Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza koalicije?

Jakovčić: Rekonstrukcija Vlade je nužna ili Hrvatska nema šanse

Ivan Jakovčić (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
27.02.2013.
u 23:13

- Ova Vlada u ovom trenutku nema alternative. HDZ to sigurno nije, ova Vlada treba donijeti ključe reforme i zato ima moju podršku, ali treba brzu reformu i rekonstrukciju - poručio je Jakovčić.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić najavio je večeras da zaziva rekonstrukciju izvršne vlasti zbog loše gospodarske situacije u zemlji.

- IDS je uzeo na sebe da napravi pomake u turizmu i tu smo puno napravili. No, u drugim resorima to nismo vidjeli. Mislim da je vrijeme za jednu vrstu rekonstrukciju Vlade. Ako nastavimo ovako dalje ja nisam siguran da ova zemlja ima šansu za izlaz. Želio bih brzu ozbiljnu reformu i rekonstrukciju - poručio je Jakovčić i tako nanio još jedan udarac SDP-u, koji već neko vrijeme nema najbolje odnose niti s HNS-om, ključnim partnerom u vladajućoj koaliciji.

Nakon što je SDP podržao Jakovčićevog suparnika Damira Kajina u kampanji za Lokalne izbore zaiskrilo je između SDP-a i IDS-a, a Jakovčić sada bez dlake na jeziku kritizira mlak učinak Vladinih mjera na gospodarskom planu.

 - Rekao sam već da je Plan 21 definitivno mrtvo slovo na papiru. No, to bi bio manji problem kad bi gospodarska situacija u zemlji bila dobra. No, nije tako, nego je loša. Ne možemo više stajati iza toga plana, nego nam je potreban nov plan i jedino tako možemo biti pošteni prema građanima. A bolje da pitate građane da li misle da Plan 21 postoji, istraživanja pokazuju da građani više ne vjeruju ovoj Vladi.  Ne želim ja biti oporba ni u ovom trenutku, ali želim reći točno kakvo je stanje, da rasta neće biti niti ove godine, kao ni lani. Imat ćemo novih problema s proračunom, najavljeno je rezanje plaće 3 posto, a to nije bio koalicijski dogovor. Ja bih predložio da onaj tko ima veće plaće da treba više platiti, a oni s manjim plaćama da im se ništa ne uzme - pojasnio je na primjeru Jakovčić.

No, dodao je da nije za smjenu vlasti, nego samo za rekonstrukciju Vlade.
- Ova Vlada treba izdržati, u ovom trenutku nema alternative. HDZ to sigurno nije, ova Vlada treba donijeti ključe reforme i zato ima moju podršku - zaključio je Jakovčić.

Iako dvije najvažnije stranke koalicije SDP i HNS javno tvrde da nisu u sukobu Jakovčić otkriva da njihova komunikacija sigurno nije na uspješnoj razini kao prije vlasti, te da koaliciji nedostaju ranije kvalitetne koordinacije.

- Čuo sam se nedavno s Radimirom Čačićem, a i susreo se s Vesnom Pusić u Bruxellesu. I mogu konstatirati da ako SDP i HNS ne komuniciraju svakodnevno zajedno da je onda očito da ima problema u tim komunikacijama. Očito unaprijed ne postoji razgovor o bitnim temama. Rezanje plaća tri posto je nešto o čemu se mora razgovarati. Ako Kovačević kritizira Vladu to znači da nema dobre komunikacije u Vladi. Koaliciji je potrebna redovita koordinacija, barem jednom mjesečno. To je trajalo neko vrijeme, ali sada više ne postoji. SDP jest najjača stranka u koaliciji, ali onda moraju i preuzeti odgovornost - poručio je Jakovčić.

>>'U EU ću govoriti hrvatski uz umetanje ča – kaj i bre – ba'

Komentara 40

LO
lojtra
23:36 27.02.2013.

Ovaj je umislio da je tito. Plan im nije uspio pa ajmo pravit drugi :) Pa onda treći itd... jer alternative nema pa možemo "doživotno". Ali ne računa da je "doživotno" u hrvatskoj relativan pojam. Iako na koncu jest "doživotno".

AB
abendblatt
23:28 27.02.2013.

Vrijeme je za promjenu Vlade, ovi nesposobni kukurikavci su nas doveli u propast.Novi izbori, nova Vlada je jedini izlaz iz ove situacije.

MA
matador007
07:16 28.02.2013.

Kukuričite sada oni koji ste vjerovali u njihov plan 21!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije