Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinjavajuće

Opasna igra stigla u Hrvatsku - kako zaštititi djecu od Plavog kita?

ilustracija
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
09.05.2017.
u 22:27

- Čitajući o Plavom kitu na internetu zapravo dolazimo do puno oprečnih informacija. Neke govore o tome da se radi o stvarnom fenomenu, druge da se radi samo o prijevari - rekla je psihologinja Tea Brezinšćak

Jedna od najpopularnijih, ali i možda najzloglasnija i najsmrtonosnija igrica na svijetu, Plavi kit, nedavno je stigla i do Hrvatske.

Igrači u ovoj igri, koja je pokrenuta 2015., kako bi stigli do cilja moraju izvesti ukupno 50 zadataka, jedan dnevno. Zadaci uključuju fizičko i psihičko samoozljeđivanje, kao što su: bušenje ruke, buđenje u 4.20 i gledanje grotesknih snimki, praviti ožiljke, popeti se na visoku zgradu i pustiti noge da slobodno vise s ruba, ne razgovarati ni s kime čitav dan itd. Krajnji zadatak je samoubojstvo zahvaljujući kojem će igrač postati slobodan, visoko razvijen pojedinac, razriješen ovozemaljskih briga - koje simbolizira i slika same igrice 'Plavi kit'.

Kako je objavio RTL, u pozivu na igranje ove morbidne igre stoji da je dosad bez života ostalo 130 djece, iako taj podatak nije nigdje potvrđen.

- Čitajući o Plavom kitu na internetu zapravo dolazimo do puno oprečnih informacija. Neke govore o tome da se radi o stvarnom fenomenu, druge da se radi samo o prijevari - rekla je u emisiji RTL Danas psihologinja Tea Brezinšćak.

MUP kaže da i hrvatska policija raspolaže saznanjima o međunarodnom fenomenu širenja ove igre, koja se između ostalih, kažu, koristi i nazivom Plavi kit. U Uredu glavnog ravnatelja policije upućuju da se svako konkretno saznanje o sudionicima ove i sličnih igara odmah dostavi policiji kako bi poduzeli daljnje mjere u cilju zaštite potencijalnih žrtava.

- Ova igra nije prva takva, takvih igara imate i uživo, djeca su sklona ponekad igrama koje su prilično opasne za zdravlja ili za život - rekla je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

A najbolja zaštita od opasnosti s interneta je - razgovor.

- Važno je da djeca znaju da, ako se bilo što govori, da mogu doći roditeljima, da mogu s njima razgovarati, da će ih roditelji bez osuđivanja podržati i probati s njima pronaći nekakvo zajednički rješenje - kaže Tea Brezinšćak.

Komentara 16

MA
maxxxx
00:35 10.05.2017.

Glupost koju treba ignorirati, ali nekako imam dojam da cemo se nacitati I naslusati o tome slijedecih dana

Avatar Django
Django
22:50 09.05.2017.

Ma kakva igra. Ova bolesna opačina je sve drugo samo ne igra. Svakoga tko na bilo koji način propagira i širi ovu ludost treba smjesta spremiti iza rešetaka i to na dulje vrijeme. Pa neka se onda tamo "igra" do mile volje.

LA
larala
08:36 10.05.2017.

ovo nije nikakva igra vec bolesna sektaška navlakuša i, vecernjak bi to trebao naglasiti a, ne navlaciti klince nazivom igra ili fenomen. klinci ne budite blentavi, i ne nasjedajte na price bolesnika, dok se vi samoozljeđujete, dok vas boli, nekii psihopata vam se smije i govori koliko ste naivni i glupi. i, suprotno tvrdnjama iz te "bolesne navlakuše" svoju visoku razvijenost postižete i dokazujete ignoriranjem ovakvih gluposti i bolesnika oko sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije