Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izvanredna kontrola otkrila: Država milijunima poticala šikare i livade

Čak 40 posto površina od sumnjivih 735 hektara inspekcija je ocijenila nesukladnim i neprihvatljivim za potpore
19. lipnja 2017. u 15:00 50 komentara 16584 prikaza
Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Pogledajte galeriju 1/2

Sadnice oraha koje je u visokoj travi i korovu teško naći, močvara s tek nekoliko sprudova zemlje bez raslinja, višegodišnja vegetacija u kojoj se od grmlja ne vidi “drvo”, livada s nekoliko sasušenih grančica... samo je djelić očaja koji je izvanredna kontrola Ministarstva poljoprivrede prošli mjesec zatekla na lokacijama na kojima su prijavljeni trajni voćni ekonasadi u čak pet hrvatskih županija.

Telad Statistika za 2016. Top 10 uzelo gotovo 10% novca od 4 mlrd. kn potpora u poljoprivredi

Trajni voćni nasadi pod ekološkom proizvodnjom proteklih su nekoliko godina upeterostručeni, prvi smo po tom vrtoglavom rastu u EU, no na njima se, čini se, pogotovo na orasima, nerijetko “beru” samo lažni poticaji.

Prijevaru otkrila slika ARKOD-a

Prema nalazu kontrole, od 734,07 hektara oraha u rukama 11 poljoprivrednih gospodarstava (PG-a) obuhvaćenih inspekcijom za ekološku proizvodnju te za prijelaz na ekološku proizvodnju prihvatljivo za potpore bilo je 444,70 ha, a neprihvatljivo čak 289,37 ha ili 40 posto površina. Zna li se da se po hektaru voćnjaka pod ekološkom proizvodnjom u prosjeku dobiva oko 1000 eura poticaja, a za konvencionalni 230 eura te da neka kontrolna tijela, licencirana za stručni nadzor, nisu u stanju kontrolirati ni obveznih 5% površina za koje odgovaraju, nije teško shvatiti zašto neki koriste priliku za lov u mutnom i povećavaju hektare imaginarnih oraha koji nikad neće dati plodove. Inspekciju je, doznajemo, na kontrolu ponukala digitalna slika poljoprivrednog zemljišta iz ARKOD-a, koja je upućivala na zapuštenost nasada.

Zbog toga je i odgođena isplata potpora za ekonasade u 2016., da bi se slutnje pokazale i više nego opravdane. Čak 515 ha, pokazalo se, u posjedu je osam PG-a koji se vežu uz imena Jelene i Žarka Pavline – Sjenokoša, Zlatni plodovi, Omikroncommerce, Sokolovac, Naša strelica, OPG Jelena Pavlina, PZ Ekološki ciklus i Stočarsko-poljoprivredna zadruga Opatovac. Žarko Pavlina u medijima se spominjao u kontekstu jeftino stečenih 430 ha državnih pašnjaka, voćnjaka i oranica u općini Cernik, afere kupoprodaje nekadašnjeg odmarališta Podravke u Pirovcu i šurjačkim vezama s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem. No Mesić je svojedobno demantirao kako mu Pavlina nije šurjak, nego “muž nećakinje njegove maćehe” te da nema pojma kojim se poslovima bavi.

Pavline dobili 4,2 mil. kuna

Osam PG-a Jelene i Žarka Pavline za poljoprivrednu proizvodnju u 2016. dobilo je 4,2 mil. kuna potpora. U kontroli oraha oko petine površine ili 84 ha palo je na ispitu. PZ Kalinovac lani je dobio 1,4 mil. kuna potpora, a od 100,97 ha oraha samo 8,4 ha je po pravilima struke, dok se povezana društva Eko Pellet i Eko Agrar Production mogu pohvaliti sa samo 4,66 ispravnih hektara od njih 128.

OPG Zakon o OPG-ima Poljoprivrednik ne može imati i OPG i obrt za istu djelatnost

– Imamo isti scenarij kao s mešetarima krških pašnjaka koji kravu nisu vidjeli. Posljednjih je godina eksplodirala sadnja ekooraha. Zanimljivo, za hektar u prijelazu na ekoproizvodnju može se dobiti i 10.000 kuna godišnje pa su i nepošteni, zbog visokih potpora, a ne zbog razvoja voćarstva, krenuli u tu proizvodnju – kaže ministar Tomislav Tolušić. Ciljanom kontrolom potvrđeno je da na 40% zakorovljenih površina ljudska noga nije kročila godinu dana. – Takvi “voćari na papiru” neće dobiti novac kojem su se nadali, kao ni lički stočari bez krava – poručuje ministar.

Većina nasada navodno je posađena 2015., a drvca, ako ih ima, teško je naći i povećalom. Voćar Frane Ivković tvrdi kako su jednogodišnje ili dvogodišnje sadnice oraha već za sadnje 2015. trebale biti visoke 1,70 do 2,50 m, a ove godine s već formiranom krošnjom imale bi i 3 m i ujesen dale nešto plodova. Iz Hrvatske voćarske zajednice godinama upozoravaju na kvazikolege koji dobivaju milijunske poticaje, a s upitnih sadnica neće ubrati ni kilograma voća.

– Takve treba izbaciti iz sustava na najmanje pet godina, oduzeti im potpore i zabraniti sudjelovanje natječajima iz fondova EU. Nitko ne bi smio dobiti poticaje ako ne sadi certificirane sadnice i ako za sadnju nema zeleno svjetlo savjetodavne službe ili Zavoda za voćarstvo – tvrdi Ivković.

Prijatelji životinja Zadovoljni Tolušićem 'Prijatelji životinja' izrazili podršku Zakonu o zaštiti životinja Trgovina prijedlog zakona Država konačno ukida nepoštene trgovačke prakse – kazne i 3,5 milijuna kn ODLUKA VLADE Psi u skloništu neće se ubijati
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  A genijalni su mi oni koji su dobili tisuće hektara državne zemlje u zakup digli na to milijune kuna poticaja a čak se ni najam zemlje toj istoj državi nisu "sjetili" platiti što bi se reklo dno dna.

 • Avatar vlamaar
  vlamaar:

  Kaj ima veze? DORH istražuje Modrića!

 • malala:

  Ovo nema ni u Africi. Sve poticaje trazit nazad a one koji su ih dobili kao i one koji su iste bez kontrole odobravali dodatno novcano oglobiti plus na robiju. Sta se ceka s Jakovinom i klikom lopova oko njega. ... prikaži još! Oni se bave sumnjom oko Modrica a ovdje DOKAZI do neba. Tolusicu odradio si lavovski posao.