Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlog zakona

Izmjene: Glavnog ravnatelja HRT-a birali bi
 zastupnici u Saboru

hrt, htv (1)
Davor Višnjić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
05.04.2012.
u 10:00

Šime Lučin (SDP) kaže da treba jačati ulogu javne televizije, protivi se da Nadzorni odbor bira urednike, a u Programsko vijeće stavio bi političare

U Ministarstvu kulture priprema se radikalna izmjena načina upravljanja Hrvatskom radiotelevizijom (HRT), resorna ministrica Andrea Zlatar (HNS) najavila je da će novi Zakon o HRT-u u travnju biti u prvom saborskom čitanju, no nitko u Vladi do sada nije imao priliku vidjeti ni jednu verziju nacrta novoga zakona, a kamoli se o njoj očitovati.

Stoga se, primjerice, na najave kako će se uvesti profesionalni Nadzorni odbor od pet članova koji bi, među ostalim, imenovao i razrješavao glavne urednike na HTV-u (uz prethodno pozitivno mišljenje 51 posto urednika i novinara), nitko u Vladi ne želi čak ni osvrnuti.

Ideja neće proći?

Neslužbeno smo tek čuli da takva ideja ministrice kulture neće proći, kao što ni iz Vlade neće u saborsku proceduru biti poslan zakonski prijedlog po kojemu bi i nakon prihvaćanja novog Zakona o HRT-u mogli još godinu dana imati vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a.

Naime, prema verziji nacrta izmjena i dopuna Zakona o HRT-u, koja nosi datum 28. ožujka, predviđene su upravo ove izmjene. Jesu li one konačne i hoće li biti upućene u Vladu, nismo doznali jer ministrica Zlatar jučer nije odgovarala na telefonske pozive i poruke.

No, kao što je bila najavila, izmjene Zakona o HRT-u predviđaju bitno reduciranje ovlasti Programskog vijeća. Ono ne bi imalo nikakav utjecaj na izbor urednika ni na pitanje financija.

Programsko vijeće imalo bi devet članova. Njih osam birao bi Sabor, oni bi predstavljali razne skupine hrvatskog društva, morali bi biti ugledni intelektualci i pritom medijski stručnjaci. Jedan član bio bi predstavnik radnika HRT-a.

Glavnog ravnatelja HRT-a također bi birao Sabor i to na temelju provedenog javnog natječaja koji bi objavio Nadzorni odbor HRT-a. Ostale članove Ravnateljstva HRT-a (uz glavnog ravnatelja čine ih ravnatelj HTV-a, ravnatelj HRT-a, ravnatelj Glazbene produkcije HRT-a i financijski ravnatelj HRT-a) imenovao bi i razrješavao Nadzorni odbor HRT-a na prijedlog glavnog ravnatelja.

– Kada se govori o Zakonu o HRT-u, bitne su dvije stvari. Prva je jačanje uloge javne televizije, a druga je transparentnost – ističe Šime Lučin, SDP-ov član saborskog Odbora za informiranje, tijela koje će imati vrlo važnu ulogu u donošenju, ali i provedbi novog Zakona o HRT-u.

Politika i HTV

Lučin kaže da je preduvjet jačanja HTV-a kao javne televizije osiguravanje izvora financija i odustajanje od natjecanja s komercijalnim televizijama jer je to unaprijed izgubljena bitka.

– Do sada se tvrdilo da se politika miče od HTV-a time što su u Programskom vijeću bili predstavnici civilnih struktura, no pokazalo se da su oni i te kako bili pod utjecajem politike. Taj je pristup licemjeran i bilo bi puno poštenije i transparentnije da su političari u Vijeću – izravan je Lučin. Kaže da nije vidio prijedlog izmjena Zakona o HRT-u koji je pripremljen u Ministarstvu kulture. Na naše pitanje trebaju li u Nadzornom odboru HRT-a biti profesionalci koje bi birao Sabor (dva pravnika i dva financijska stručnjaka), Lučin odgovara niječno. Smatra da bi bilo znatno bolje da se za obavljanje te dužnosti daje određena naknada. Kaže i da smatra kako nije dobro da Nadzorni odbor ima ovlasti pri izboru urednika. Glavnom ravnatelju pak ne bi ostavio mogućnost da on slaže svoju ekipu, nego bi cjelokupnu upravu trebalo birati na isti način, odnosno Nadzorni odbor bi raspisao natječaj za sve članove Ravnateljstva HRT-a.

Komentara 14

TO
Toni12345
10:56 05.04.2012.

05.04.2012. u 10:49h bstrabi2 je napisao/la: Pa šta ima Sabor s televiziom?Pa televizija mora biti neutralna,a ne nekim strankama potpora.I zato ako HRT to napravi?Ja više neču plačati pretplatu.Jer negledam.HRT.Nego TV.Novu i RTL.a njih plačaju poduzetnici za reklame.... -------- Nemašš nigdje u Europi javni servis, koji je potpuno odvojen od politike. Dosada su HRTovci rasipali novce, jer ih se nije nadziralo. Sada će Sabor preuzeti funkciju nadzora. Najbolje da HRT-u ukinu sve reklame.

Avatar odmetnik
odmetnik
11:23 05.04.2012.

politika ispred struke bravoooooooooooooooooooooo na kraju vođenja ovakve tv i radio hrt------a bićete sretni ako će netko htjeti privatizirati televiziju jer je zaista samo ona koja treba ići u privatizaciju i skinuti tv pretplatu koja se u €u ne plaćaaća PDV-e na zrak blago rečeno

BS
bstrabi2
10:49 05.04.2012.

Pa šta ima Sabor s televiziom?Pa televizija mora biti neutralna,a ne nekim strankama potpora.I zato ako HRT to napravi?Ja više neču plačati pretplatu.Jer negledam.HRT.Nego TV.Novu i RTL.a njih plačaju poduzetnici za reklame....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije