Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izložba "Oluja u minijaturi" doputovala i do Siska

Izložba je otvorena večeras, u Gradskom muzeju, a moći će se razgledati do 25. rujna
02. rujna 2011. u 20:20 1 komentara 5 prikaza
oluja u minijaturi (1)
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Izložba "Oluja u minijaturi", koja je lani 5. kolovoza doživjela premijeru u Kninu, doputovala je i do Siska. Otvorena je večeras u Gradskom muzeju, a građani će je moći pogledati do 25. rujna. Riječ je o maketama, dioramama i vinjetama na temu Domovinskog rata.

- Željeli smo na dostojan način pridonijeti sjećanju na Domovinski rat, a napose približiti ga mladima. Izložba je zamišljena tako da putuje kroz Hrvatsku, a nakon otvorenja u Kninu veže se uz pojedine lokalne obljetnice. Tako je sada ovdje u povodu Dana branitelja grada Siska - istaknuo je Tihomir Bregar, autor koncepta i predsjednik udruge Signum Laudis, koja je nositelj projekta. Autori brojnih izloženih maketa iz raznih su hrvatskih gradova, različitih su dobi i profesija, a ujedinila ih je želja da pridonesu obilježavanju 15. godišnjice Oluje. Ukupno ih je petnaest, a među njima ima i branitelja.

- Osim što smo mladima željeli približiti Domovinski rat, htjeli smo ih zainteresirati za maketarstvo. Bitan element ovoga je i istraživanje povijesti - kaže Bregar.

Maketari su vjerno dočarali tenkove, avione, helikoptere i druga vozila koja postoje još samo na slikama.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas