Utaja poreza

Nagađanja nekih medija da se HDZ-u stavlja na teret i pranje novca nisu točna. Ovdje je riječ isključivo o crnoj blagajni, i to kriminalnom načinu na koji se punila te trošenju novca na crno, odnosno neprijavljenim plaćanjima usluga te isplatama mjesečnih davanja zaposlenicima na ruke, čime su se izbjegavale obveze za poreze i doprinose.

Iz USKOK-ova naloga za proširenje istrage proizlazi da je crni fond bio glavni izvor sredstava u kampanjama. Tako su se plaćali troškovi u izbornoj kampanji Jadranke Kosor 2004., kada se kandidirala za predsjednicu države, te parlamentarni izbori 2007.

S obzirom na proširenje istrage na HDZ kao pravnu osobu, ta stranka treba odrediti tko će biti njezin predstavnik u kaznenom postupku, odnosno preuzeti ulogu okrivljenika. Stranku predstavlja Jadranka Kosor kao predsjednica, no Zakon o kaznenoj odgovornosti pravne osobe kaže da se može odrediti i neka druga osoba. Prema neslužbenim informacijama iz HDZ-a, ulogu okrivljenika uime HDZ-a dobit će netko tko nije u vrhu stranke.

Za određivanje predstavnika imaju rok od osam dana, a počeo im je teći u srijedu. Branitelj HDZ-a u kaznenom postupku trebao bi biti odvjetnik Vladimir Gredelj. Ovih će dana odgovorne osobe, a to su Sanader, Jarnjak, Barišić, Maček i Pavošević, biti pozvane u USKOK kako bi dale iskaze.

Iskopani dokazi

Branka Pavošević već je davala iskaz USKOK-u kao okrivljenica, a taj je iskaz većim dijelom podloga za proširenje istrage o crnim fondovima i na HDZ.

Ona je dokaze o isplatama iz crnog stranačkog fonda bila zakopala u štali pokraj obiteljske kuće svojih roditelja u Kloštru Ivaniću, a nakon što je bila privedena u USKOK, otkopala je isplatnice i tako dala istražiteljima neke od ključnih dokaza o nelegalnom financiranju stranke.

Pavošević je zakopala pa otkopala dokaze o 13 milijuna kuna nelegalno stečenog i isplaćenog novca, a većina tih sredstava odnosila se na predsjedničku kampanju Jadranke Kosor 2005. te na kampanju za parlamentarne izbore 2007. godine. Tim su se novcem na ruke plaćali pjevači koji su nastupali u kampanji, poput Jacquesa Houdeka, ali i redateljske usluge Antuna Vrdoljaka ili fotografske Damira Hoyke.

No, prema svjedočenju Branke Pavošević i isplatnicama koje je sačuvala, najveći dio tog novca, oko 10 milijuna kuna, odnio je Ratko Maček, tadašnji glasnogovornik Vlade i HDZ-a, i to za usluge koje je za kampanje radila tvrtka Massol, a iza koje stoji, navodno kao tajni vlasnik, upravo Maček.

Pavošević je istražiteljima otkrila i da su iz crne stranačke blagajne svaki mjesec naknade na ruke dobivali stranački dužnosnici poput Darka Milinovića i Biance Matković, i to po 10.000, odnosno 8000 kuna.

Bivša računovotkinja HDZ-a u svojim je prijašnjim iskazima USKOK-u potvrdila da je glavnog tajnika HDZ-a Branka Bačića, čim je on preuzeo tu dužnost nakon ostavke Ive Sanadera, obavijestila o pojedinostima o crnom fondu.

Bačić je, prema tvrdnjama Pavošević, u roku od mjesec dana od preuzimanja dužnosti zatražio da donese bilježnicu s evidencijom o uplatama i isplatama te je ta bilježnica u njezinoj i nazočnosti rizničara stranke i šefa Carine Mladena Barišića uništena.

Poklapanje iskaza

Pavošević je ispričala istražiteljima i kako je odlazila u Carinsku upravu, u ured tadašnjeg šefa Carine i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, odakle je odlazila s vrećicama punima novca. Njezino svjedočenje potvrdila je i tadašnja Barišićeva pomoćnica u Carinskoj upravi Sanja Crnković, koja je istražiteljima kazala da je Branka Pavošević dolazila u Carinsku upravu k Barišiću te da su zajedno brojili novac koji je ovaj držao u sefu u svome uredu.

Prema riječima i Pavošević i Crnković, novac iz sefa bacili bi na stol u Barišićevu uredu i onda ga brojili. Uvijek je bila riječ o višemilijunskim iznosima.

Ključne riječi

Komentara 344

MA
margaritas
13:34 27.10.2011.

nemjerljiva steta koju je ucinio dragicevic za vrjeme vladavine inom sa pokroviteljstvom pantovcaka

GS
globalpress=SS
19:31 27.10.2011.

********* Nije se sudilo Siemensu nego menadžerima i to u Njemačkoj. O čemu ti ?

BA
Barts
13:13 27.10.2011.

Cestitam ,znaci HDZ je ipak razdvojen od drzave !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije