Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost JIE teme ovogodišnjeg Dubrovnik Foruma

Dubrovački skup, koji bi trebao otvoriti premijer Andrej Plenković, i ove će godine, u skladu s tradicijom, biti posvećen najaktualnijim temama o kojima će se raspravljati kroz tri panela.
30. lipnja 2017. u 08:15 0 komentara 480 prikaza
Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Sigurnost i stabilnost Sredozemlja, gospodarstvo i okoliš te interkulturalni dijalog, obrazovanje i mladi teme su 12. međunarodne konferencije Dubrovnik Forum koja se u subotu održava pod nazivom „Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi“.

specijalci konferencija NATO-a 'Realna je opasnost da teroristi upotrijebe oružja za masovno uništenje'

Težište rasprava na ovogodišnjem Dubrovnik Forumu je Jadransko-mediteransko područje koje je zemljopisno dodirna točka, a ujedno i raskrižje Bliskog Istoka, sjeverne Afrike i Europe, najavljuje Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Dubrovački skup, koji bi trebao otvoriti premijer Andrej Plenković, i ove će godine, u skladu s tradicijom, biti posvećen najaktualnijim temama o kojima će se raspravljati kroz tri panela.

Prvi, pod nazivom "Mir, sigurnost i stabilnost", bavit će se zajedničkim izazovima sigurnosti i stabilnosti na Sredozemlju i u susjednim područjima. Migracije, rješavanje sukoba, otpornost, demografija, radikalizacija, terorizam te ekstremizam izazovi su o kojima će se raspravljati. 

"Gospodarstvo, međupovezivost i okoliš: Razvijanje prilika za poslovanje na istočnom Sredozemlju", naziv je drugog panela usredotočenog na gospodarske projekte.

"Jadransko-mediteransko i jugoistočno područje Europe kriju mnoge neiskorištene mogućnosti za nove pomorske i zračne veze koje mogu potaknuti trgovinu i turizam te poboljšanje komunikacije među narodima", navodi se u uvodu panela u kojem će sudjelovati ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

"Ulaganje u mlade ulaganje je u sigurnost", moto je trećeg panela pod nazivom "Interkulturalni dijalog, obrazovanje, mladež", kojim će moderirati potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Mir i toleranciju treba promicati kroz interkulturalni i međuvjerski dijalog, spajajući ljude, a raspravljat će se o proširenju mogućnosti za mlade s naglaskom na obrazovanje, akademsku mobilnost, zapošljavanje i poduzetništvo.

O povijesti dubrovačke vanjskopolitičke konferencije 

Dubrovačka vanjskopolitička konferencija počela je kao Croatia summit, a 2013. godine promijenila je naziv u Croatia Forum. Od 2016. naziva se Dubrovnik Forum.

Prvi skup održan je pod nazivom "Zaokruživanje europske južne dimenzije: vrijednosti koje nas povezuju" u doba kada je Hrvatska tek počela pregovore za članstvo u EU.

Idućih godina teme su bile sigurnosna pitanja, proces euroatlantskih integracija, globalni izazovi regije, ulaganja i razvoj, energetska sigurnost, a 2014., kada je Hrvatska već bila članica EU-a forum se fokusirao na proces europske integracije zapadnog Balkana.

Godine 2016. jačanje suradnje 12 zemalja inicijative Jadran-Baltik-Crno more pod nazivom "Snažnija Europa-spajanje sjevera i juga", predstavili su predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i njezin poljski kolega Andrzej Duda koji će početkom srpnja biti domaćin toj inicijativi u Varšavi gdje će, kako je najavljeno, važan govor održati i američki predsjednik Donald Trump.

Panelisti na ovogodišnjem skupu su ministri vanjskih i unutarnjih poslova zemalja regija ili njihovi zamjenici, znanstvenici iz političkih i mirovnih centara, a među ostalima i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Hoyt Brian Yee, glavni tajnik Regionalnog vijeća za suradnju Goran Svilanović, regionalni direktor Međunarodne organizacije za migracije Eugenio Ambrosi, predstavnici Europske komisije i OECD-a te predstavnici vjerskih zajednica.

Tonino Picula Sigurnosne izazove u Europi moguće je prevladati samo zajedničkim sustavom zaštite Andrej Plenković Plenković: 'Prijetnja terorizma je realnost Europe' Predsjednica Kolinda Strateške smjernice Hrvati vuku BiH u EU i NATO, Srbi i Bošnjaci koče
Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.