Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dr. Velimir Šimunić

Izvantjelesnom oplodnjom začeto 30.000 djece u RH

Rodilište
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
25.07.2018.
u 22:25

U Hrvatskoj je oko 80.000 parova neplodno, a 10.000 ih se godišnje liječi. Oko 3,6% sve novorođenčadi u RH rodi se nakon liječenja IVF-om

Prije 40 godina, 25. srpnja 1978. u Oldhamu u Velikoj Britaniji rodila se Louise Brown, prvo dijete začeto izvantjelesnom oplodnjom.

Taj uspjeh in vitro fertilizacije (IVF-a) postigli su ginekolog Patric Steptoe i embriolog Robert Edwards. Njihov uspjeh smatra se jednim od najvećih postignuća u humanoj reprodukciji, ali i u medicini uopće. Izvantjelesnom oplodnjom od tada je omogućeno liječenje neplodnosti u onih parova gdje su svi drugi oblici liječenja ostali bezuspješni. U dosadašnjih 40 godina zabilježen je veliki napredak IVF-a, a posebno embrioloških tehnologija te je do sada u svijetu tom metodom liječenja rođeno gotovo šest milijuna djece.

I Hrvatska se ponosi ranim uspjehom liječenja neplodnosti IVF-om jer je kao 7. zemlja u svijetu i 5. u Europi, 1983. ostvarila rođenje IVF djeteta. Iste godine kao i Belgija i Španjolska, a puno ranije od mnogih većih, bogatijih i naprednijih zemalja. Zaslužni za taj uspjeh su doktor Velimir Šimunić, Ernest Suchanek i Ervin Maćaš (embriolozi).

Veliki doprinos toj grani reprodukcijske medicine dali su i doktori Grizelj, Drobnjak i Puharić. Tako je do danas u RH začeto i rođeno IVF-om blizu 30.000 djece. Unatoč različitim mišljenjima o ovom postupku, IVF ostaje najuspješnije (gotovo jedino) liječenje za sve neplodne, odnosno 80% parova. Sve dotle dok se ne pronađe nešto bolje, uspješnije i etički prihvatljivije IVF je nezaobilazan pristup.

Što je zapravo IVF?

In vitro fertilizacija nije umjetna oplodnja jer tu ništa nije umjetno. U kontroliranim laboratorijskim uvjetima zapravo se imitira priroda. Danas je u RH, slično kao i u EU, 15 do 17% parova neplodno. Glavni razlozi za tako visoku učestalost neplodnosti su: odgađanje rađanja na kasniju dob žene, brojne bolesti koje umanjuju plodnost. Oko polovice uzroka neplodnosti muški je sterilitet.

To znači da je u RH oko 80.000 parova neplodno, a 10.000 ih se godišnje liječi. Godišnje se u našoj zemlji od ukupnog broja rodi oko 3,6% novorođenčadi nakon liječenja IVF-om. U nekim je zemljama taj udio 5-6%. Svakako liječenje neplodnosti postiže znatan doprinos natalitetu, što je od posebne važnosti i u RH.

Top 10 namirnica za zdravlje vašeg srca

Rodilište
1/10

Komentara 5

PU
paul-umpe
06:51 26.07.2018.

da i 10x vise pobacaja

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
01:37 26.07.2018.

A crkva bi to zabranila.

NE
nevjerujženikojalaže
00:16 26.07.2018.

i, je li to normalno ili ne ? prehrana ? živci ? moderno ropstvo ? što je uzrok tolikoj neplodnosti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije