Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tonino Picula

Sigurnosne izazove u Europi moguće je prevladati samo zajedničkim sustavom zaštite

Foto: Ured Tonina Picule
1/3
23.06.2017.
u 19:30

Okupio je domaće i strane stručnjake iz područja sigurnosti te političke predstavnike EU-a, NATO-a te ministre obrane BiH, Crne Gore i Hrvatske jer su zbog niza događaja, sigurnost i obrana postali ključno pitanje javnog interesa.

Predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula organizirao je međunarodnu konferenciju “Europska obrambena unija – između potrebe i mogućnosti” u Dubrovniku, zajedno s potpredsjednikom Europskog parlamenta i koordinatorom Odbora za sigurnost i obranu, Ioan Mircea Pascuom, priopćili su Ureda Tonina Picule.

Okupio je domaće i strane stručnjake iz područja sigurnosti te političke predstavnike EU-a, NATO-a te ministre obrane BiH, Crne Gore i Hrvatske jer su zbog niza događaja, sigurnost i obrana postali ključno pitanje javnog interesa.

“Nakon neuspjeha u nošenju s izbjegličkom krizom pojavio se terorizam koji je jasno podcrtao sve slabosti Unije, a prvenstveno nedostatak suradnje država članica između obavještajnih službi i policijskih snaga. Upravo je izbjeglička kriza pokazala da nam u slučaju nenadanih situacija nedostaje mehanizama”, rekao je Picula.

Konferencija je simbolično održana u Dubrovniku jer je stoljećima riješavao konflikte prvenstveno diplomacijom, a mnogo rjeđe oružjem. “Moderna sigurnost nije samo pitanje vojske, tenkova i opreme nego su to socijalna, gospodarska, psihološka i energetska pitanja”.

Istaknuo je da “iako Europska Unija ima više stanovnika nego SAD i Rusija zajedno i njezin je BDP dvanaest puta veći od ruskog, SAD na obranu troši tri puta više nego sve članice EU zajedno”.

Potpredsjednik Europskog parlamenta Ioan Mirceu Pascu rekao je da moramo veći  naglasak staviti na naše kapacitete “jer ne možemo biti otok u nemirnom moru koji se nada da mu valovi neće naškoditi.”

“Hrvatska mora odgovoriti do koje smo mjere spremni preuzeti odgovornost za europsku sigurnost, a EU mora biti brža u svom djelovanju”, poručio je Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.

Potpredsjednik Delegacije EP-a u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Arnaud Danjean zaključio je “da nam ne trebaju jako komplicirani mehanizmi da bismo imali dobru obranu Europe.”

Na konferenciji su sudjelovali i ministri obrane Hrvatske Damir Krstičević, ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković i ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš. U intenzivnoj raspravi o sigurnosnim izazovima u Jugoistočnoj Europi, razgovarali su o sigurnosnim izazovima u regiji i europskoj budućnosti koja može biti snažan osigurač sigurnosti.

Na Dubrovačkoj konferenciji doneseni su zaključci i preporuke da je nakon nedavnih događaja u sigurnosnom okruženju potrebno "više Europe" kako bi građanima pružili učinkovitu zaštitu koju zaslužuju i traže; EU treba nastaviti s naporima u području Zajedničke sigurnosne i obrambene politike; sigurnost je sada jedna od glavnih zabrinutosti europskih građana, a EU mora ispuniti svoju zadaću da ih učinkovito zaštiti.

Konferencija je obilježila deset godina postojanja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, a zastupnik Tonino Picula očekuje da će “Dubrovački zaključci” biti ugrađeni u neke buduće strategije i mehanizme.

Na konferenciji su još govorili Sorin Ducaru iz NATO-a, brigadir general Jo Coelmont s Egmont – Kraljevskog instituta za međunarodne odnose, Pedro Serrano iz Službe za vanjske poslove u ime visoke predstavnice Federice Mogherini, Rini Goos iz Europske obrambene agencije, stručnjaci za sigurnost Igor Tabak i Vlatko Cvrtila te povjesničar i politolog Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva, Vlado Azinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije