Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVORI UKLJUČENI U IZGRADNJU:

Izgradnja plinovoda Balkanski tok praktički završena

Launching ceremony for TurkStream gas pipeline in Istanbul
ALEXEI DRUZHININ/Newscom/PIXSELL
09.11.2020.
u 11:38

Balkanski tok zapravo je produžetak plinovoda Turski tok kroz teritorij Bugarske

Izgradnja plinovoda Balkanski tok praktički je završena, a njegov bugarski dio povezan je s plinovodom u Srbiji, izvijestili su mediji pozivajući se na izvor uključen u izgradnju. Ti izvori navode da je Balkanski tok dovršen i povezan s plinovodom u Srbiji, a da će se službena ceremonija otvaranja odviti kada to dopusti situacija s pandemijom koronavirusa.

U listopadu je bugarski premijer Bojko Borisov rekao da se gradnja plinovoda Balkanski tok u zemlji privodi kraju, naglasivši da će taj plinovod Bugarsku pretvoriti u regionalni strateški centar za distribuciju plina i jamčiti diverzifikaciju opskrbe.

Balkanski tok zapravo je produžetak plinovoda Turski tok kroz teritorij Bugarske. U službenim dokumentima naziva se objektom "širenja infrastrukture za transport plina tvrtke Bulgartransgaz paralelno sa sjevernim magistralnim plinovodom do bugarsko-srpske granice". Naziv "Balkanski tok" predložio je premijer Borisov.

Turski tok, koji je pokrenut 8. siječnja ove godine, prolazi dnom Crnog mora od teritorija Rusije do obale Turske, a nastavlja se kopnom do granice sa susjednim zemljama, odakle se plin već izvozi u Grčku, Bugarsku i Sjevernu Makedoniju. Nakon završetka izgradnje cjelokupne infrastrukture, plin bi trebao stići i u Srbiju i Mađarsku. Propusni kapacitet 930 kilometara dugoga plinovoda je 31,5 milijardi kubičnim metara plina na godinu.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar PatriaCro
PatriaCro
14:31 09.11.2020.

Napokon. LNG u Hrvatskoj je već gotov, tankeri se pune. LNG u Poljskoj je odavno gotov. Samo se je čekala Bugarska. Jadransko more, Baltičko more, Crno more.

Avatar southman
southman
13:08 09.11.2020.

Eto to je Balkan. Za neupucene.

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
21:53 01.01.2021.

Krasna vijest za žitelje Slavonskog Broda, jer neće više biti zagađenja. Krakom kroz Republiku Srpsku, planiran je plinovod do rafinerije u Brodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije