Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ručni rad

Izrađuje nakit inspiriran poviješću Vinkovaca dugom 8 000 godina

vinkovci arheologija
Goran Ferbezar/PIXSELL
31.08.2013.
u 20:56

Vinkovački zlatar Daniel Cirimotić unazad godinu dana izrađuje nakit od srebra, a inspiraciju pronalazi u bogatoj povijesti Vinkovaca koja doseže 8 000 godina.

Vinkovački zlatar Daniel Cirimotić unazad godinu dana izrađuje nakit od srebra, a inspiraciju pronalazi u bogatoj povijesti Vinkovaca koja doseže 8 000 godina, poglavito u rimskoj antici koja je u gradu na Bosutu ostavila traga pa arheolozi i danas, gotovo svakodnevno pronalaze predmete koji svjedoče o civilizaciji u rimskim Cibalama.

- Počelo je prije godinu dana kada je Zdenko Rečić, zadužen u našem gradu za društvene djelatnosti, naručio naušnice koje je on i Športski klub Orion darovao Ivi Majoli i Mary Pierce koje su tada bile na humanitarnoj akciji u Vinkovcima. Pokazao mi je naušnice iz rimskog vremena koje su pronađene malo prije toga kod tržnice u grobnici gdje su bili žena i muškarac pa smo ih nazvali vinkovačkim Romeom i Julijom. To su bile prekrasne naušnice od 24-karatnog zlata i u mojoj verziji samo su malo veće. I ranije sam htio raditi unikatni nakit, ali me uvijek nešto priječilo pa mi je ovo bila prilika da ozbiljnije krenem u izradu ovakvog nakita. To je nakit koji radim ručno od tanke žice i sve je u jednom komadu, a jedino strojeve koristim za brušenje oštrih dijelova i rodiniranje, postupak kojim se presvlači i zaštićuje srebrni nakit, a time dobiva i lijepi sjaj. Izrađujem i narukvice i prstenje s motivima simbola najstarijeg europskog kalendara Orion starog 6 000 godina i pronađenog u Vinkovcima. Za naušnicu, privjesak ili narukvicu potrebno mi je oko sat vremena, ako ne računam vrijeme za pripremu poput, taljenja i lijevanja, izvlačenja žice ili rezanje pločica, nakon čega slijedi graviranje ili oblikovanje - priča Daniel Cirimotić pokazujući kako savijanjem tanke srebrne žice prstima tek uz malu pomoć malih \"papiga\" oblikuje privjesak za ogrlicu kakve su nosile Rimljanke.

Dodaje kako je tehnički, najsloženiji dio izrade nakita, priprema i izvlačenje žice raznih debljina koje se mjere dijelićima milimetra i sve se radi ručno. Nakon izrade nakita gdje dolazi do izražaja kreativnost, slijedi čišćenje i poliranje bruniranjem. - Kupci traže ovakav nakit, dolaze i stranci, Talijani, primjerice, a mnogi Vinkovčani ga daruju i šalju rodbini u inozemstvo. No, primjetio sam da su kupci uglavnom srednje ili starije dobi. Mladi, čini mi se, nemaju sluha - kaže Daniel Cirimotić koji je iz Janjeva došao u Hrvatsku, u Zagreb gdje se školovao 1990., u Vinkovcima je od 1996. gdje ima radnju u središtu grada, a zanat je učio od oca koji je, kaže, bio veliki majstor u izradi nakita.

>>Lažni HT-ovac ukrao zlatni lančić vrijedan nekoliko tisuća kuna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije