Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruge pisale povjereniku EU

Zabranite koćarenje u Jabučkoj kotlini

A picture dated 8 December 2010 shows a symbolic activity to illustrate how climate change may affect different regions of the world, Greenpeace, plunged into the sea in Cancun reproductions of the most important monuments of the countries highlighted in
05.08.2017.
u 22:10

Udruge u pismu navode da su se Hrvatska i Italija bilateralnim sporazumom dogovorile da zabrana koćarenja u Jabučkoj kotlini ponovno stupi na snagu 1. rujna ove godine

Nekoliko hrvatskih, talijanskih i međunarodno poznatih udruga za zaštitu okoliša, poput Greenpeacea, pisalo je europskom povjereniku za ribarstvo Karmenu Velli sa zahtjevom da EU zabrani ribolov uz upotrebu koćarica u Jabučkoj kotlini, području oko otoka Jabuke.

Udruge u pismu navode da su se Hrvatska i Italija bilateralnim sporazumom dogovorile da zabrana koćarenja u Jabučkoj kotlini ponovno stupi na snagu 1. rujna ove godine, no traže od Europske komisije da ona proglasi zabranu uime EU jer smatraju da će tako biti čvršća jamstva da se hrvatsko-talijanska zabrana neće poništiti. Ranije se, naime, događalo da pod pritiskom talijanske ribarske industrije Italija, a onda i Hrvatska ukinu zabranu koju su te dvije zemlje proglasile.

Jabučka kotlina jedno je od najvažnijih prirodnih mrijestilišta u Jadranu, a u dogovorima s Italijom Hrvatska je 2016. zagovarala dulje razdoblje zabrane, no pod pritiskom talijanske industrije hrvatski prijedlozi, temeljeni na znanstvenim analizama, nisu bili prihvaćeni. Udruge koje su pisale europskom povjereniku Karmenu Velli traže sada da iza zabrane svojom snagom stane cijela Europska unije te da EK pomogne uspostaviti mehanizam nadzora zabrane koćarenja u Jabučkoj kotlini.

Komentara 1

SU
Sunčica11
23:28 05.08.2017.

koĆarenje???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije